Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda düzenlenen oturumda, diğer sporlar gibi futbolun da dünya barışına ve kalkınmasına yaptığı katkı nedeniyle özel bir günle kutlanması gerektiği vurgulandı.
Aralarında gözlemci üye statüsünde bulunan Türkiye ve Filistin'in de bulunduğu 160'ı aşkın ülkenin himayesinde Genel Kurul'a sunulan ve 25 Mayıs'ın “Dünya Futbol Günü” olarak kutlanmasını öngören tasarı, oybirliğiyle kabul edildi.
Tarihteki ilk uluslararası futbol turnuvası buna dayanıyordu.
Bu futbol gününün konsepti, 25 Mayıs 2024 tarihinde 1924 yılında Paris'te düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunları'nda tüm bölgelerin temsil edildiği tarihteki ilk uluslararası futbol turnuvasının yüzüncü yılına dayanıyordu.
BM tarafından paylaşılan karar mektubunda, “sporun sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir kolaylaştırıcısı” olduğu doğrulanırken, “barışın gerçekleşmesi, hoşgörü ve saygının teşvik edilmesi ve toplumsal cinsiyetin güçlendirilmesine” katkısının altı çiziliyor.
Mektupta, futbolun uluslararası yönetim organı olan FIFA'nın rolünün yanı sıra, bölgesel ve ulusal futbol federasyonlarının ve bunların birliklerinin oyunun tanıtılmasındaki önemli rolüne de değiniliyor.
Karar mektubunda, tüm uluslar, Birleşmiş Milletler organları, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör, ulusal öncelikler doğrultusunda 25 Mayıs Dünya Futbol Günü'nü kutlamaya ve futbolun faydalarını herkese yaymaya davet edildi.