Sağlık ekipleri erken teşhis için gezici kanser tarama aracıyla köy köy geziyor

İl Sağlık Müdürlüğü'nün rahim ağzı, meme ve kolon kanseriyle mücadele amacıyla oluşturduğu mobil onkoloji tarama aracı temmuz ayında devreye girdi.

Müdürlük bünyesindeki Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, tarama araçlarıyla kırsal kesimde yaşayan, hastane ve tarama merkezlerine erişimi olmayan vatandaşların kapısına giderek tarama yapıyor.

Ücretsiz olarak yapılır

Genellikle ilçe meydanlarında bulunan araca giden vatandaşlar, doktor ve sağlık personeli desteğiyle tahlilleri ücretsiz yaptırabiliyor.

Tarama sonucunda kanser teşhisi konulan vatandaşlar hastanelere sevk ediliyor.

Son olarak ekibin gittiği Küllük Köyü'ndeki sağlık merkezine ulaşan kadınlar, kayıt yaptırdıktan sonra meydanda bekleyen tarama aracında test yaptırdı.

[Fotoğraf: AA]

Ekip, Iğdır nüfusunun büyük bir kısmını izlemeyi hedefliyor.

Halk sağlığı uzmanı Dr. Aylin Sönmez Gün, kanserin yaygın olması ve ölüm oranının yüksek olması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın 2024-2028 Stratejik Planı'nda kanserle mücadelenin her türünün yer aldığını belirten Gün, bu kapsamda Iğdır'da kanser tarama ve takiplerinin artırılmasına yönelik eylem planı oluşturulduğunu söyledi.

Çalışmaların plan doğrultusunda yürütüldüğünü belirten Gün, şöyle konuştu: “Mobil aracımızın personelimizin kullanımına sunulması ve sağlık çalışanlarımızın çabaları sonucunda rahim ağzı taramalarında yüzde 351 oranında artış yaşandı. Temmuz ayında kolon kanseri taramalarında yüzde 21, meme kanseri taramalarında ise yüzde 64 artışla aracımız “Belirli bir takvim doğrultusunda halkımızla buluşmaya devam edecek” dedi.

Hizmet vatandaşların evlerine kadar ulaşıyor

Çalışmalarını kırsal bölgelerde yoğunlaştırdıklarını ancak merkezlerde de çalışmalar yürüteceklerini belirten Gün, şöyle konuştu:


“İl ve ilçe merkezlerine de ulaşmayı hedefliyoruz. Tüm halkımızı kanser konusunda bilgilendireceğiz ve tarama yaptırmalarını sağlayacağız. Vatandaşlar çok mutlu, böylesine toplu bir ortamda olmak insanlar arasında sinerji oluşmasına yardımcı oluyor ve belki de onların da bilinçlenmesine yardımcı oluyoruz. Projeksiyona daha kolay ikna oluyorlar, onlara hizmeti hatırlatıyor ve onlara bunu sağlıyorlar.” “Onu götüreceğiz.”

Vatandaşlardan Zahide Parsak, “Allah devletten, doktorlardan, hemşirelerden razı olsun. Kanser taramasından geçtik, sağlık çalışanlarımız da bize yardımcı oldu. İçimiz rahatladı. Allah korusun, kanser olan varsa artık olur” dedi. Kendinizi bilgilendirin ve erken teşhis koyun.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir