“Savaşlar sorunları çözmez” – Son Dakika Haberi

Türkiye ile Japonya arasında dostane ilişkilerin gelişmesi ve iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının yüzüncü yılı münasebetiyle, Sarayburnu Limanı'na yanaştırılan Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetlerine ait “Kashima” gemisinde resepsiyon düzenlendi. Bu sabah İstanbul'dayım.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kuzey Deniz Sahası Komutanı Tuğamiral Rafet Oktar, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Kasahara Resepsiyona Kenichi ve çok sayıda davetli katıldı.

Burada konuşan Bakan Güler, Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilerin tarihi bağlara dayandığını belirterek, iki ülke birbirine çok uzak olmasına rağmen Türk ve Japon halkı arasında karşılıklı sevgi, saygı ve sempatinin çok az ülkede görüldüğünü söyledi. Dünyada.

Maruz kaldıkları felaketlerde iki ülke arasındaki iş birliğinin dostluk bağlarını güçlendirdiğinin altını çizen Güler, Japonya'da yaşanan depremin ardından bir an önce toparlanma umudunu dile getirdi.

2013 yılında stratejik ortaklık düzeyine yükseltilen ilişkilerimiz çerçevesinde, her alanda olduğu gibi askeri ve savunma sanayi alanında da işbirliğimiz tatmin edici düzeydedir.” Güler, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yüzüncü yılını kutlamanın heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Bakan Güler, kutlamaların en önemli anlarından birinin TCG korvet Kınalıada'nın sırasıyla 8-21 Haziran tarihleri ​​arasında Kuşimoto, Tokyo ve Hiroşima limanlarına yaptığı ziyaretler olduğunu söyledi.

Güler, bu ziyaret kapsamında Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri ile eğitim yapmaktan ve burada düzenlenen resepsiyona Japon Prensesi Akiko'nun da aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerin katılımından mutluluk duyduklarını vurgulayarak, bundan da oldukça memnun olduklarını söyledi. Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri eğitim filosunun Türk limanlarını ziyareti.

Güler, 79 yıl önce 6 Ağustos'ta Hiroşima'da ve 9 Ağustos'ta Nagazaki'de meydana gelen tarihin ilk nükleer saldırılarında hayatını kaybedenleri saygıyla andığını belirterek, şöyle konuştu:

“İnsanlık tarihinin en karanlık sayfalarından birini oluşturan bu felaketin yıl dönümünde yaşananların acısını ve dehşetini bir kez daha hatırlamak hepimiz için büyük bir sorumluluktur. Savaşların sorunları çözmediğini unutmayalım. Bu nedenle gelecek nesillere şiddet yerine diyaloğun hakim olduğu, daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için elimizden geleni yapacağız.”

Bunun iki ülke arasındaki dostluğu daha da güçlendireceğine inanıyorum.”

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Katsumata da, Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri Eğitim Filosu'nun bugüne kadar 7 kez İstanbul'u ziyaret ettiğini ve bu ziyaretin 15 yıl aradan sonra sekizinci olduğunu söyledi.

İki ülke arasında 1880 yılına dayanan karşılıklı deniz ziyaretlerine değinen Katsumata, Deniz Öz Savunma Kuvvetleri eğitim filosuna ait iki geminin Türkiye'ye gelişiyle iki ülke gemilerinin karşılıklı ziyaretlerinin yeniden gerçekleştiğini söyledi. uzun yıllar sonra.

Katsumata, “Bunun çok önemli bir gelişme olduğuna ve iki ülke arasındaki dostluğu daha da güçlendireceğine inanıyorum” dedi. dedi.

Gemi liman ziyaretleri sırasında düzenlenen çeşitli etkinliklerle halklar arası etkileşimi canlandırmak ve ikili ilişkileri daha da derinleştirmek isteyen Büyükelçi, şöyle konuştu: “Özellikle stratejik ortak olan Japonya ve Türkiye, bölgesel ve uluslararası toplumun istikrarına katkıda bulunacaktır. Güvenlik ve savunma alanlarında daha fazla işbirliği yoluyla.” “Bunu sağlayabileceklerini düşünüyorum.” dedi.

“Türkiye, Japonların her zaman hayran olduğu bir ülkedir”

Filo Komutanı Tuğamiral Nishiyama Takahiro, gösterilen konukseverlik ve destek için teşekkür ederek burada olmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

Eğitim filosunun “Kashima” ve “Shimakaze” isimli iki gemiden oluştuğunu kaydeden Nishiyama, filonun yaklaşık 6 ay sürecek ve toplam 11 ülkeyi ziyaret edecek yurt dışı eğitim seferine çıktığını söyledi.

Nishiyama, eğitim gezisinin amacının “bu yıl Mart ayında yaklaşık 190 yeni subay yetiştirmek, ziyaret edilen ülkelerle uluslararası iyi niyeti teşvik etmek ve özgür ve açık bir Hint-Pasifik politikasının gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak” olduğunu söyledi.

Nishiyama, “Son yıllarda Japonya ile Türkiye arasındaki ortaklık her zamankinden daha güçlü hale geldi. Savunma ve savunma alanındaki işbirliğimiz ve etkileşimimiz de gelişiyor.” dedi.

İki ülke arasındaki savunma iş birliğinin bölgenin barış ve istikrarına katkı sağlayacağını vurgulayan Nishiyama, şöyle konuştu: “İstanbul'da 3 gün kalmayı planlıyoruz. Türkiye, Doğu'nun hakim olduğu yer olarak Japonların her zaman hayranlık duyduğu bir ülke. ile Batı'nın kesiştiği ve tarih boyunca İpek Yolu'nun geçtiği bir bölge olarak.” “Hepiniz ile ilişkileri derinleştirmek ve aynı zamanda Türkiye'nin zengin tarihini ve kültürünü anlamaya çalışmak istiyorum.” dedi.

Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait “Kashima” ve “Shimakaze” eğitim gemileri, Türkiye ile Japonya arasındaki dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi ve diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 100. yıl dönümü münasebetiyle bu sabah İstanbul Sarayburnu limanına demir attı. iki ülke arasında. Gemiler yarın saat 10.00'da halkın ziyaretine açılacak ve 11 Ağustos saat 15.00'e kadar ziyaret edilebilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir