Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) ev sahipliği yaptığı “31. TİM Genel Kurulu ve İhracat Şampiyonları Ödül Töreni”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, etkinlikte yaptığı konuşmada ihracatçıların Türk ekonomisi için önemine dikkat çekerek, ihracatçıların özverili çalışmaları ve bitmek bilmeyen kararlılıkları sayesinde Türkiye'nin dünya sahnesinde güçlü bir konuma geldiğini söyledi.
İhracatçıların sadece sattıkları ürün ve sundukları hizmetleri değil, Türkiye'nin adını, kültürünü ve değerlerini de dünyaya sunduğunu belirten Bolat, şöyle konuştu:
“İhracatın üretimden lojistiğe, satıştan müşteri ilişkilerine kadar her aşamasında gösterdiğiniz titizlik ve yeterlilik ülkemiz için gurur kaynağıdır. Ticaret Bakanlığı olarak ihracatın ve yurt dışı ihracatın sürdürülebilir şekilde arttırılmasına kararlıyız. ticaret dengesi”, “Adil, rekabetçi ve istikrarlı bir iç ticaret ortamı” ve “Uyguladığımız somut ve sonuç odaklı politikalar ve aldığımız tedbirler sayesinde “etkin, hızlı ve güvenli gümrük yaklaşımı” ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 'Tek Yön İhracat' hedefimiz doğrultusunda mal ve hizmet ihracatımızda her ay Cumhuriyet tarihi rekorları kırmaya devam ederken, dış ticaret ve cari açığımızda da “önemli düşüşlere tanık oluyoruz”.
Bolat, 2023 yılında ihracat verilerinde yaşanan artışa dikkat çekerek, bu rakamların ihracatta doğru yolda ilerlemenin göstergesi olduğunu açıkladı. 2023 yılının dünya ekonomisi açısından durgun, dünya ticareti ve ihracatı açısından ise gerileme yılı olacağını hatırlatan Bolat, Türkiye'nin olumlu sonuçlara ulaşmak için var gücüyle çalıştığını söyledi.
“2026 yılında mal ihracatında 302 milyar dolara ulaşacağız”
Günlük ihracattaki artışa değinen Bolat, geçen yıl haziran ayında günlük 2 milyar dolarlık rakamın aşıldığını söyledi.
Bakan Bolat, “OVP'deki hedeflerimize 2024'te aylık ortalama 23,5 milyar dolar, 2025'te ise aylık ortalama 25 milyar dolar ihracata ulaştığımızda ulaşacağız. 2026'da 302 milyar dolarlık mal ihracatına, 140 milyar dolara ulaşacağız. hizmet ihracatında ise “OVP hedefleri doğrultusunda 2024 yılı sonuna kadar 267 milyar dolar mal, 110 milyar dolar hizmet ihracatı hedefimize ulaşacağız” dedi.
Bakanlık bünyesinde yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren Bolat, yatırım, üretim ve ihracat zinciri ile ülke ekonomisini destekleyecek dış ticaret politikalarını etkin bir şekilde uygulamaya devam ettiklerini söyledi.
DTÖ mevzuatına uygun ticaret politikası savunma araçlarıyla yerli sanayiciyi haksız rekabet ve ithalat tehditlerinden korumaya devam edeceklerini belirten Bolat, şöyle konuştu: “Yalnızca son bir yılda 6 ülkeye karşı 11 “damping soruşturması” yapıldı. 6 ürün grubu ve 4 ürün grubunda 6 ülke.” 4 ürün grubunda 8 adet “Tedbir Arıza Soruşturması” açtık ve 26 ülkeye yönelik 51 adet “Tedbir Arıza Soruşturması” gerçekleştirdik. Ayrıca 3 adet 'Korunma Tedbiri' Soruşturması açtık, 1 adet 'Koruma Tedbiri' uyguladık”. bilgiyi verdi.
“En önemli ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği ile temaslarımızı yoğunlaştırdık.”
Bakan Bolat, başta tekstil-giyim, çelik ürünleri, alüminyum ve elektrikli otomobil olmak üzere çeşitli sektörlerde ek gümrük vergisi uygulanan mal sayısının artırıldığını belirterek, şöyle konuştu:
“Türk girişimcilerinin ürettiği mal ve hizmetlerin daha verimli hale getirilmesi için DTÖ, OECD, G20, İSEDAK, TDT, DTİK gibi çok taraflı platformlarda düzenlenen etkinliklerde ülkemizin küresel ölçekte etkinliğini artırmak ve oyun kurucu konumunu pekiştirmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. daha fazla sayıda kişinin kullanımına sunulabilir.
“23 serbest ticaret anlaşması ve 4 tercihli ticaret anlaşmasıyla dünyanın en yaygın ticaret anlaşması ağına sahip ilk 10 ülkesi arasında yer alıyoruz, bu nedenle ihracatçılarımıza yeni pazar fırsatları sağlamaya kararlıyız.” Bolat, şunların altını çizdi:
“En önemli ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği (AB) ile temaslarımızı yoğunlaştırdık. Geçtiğimiz ay Avrupa Komisyonu ile üst düzey bir ticaret komitesi kurmaya karar verdik. Tüm gündem maddelerini burada tartışacağız İlk toplantımızı yapacağız” 8 Temmuz'da Brüksel'de AB ile Gümrük Birliği “Gümrük Birliği çerçevesinde yeşil ve dijital dönüşüm çerçevesinde diyaloğun güncellenmesi ve derinleştirilmesine uygun bir temel hazırlamak amacıyla 18 üst düzey toplantı ve 15 teknik toplantı gerçekleştirdik.”
“Bu yıl mal ve hizmet ihracatına verdiğimiz desteği ikiye katlayarak 21,5 milyar TL’ye çıkardık.”
Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak ihracatçılara yeni pazarlar edinmeleri, bu pazarlarda güçlenmeleri ve katma değerli ürün ihraç etmeleri konusunda önemli destekler sağladıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Gerçekten 11,7 TL olan mal ve hizmet ihracatına desteğimiz, 2023'te milyar lira olan bu rakam, bu yıl ikiye katlanarak 21,5 milyar liraya çıkacak.” “Bunu milyarlarca TL’ye çıkardık.” dedi.
Bolat, Türk mallarının yeni pazarlara tanıtılması ve tüketicilere ulaştırılması amacıyla geçtiğimiz yıl içerisinde 1500'ün üzerinde uluslararası fuara ve 51 ulusal fuara fuar kapsamına katılım, ticaret ve alım heyetleri dahil ettiğini ifade etti. : “33 genel nitelikli ticari heyet, düzenlediğimiz 146 sektörel nitelikli ticari heyet, 22 genel nitelikli alım heyeti, 9 özel nitelikli alım heyeti ve 23 sektörel nitelikli ticari heyet. Tüm bunları ihracatçılarımızın rekabet gücünü artırmak için TİM ailesiyle yapıyoruz, Ar-Ge ve inovasyon konusunda farkındalık yaratıp marka ve tasarım kültürü oluşturmak “Biz de önemli destekler sunuyoruz”.
Bakan Bolat sözlerini şöyle tamamladı:
“Geçen yıl 48 firmadan 50 markayı destek kapsamına aldık, 23 firmadan 25 markayı Turquality kapsamına aldık, ayrıca 25 firmadan 25 markayı Marka Destek Programına dahil ettik. Vizyon” olarak 41 farklı sektör ve ürün grubuna yönelik tanıtım ve tanıtım hizmetleri verdik. Öte yandan dijital ve yeşil dönüşüm süreçlerini yakından takip ederek “Avrupa Yeşil Anlaşması uyumlaştırmasına destek projesini” hayata geçirdik. Mekanizma Elektronik ihracatı 130 milyon TL'ye çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hizmet ihracatı noktasında destek ödemeleri yaptık, yurt dışında verilen çeşitli hizmetlerden elde edilen gelirler için sağlanan kar istisnasını %80'e çıkardık. Sermayesi güçlendirilen reeskont kredisi ile İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi (İGE AŞ) ve diğer ilgili tüm kurum ve kuruluşların kazançlarının Türkiye'ye getirilmesi başta olmak üzere, günlük limit artışının sağlanması.”