Güneydoğu Anadolu Projesi Depremden etkilenen kadınların tarımsal üretime teşvik edilmesi amacıyla Bölge Kalkınma İdaresi (GAP), Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle “Kınalı Eller Çilek Kokuyor” projesi hayata geçirildi.
İlk olarak İslahiye ilçesinde talep edilen projeye başvuran 4 kırsal mahalleden 20 kadın, il ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından eğitim programına dahil edildi. Çilek üretimine yönelik eğitimin ardından fideden gübreye kadar gerekli tüm destek sağlandı.
İslahiye İlçesi'ne bağlı İdilli Kırsal Mahallesi'nde hasat yapan üreticileri ziyaret eden İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, AA muhabirine, projedeki amaçlarının ev hanımlarını üretime teşvik ederek onlara gelir kaynağı açmak olduğunu söyledi.
Projeye dahil olan 20 kadının 20 dekar alanda çilek yetiştirdiğini belirten Karayılan, şöyle konuştu: “Burada emek var, büyük bir ekonomi var. Çilek kilosu 70-75 liradan satılıyor. Amacımız dokunaklı bir gelir elde etmekti. Proje sayesinde bu hedefimize ulaştık.” Dedi.
Karayılan, deprem bölgesinde tarımsal üretimi önemsediklerini ve desteklediklerini vurgulayarak, kadınların aile bütçesine katkıda bulunmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.
“KADINLAR PARASINI KAZANIYOR”
İdilli ilçesinde 2,5 dönümlük alanda devlet destekli çilek üretimi yapan Neslihan Sarı, ev hanımı olarak kendi parasını kazanmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Yapımda yer almaktan mutlu olduğunu belirten Sarı, şöyle konuştu:
“Çilek mahsulünü 40 gün içinde alıyoruz. Bize hem fideyi hem ilacı verdiler. Gübrelerini de aldık, her şeyi sağladılar. Ürettiğimiz çilekleri satışa sunuyoruz, telefonla bilgi verirlerse onları da gönderiyoruz. kahve alıyorlar, duyan herkes talep ediyor. Çilek reçelimizi evde yapıyoruz, “eşimize, arkadaşlarımıza veriyoruz”.
Pakize Sarıçam da deprem sonrasında böyle bir çalışmanın kendisine maddi ve manevi olarak çok fayda sağladığını söyledi.
Daha önce evde oturmaktan sıkıldığını ancak artık ev ekonomisine katkı sağladığını belirten Sarıçam, eşiyle birlikte yaklaşık 3 dönümlük bahçede üretim yaptığını söyledi.
Eşine çilek üretiminde destek veren Yılmaz Sarıçam, projeye eşi adına başvurarak aile bütçesine birlikte katkıda bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu çok zor bir iş ve yapılabilecek bir şey değil. kendi kendine.” . Kırsal alanda bu tür girişimler çok faydalı oluyor. Çileği doğal olarak yetiştirdiğimiz için sipariş alıyoruz.” “Biz yetişemiyoruz” dedi.