“Türkiye kesinlikle önemli bir stratejik ortaktır”

Scholz, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Almanya'nın girişimiyle zirvede Türkiye ile ilişkilerin ele alındığını söyledi.

Zirvede bağlantıların geliştirilmesi konusunun derinlemesine ele alındığını belirten Scholz, şunları kaydetti: “Türkiye her zaman kolay olmayan ama kesinlikle önemli bir stratejik ortak. Bu, birlikte yüzleşmemiz gereken birçok konu için geçerli. Dolayısıyla bir çözüme ihtiyacımız var. Geleceğe yönelik bir bakış açısı. İyi bir işbirliği her iki tarafın çıkarınadır.” .

Scholz, bunun özellikle Gümrük Birliği'nin geliştirilmesi ve modernizasyonu ile göç konusunda işbirliği alanında kendileri için önemli olduğunu kaydetti.

Başbakan Scholz, bu konuların ele alınmasının da önemli olduğunu, çünkü Komisyon'a vize kolaylaştırma da dahil olmak üzere bu müzakereleri ilerletme yetkisinin verildiğini söyledi.

Uzun süredir sadece burada değil, Kıbrıs meselesinin geliştirilmesine yönelik girişimler başlatmak için çalıştığını belirten Scholz, bu nedenle Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde arabuluculuk görüşmelerinin yeniden başlatılması çağrısında bulunduğunun altını çizdi. ), bu konunun burada derinlemesine tartışıldığını ve bunu önemli bir adım olarak gördüğünü söyledi.

Scholz, Türkiye ve Kıbrıs konusunun geniş çapta tartışıldığını ve bu konularda ilerleme sağlanması gerektiğini söyledi.


Ortadoğu'daki gerilimi azaltma çağrısında bulundu

Scholz, zirvede İran'ın İsrail'e saldırısının da ele alındığını, daha önce böyle bir saldırının yaşanmadığını vurguladı.

Scholz, “Bu doğrudan İsrail topraklarına yönelik bir saldırıdır. Dolayısıyla bu saldırıyı en güçlü şekilde kınamamız ve herkesi bölgedeki gerilimi daha da artırmamaya çağırmamız doğru ve gereklidir.” dedi.

“İsrail'in bu saldırıya karşı kendisini başarılı bir şekilde savunması iyi bir şey” diyen Scholz, “Benim açımdan İsrail'in bu desteği ve bu başarıyı şimdi tehlikeye atmaması önemli.” dedi.

Bölgedeki “yangınların yayılmasını önlemek” için tüm taraflara itidal çağrısında bulunan Scholz, Brüksel'in bu konuda hemfikir olduğunu kaydetti.


Ukrayna için daha fazla destek talebi

Başbakan Scholz, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili olarak Ukrayna'nın desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek, “Ukrayna'nın bunun (desteğin) uzun süre ve kalıcı olarak net bir sinyaline ihtiyacı var.”

Herkesin Ukrayna'ya yeterli silah ve mühimmat sağlama taahhüdünde bulunmasını isteyen Scholz, şunları söyledi: “Hava savunması özellikle önemlidir. Almanya, Ukrayna'yı donatmak için kapsamlı önlemler aldı.” dedi.

Almanya'nın üçüncü Patriot hava savunma sistemini sağlayacağını vurgulayan Scholz, bunun diğer ülkelere de aynısını yapmaları için bir sinyal olacağını söyledi.

Almanya'da Rus gizli servisi adına casusluk yaptıkları iddiasıyla tutuklanan iki kişi hakkındaki soruya Başbakan Scholz, “Almanya'da bu tür casusluk faaliyetlerinin gerçekleşmesini asla kabul edemeyiz” dedi. dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir