Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız, etkinliğin açılış konuşmasında, Türkiye'nin “Küresel Güney” ülkeleri arasında iş birliği ve ortaklığın geliştirilmesine yönelik uluslararası çabaların ön saflarında yer aldığını vurguladı.
Sürdürülebilir kalkınmanın finansman ve teknik destek gerektirdiğini kaydeden Yıldız, ülkeler arasındaki dijital uçurumu kapatmadan Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılamayacağını vurguladı.
Yıldız, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin gelişmekte olan küçük ada ülkeleri ve denize kıyısı olmayan gelişmekte olan ülkelerdeki finansman açığının acilen giderilmesi gerektiğini belirterek, özel sektör yatırımlarının teşvik edilmesinin önemini vurguladı.
Türkiye'nin bu ülkelerle çeşitli şekillerde etkileşiminin giderek arttığını vurgulayan Yıldız, bu yıl Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'na (COP29) ev sahipliği yapacak olan Azerbaycan'ın bu ülkelerin ihtiyaçlarına öncelik verme konusunda iyi bir konumda olduğunu söyledi.
Azerbaycan'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Yaşar Aliyev de Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmanın hükümetlerin veya politikacıların çabalarından daha fazlasını gerektirdiğini, mali kaynakların varlığının ve çeşitli paydaşların aktif katılımının hedeflere ulaşmada temel olduğunu söyledi. .
Sürdürülebilir ekonomik büyümeye geçişin hızlandırılmasında kamu ve özel sektör girişimlerinin önemine değinen Aliyev, Azerbaycan'ın finans sektörünü daha sürdürülebilir bir yapıya dönüştürme kararlılığından bahsetti.
Etkinlikte ülkelerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu yatırımlarda karşılaştıkları zorluklar ve ürettikleri yenilikçi çözümler paylaşıldı.
Deneyimlerin ve iyi uygulamaların paylaşıldığı etkinlikte, özel sektör kaynaklarının Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda harekete geçirilmesine yönelik stratejiler tartışıldı.