Kurtulmuş: Demokrasilerde yapamayacağınız tek şey yumruk sallamaktır

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 80. Genel Kurulu kapsamında ATO Congresium'da düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmada, TOBB'a başarılar diledi. TOBB'un yeni yönetim kuruluna yetkililer seçildi. Kurtulmuş, 2 milyona yakın iş adamı, tüccar ve sanayiciden oluşan bu büyük ailenin aslında günümüz geleneksel Ahi kültürünün yansıması olduğunu söyledi.

Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin çok daha ileri gitmesi için hep birlikte mücadele edeceğimizi, bunun Türkiye'nin her kesimi için tarihi bir dönem olduğunu belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girdiğimiz ve kendimize önemli hedefler koyduğumuz bir dönemin başındayız. Türkiye'yi daha ileriye taşımak, daha güçlü bir geleceğe taşımak, her birimizin işimizi en iyi şekilde yapmamıza bağlı.” Aynı hedefler için birlikte mücadeleye devam edeceğiz, aynı milli istikamette yürüyeceğiz ve bu ülkeyi Cumhuriyetin ikinci yüzyılında çok daha güçlü ve büyük bir ülke haline getireceğiz.


“Nasıl birleşeceğimize birlikte karar vereceğiz”

Son dönemdeki anayasa çalışmalarına da değinen Kurtulmuş, TBMM'nin temel görevlerinden birinin yeni anayasayı ve iki darbenin ürünü olan mevcut anayasayı sivil, demokratik, kapsayıcı bir çerçeve ve anlayışa oturtmak olduğunu söyledi. ve yoğun tartışmaların sonucunda Türkiye için en faydalı sonucun üretilmesini hedefliyoruz.

Açık, şeffaf ve iyi tanımlanmış bir süreç yürütmek için titizlikle çalıştıklarını vurgulayan Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Denetim kalmaması için tüm süreci TBMM'nin himayesinde siyasi partilerimizle birlikte sürdüreceğiz. Konunun belirli kısıtlamalarla ele alınması ve bazı siyasi tartışmaların konusu haline getirilmemesi.” dedi ki

Kurtulmuş, siyasi partilerin anayasalarının olmayacağını ancak anayasa önerilerinin olacağını vurguladı.

Kurtulmuş, Meclis'te grubu olan ve olmayan tüm partilerin görüşlerini alacaklarını belirterek, şöyle konuştu: “Bütün bu görüşmelerin sonucunda nasıl birlik olacağımıza da karar vereceğiz. Yine konuları dikkate alacağız. Sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla, üniversitelerden, hukuk camiasından ve “Benim de bu konuda bir fikrim var” diyenlerden, “Herkesin sürece dahil olabileceği bir süreci birlikte yöneteceğiz. Böylece bu milletin anayasa yapacağı demokratik bir sürecin olgunlaşmasını ve sonuç alınmasını sağlayacağız.” dedi.

Anayasa'nın sadece metin yazmaktan ibaret olmadığını belirten Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Öyle olsaydı odaya çekilip millet adına anayasa yazan darbecilerin anayasasının millet tarafından kabul edilmesi gerekirdi. “dedi.

Kurtulmuş, 12 Eylül Anayasası'nın kabul edildiği günden itibaren sorgulandığını ve birçok siyasi parti tarafından defalarca eleştirildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu kadar büyük bir mirasa sahip olan Türk demokrasisi olarak hedeflerimizi ortaya koymak, sözümüzü söylemek, eğilmeden sonuç almak ve anayasa çalışmalarını siyasi tartışmanın parçası haline getirmek için bir araya geleceğiz ve hep birlikte varmayı umuyoruz. ulusun beğeneceği olgun bir metin yazın ve bu büyük bir girişimdir.” Türkiye Büyük Millet Meclisinin çoğunluğu tarafından kabul edilen bir metni kabul edeceğiz.

Şahsen uzun yıllar siyasetin içinde olan ve siyasetin içinde olmadığım dönemleri iyi okumaya çalışmış bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Anayasa hakkında kullanılacak ve konuşulacak her şeyi dinlemeye hazırım ama Orada şunu söylemek isterim ki 'Bu sadece demokrasimizle bağdaşmayan bir şey. Bu Meclisin anayasa yapma yetkisinin olmadığını, bu Meclisin kurucu Meclis olmadığını, anayasa yapma ehliyetinin olmadığını söylemek demokrasinin tamamen inkarıdır.

Mevcut Türkiye Büyük Millet Meclisi 28. dönemde anayasa yapmaya yetkilidir, bu yetkiye sahiptir, bu yetkiye sahiptir ve bu yetkiye sahiptir. Yeter ki parlamentoda tartışmanın doğru zeminde, doğru şekilde yapılmasını ve Türk toplumunun farklı kesimlerinin olgun bir şekilde tartışmaya katılmasını sağlayayım” dedi.


“Demokraside yapamayacağınız tek şey birbirinize yumruk sallamaktır.”

TOBB'un bu sürece tüm gücüyle destek vereceğine inandığını belirten Kurtulmuş, şöyle konuştu:

“Sizlerden her türlü katkıyı bekliyoruz. Yeni anayasa tekliflerinizin her türlü platformda tartışmaya açık olmasını sağlayacağınızı umuyoruz. Çünkü iş dünyasının beklenti ve taleplerinin gündemde olmaması düşünülemez. Anayasa çalışmaları Bu vesileyle anayasa çalışmalarında 81 ilin tamamı bu salonda temsil ediliyor. Ayrıca, “Doğası itibarıyla Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen insanların beklenti ve taleplerini karşılayabilecek bir kuruluş olarak ümit ediyorum. bunları anayasal çalışmalara yansıtıyorsunuz. Bu vesileyle 80. Genel Kurul'un bir kez daha hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

Türk demokrasisinin olgunluğunun işaretlerinden birinin de farklı fikir ve siyasi kararlara sahip partilerin bir araya gelerek el sıkışıp müzakere edebilmesi olduğunu söyleyen Kurtulmuş, şöyle konuştu: “İnsanların çok farklı fikirleri olabilir. Yüksek sesle müzakere edebilirler, kavga edebilirler. tartışabilirler ama demokraside “Yapamayacağınız tek şey yumruklarınızı sıkmaktır. Demokraside en zor sorunları el sıkışarak çözebileceğimize inanıyorum ve bunun temel sorumluluklardan biri olduğuna tüm kalbimle inanıyorum. Türk yüzyılında ve Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında üzerimize düşen, ülkenin sorunlarını tartışarak çözmek demektir.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir