Mısır, Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına “müdahale edecek”

Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın Facebook sayfasında yayınlanan açıklamada, Güney Afrika'nın, Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail'e açılan davaya destek amacıyla resmi olarak müdahale etme niyetinde olduğu duyuruldu.

Söz konusu davaya müdahale kararı, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinli sivillere yönelik saldırılarının giderek şiddetlenmesi ve kapsamının artması, Filistin halkına doğrudan saldırılar da dahil olmak üzere sistematik uygulamaların devam etmesi, altyapının tahrip edilmesi, Filistinlilerin zorla sınır dışı edilmesi gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Kendi topraklarından ve Gazze Şeridi'nden Filistinlilerin, şehri yaşanmaz hale getiren benzeri görülmemiş bir insani krizin ortasında götürüldüğü bildirildi.

Açıklamaya göre Mısır, İsrail'i işgalci bir güç olarak yükümlülüklerini yerine getirmeye, Uluslararası Adalet Divanı'nın kabul ettiği geçici tedbirleri uygulamaya ve Önleme Sözleşmesi ile korunan Filistin halkına yönelik herhangi bir ihlalde bulunmamaya çağırdı. Filistinlilere yönelik cezanın önlenmesi. soykırım suçu.

Açıklamada ayrıca BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası taraflara, Gazze'de ateşkes sağlanması, Refah'taki askeri operasyonların durdurulması ve Filistinli sivillere gerekli korumanın sağlanması için derhal harekete geçme çağrısı yapılıyor.

Daha önce Nikaragua, Kolombiya ve Libya'nın Mahkeme Tüzüğünün 62 ve 63. maddeleri uyarınca müdahale talep ettiği açıklanmıştı.

Mahkeme, İçtüzüğün 83. maddesi uyarınca, Güney Afrika ve İsrail'i Kolombiya'nın müdahale ilanına ilişkin yazılı görüşlerini sunmaya davet etti.


İsrail'e soykırım davası açıldı

Güney Afrika Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler (BM) 1948 Soykırımının Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme'nin ihlali gerekçesiyle İsrail aleyhine 29 Aralık 2023'te UAD'de dava açmıştı.

Güney Afrika, Gazze'deki durumun aciliyeti nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı'ndan geçici tedbir kararı vermesini istemiş ve ihtiyati tedbir talebine ilişkin duruşmalar 11 ve 12 Ocak'ta Lahey'deki Barış Sarayı'nda yapılmıştı.

Mahkeme, 26 Ocak'ta açıklanan ara kararlarında İsrail'e, Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesinde tanımlanan eylemlerin önlenmesi için mümkün olan her türlü tedbiri alması, İsrail ordusunun Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesinde tanımlanan eylemleri işlemesini önlemek için derhal tedbir alması talimatını verdi. Sözleşme ve Gazze'deki Filistinlilerin Korunması Gazze'deki Filistinlilere soykırım çağrısı yapanların önlenmesi, engellenmesi ve cezalandırılması için gerekli her türlü önlemin alınması, karşılaşılan olumsuz yaşam koşullarının ortadan kaldırılması için gerekli temel hizmetlerin ve insani yardımın sağlanmasına yönelik acil ve etkili önlemler alınması Gazze'deki Filistinliler tarafından Gazze'deki Filistinlilere Yönelik Soykırım Sözleşmesi'ne saygı gösterilmesi, mahkemenin yıkımın önlenmesi ve hukuk ihlalini gösteren delillerin korunması için etkili tedbirler alması ve alınan tüm tedbirlere ilişkin tarihten itibaren 1 ay içinde mahkemeye bir rapor sunması gerektiğine hükmetti. Karar yürürlüğe giriyor.

Güney Afrika'nın 6 Mart'ta ek tedbir talebi üzerine Mahkeme, İsrail'in acil insani yardımın Gazze'ye ulaştırılmasını, Filistinlilerin haklarını ihlal etmemesini ve alınan tedbirlere ilişkin raporu bir ay içinde mahkemeye sunmasını emretmişti. Kararlaştırılan ek tedbirlere ilişkin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir