Google, İsrail ile Nimbus projesini protesto eden 28 çalışanını işten çıkardı

The Washington Post gazetesine göre Google, anlaşmayı oturma eylemiyle protesto eden çalışanlarını işten çıkardı.

Google sözcüsü, gazeteye yaptığı açıklamada işten çıkarma bildiriminin çalışanlara e-posta yoluyla gönderildiğini kaydetti.

Açıklamada, “Apartheid'e Hayır Teknolojisi” adlı gruba üye olan 28 Google çalışanının, toplum dışında yürütülen soruşturma sonrasında “diğer çalışanların tesislere erişmesini ve çalışmasını fiziksel olarak engelledikleri” gerekçesiyle işten çıkarıldığı belirtildi.


İşten atılanlar Google'a tepki gösterdi

“Apartheid için Teknolojiye Hayır” grubunun sözcüsü Jane Chung, Google çalışanlarının işten çıkarılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, oturma eylemine katılan çalışanların diğer Google çalışanlarından “destek aldığını” söyledi.

Chung, “Barışçıl oturma eylemine katılan ve protesto alanını terk etmeyi reddeden çalışanlar mülke zarar vermedi veya diğer çalışanları tehdit etmedi” dedi. dedi.

İsimsiz çalışan, e-posta bildirimi yoluyla işten atılmaya tepki gösterdi: “Bu (kovma), erdemli davranmaya çalışan ve 'vermedikleri bir kuruluşla' ilişkili kişileri işten çıkarmak için Google'ı sorumlu tutmaya çalışan işçilere karşı son derece orantısız bir tepkidir. Beğenmemek (protestoyu kastederek) inanılmaz.” değerlendirmesini yaptı.

Çalışan, işten çıkarmaları Google'ın “şirketi eleştiren çalışanlara karşı tutumundaki değişiklik” olarak yorumladı.

Öte yandan işlerine son verilenlerin avukatlarla görüşerek Google'ı iş kanununu ihlal etmekle suçladığı da iddia ediliyor.


“Şirket (Google) soykırımı desteklemeyi bırakana kadar örgütlenmeye devam edeceğiz.”

“Apartheid için Teknolojiye Hayır” grubu Medium platformunda yaptığı açıklamada, kitlesel ve yasa dışı işten çıkarmaların protesto hareketinin büyümesine neden olacağını söyledi.

Açıklamada, grubun Google'ı Nimbus projesinden caydırmaya kararlı olduğu vurgulanarak, “Şirket (Filistin'deki) soykırımı desteklemeyi bırakana kadar örgütlenmeye devam edeceğiz.” Açıklamaya yer verildi.

İşten atılan Google çalışanları, önceki gün New York ve Sunnyvale, Kaliforniya'daki ofislere giderek şirketin, gelişmiş yapay zeka teknolojisinin İsrail'e teslimini de içeren “Project Nimbus” anlaşmasını protesto etti.

Ofiste saatlerce oturma eylemi düzenleyen çalışanlar, “Google'dan saklanamazsınız”, “Sizi soykırımla suçluyoruz”, “Soykırımı finanse ediyorsunuz” gibi sloganlar atarak eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı. Google çekilmediği sürece. 1,2 milyar dolar değerindeki anlaşmadan.

İhbarın ardından polis, işyerlerine giderek “ofisi terk etmezlerse tutuklanacaklarını” söylerken, protestoya devam eden 9 çalışan gözaltına alındı.


Nimbus Projeleri

Nimbus projesi, verilerdeki örüntülerin ve özelliklerin depolanmasını, toplanmasını, analiz edilmesini, tanımlanmasını ve toplanan bu bilgilerle veri ve örüntülerin olası tahminini sağlayan bir bulut ve makine öğrenme sisteminden oluşuyor.

Project Nimbus adı verilen 1,2 milyar dolarlık projenin sözleşmesi, İsrail ile Google ve Amazon şirketleri arasında Nisan 2021'de imzalandı.

İsrail Maliye Bakanlığı, 21 Nisan 2021'de anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, Google ve Amazon'un, İsrail'in yaklaşık 1,2 milyon dolarlık yatırımla kendi yerel bulut depolama sunucu merkezlerini oluşturmasına olanak sağlayacak devasa bir hükümet ihalesi olan Nimbus projesini kazandığını duyurdu. dolar. milyar.

Söz konusu sistem, tüm veri tabanlarından, İsrail ve ordusunun sağladığı kaynaklardan, hatta sokak kameraları, drone gibi canlı gözlem kaynaklarından tüm verileri toplayabilme özelliğine sahip.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir