
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “2030 sektör ve teknoloji stratejisi” tarafından derlenen bilgilere göre, Türkiye’nin uzay ve uydu alanındaki çalışmaları hızla devam edecektir.
Bilsat, OSAT, Göktürk uydusu ve altı çözünürlüklü ulusal görüntüleme uydusu IMece, Türkiye ile, yer ve Dünya İstasyonu’nda gözlem uydularını tasarlayabilen ve üretebilen ülkeler arasındadır. Türssat 6A’nın ulusal yapılarla geliştirilmesi, ulusal uydu markasını oluşturmak için önemli bir adım olarak görülmektedir.
Türkiye için mevcut uydu üretimi, testler ve altyapıların mevcut kaynaklarını kullanmak, insan kaynaklarını değerlendirmek, tekrarlanan yatırımları önlemek ve dünyayla rekabet edebilecek ulusal bir uydu şirketi kurmak büyük önem taşımaktadır.
Bu bağlamda, uydu teknolojilerinde elde edilen araştırma ve geliştirme becerilerini ve üretim becerilerini pazarlamak ve ulusal güvenliğe katkıda bulunmak için bir “ulusal uydu şirketi” kurmayı amaçlamaktadır.
Ulusal Uydu Şirketi’nin kurulmasıyla birlikte, aynı çatı altında uydu ekosisteminde kamu yapıları toplanarak koordinasyon artırılacak ve insan kaynaklarının ve altyapılarının verimli kullanımı sağlanacaktır. Bu çalışmalarla Türkiye uzayda daha rekabetçi hale gelmeli ve uluslararası pazarda güçlü bir konuma ulaşmalıdır.
Uzay Saropark kurulacak
Uzay teknolojilerindeki savunma sektöründe başarı elde etmek için güçlü bir ekosistem oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, Türkiye Uzay Ajansı (sizin) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olsa da, nitelikli insan kaynakları geliştirmek ve bu alanda teknolojik kalkınma çalışmaları için bir işbirliği ortamı oluşturmak amacıyla uzay teknolojisine yönelik bir teknolojiye yönelik bir teknolojiye yönlendirilecektir.
Türkiye’nin mekansal politikaları için gerekli teknolojik gelişim faaliyetleri bu teknoparkta önemli ölçüde gerçekleştirilecektir. Ankara’da kurulacak olan bu Technopark’ta gerçekleştirilecek yenilikçi teknolojilerle Türkiye, küresel uzay ekonomisinden daha fazla eylemde bulunmalıdır.
Savunma sektöründe mekansal teknolojilerin kullanılması, Türkiye’nin askeri işleyişini ve savunma kapasitesini önemli ölçüde artırmalı ve yüksek çözünürlüklü gözlem uyduları sayesinde sınır güvenliği, istihbarat toplama ve operasyonel planlama gibi kritik alanlarda büyük bir avantaj sunmalıdır.
Yolda yeni destekler
Pre -Com -Mevrilik İşbirliği Destek Programının, uydu teknolojileri için geliştirme projeleri talebinin bir parçası olarak düşük dünyanın yörüngesinde çalışacak uydu teknolojilerinin kritik alt bileşenlerini desteklemesi beklenmektedir.
Bu bağlamda, 200 kilogramdan daha düşük tüm uydu projeleri tasarım, geliştirme, prototip, test, doğrulama, lansman ve yörünge testleri ile desteklenecektir.
HIT-30 Yüksek Teknoloji Destek Programının bir parçası olarak, “İletişim ve Uzay” alanı öncelik sektörlerinden biri olarak tanımlanırken, bu öğe altında düşük orbit uydu sistemleri, yeni nesil iletişim altyapıları ve akıllı iletişim cihazlarının yatırımlarını desteklemeye karar verildi.
Öte yandan, sizinki sizin tarafınızdan kurulacak.