Tayvan Savunma Bakanlığı hesabından yapılan açıklamada sahanın üzerinden uçtuğunu kaydetti.
Bakanlığın yayınladığı haritada uçağın, Tayvan'ın kuzey ucundaki Keelung eyaletine 40 deniz mili (74,08 kilometre) ve Pingtung eyaletine ise 57 deniz mili (105,5 kilometre) yaklaştığı görüldü. güney ucu.
Öte yandan ada çevresinde 19'u Çin Donanması'na, 7'si ise Çin Sahil Güvenliği'ne ait olmak üzere 26 geminin tespit edildiği görüldü.
Tayvan Boğazı'nda “orta hat”, tarafların nüfuz alanlarını sınırlandırdığı varsayılan hava ve deniz hattını ifade etmektedir.
Çin adayı kapatmak için askeri tatbikat yapıyor
Uçuşlar ve deniz devriyeleri, Çin'in dün ada çevresinde başlattığı askeri tatbikatın bir parçası.
Pekin yönetimi, Tayvan'ın yeni lideri Lai Ching-te'nin göreve başlamasından 3 gün sonra adada askeri tatbikatların başladığını duyurdu.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Cephesi Komutanlığı, “Ortak Kılıç-2024A” adı verilen 2 günlük tatbikatın Tayvan Boğazı, Tayvan Adası'nın kuzey, güney ve doğu bölgeleri ile Kinmen, Matsu, Vuchiu Adaları çevresinde gerçekleştirileceğini duyurdu. ve anakaraya yakın Dongyin nehirleri.
Çin Ordusu'na bağlı kara, hava, deniz ve füze birliklerinin katıldığı tatbikatın, “bağımsızlık karşıtı eylemleri cezalandırma” ve “dış güçlerin müdahalesine karşı uyarı” amaçlı olduğu vurgulandı.
Tayvan Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada tatbikatı kınadı ve bunun “Çin'in saldırgan askeri zihniyetini ortaya çıkardığını” ve “bölgesel barış ve istikrara zarar vereceğini” söyledi.
Olay Lai'nin yemin töreninden sonra meydana geldi
Tayvan çevresinde abluka oluşturan tatbikat, ada hükümetinin yeni seçilen lideri Lai Ching-te'nin 20 Mayıs'ta düzenlenen yemin töreninin ardından gerçekleşti.
Tayvan'da 13 Ocak'ta yapılan başkanlık seçimlerini kazanan iktidardaki Demokratik İlerleme Partisi'nin (DPP) adayı Lai Ching-te, bu hafta başında yemin etti.
Pekin yönetimi, Tayvan'ın iktidar partisi DPP'yi “bağımsızlık”, parti lideri Lai'yi ise “ıslah edilemez bir ayrılıkçı” olarak görüyor.
Çin'in kendi topraklarının bir parçası olduğunu iddia ettiği Tayvan, 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip. Çin anakarası ile Tayvan arasında iç savaş sonrasında ortaya çıkan ayrılık ve egemenlik konusundaki anlaşmazlık devam ediyor.
Son yıllarda Tayvan'a yönelik askeri baskıyı artıran Pekin yönetimi, adayı anakarayla yeniden birleştirmek için gerekirse güç kullanılmasını göz ardı etmeyeceğini vurguluyor.