Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Gıda Programı (WFP), Sudan'daki duruma ilişkin ortak yazılı açıklama yayınladı.
Açıklamada, tüm göstergelerin savaşın harap ettiği ülkede çocukların ve annelerin beslenme durumlarında “önemli bir bozulmaya” işaret ettiği uyarısı yapılıyor.
Açıklamada, çocukların hayatının risk altında olduğu vurgulanarak, tüm neslin yetersiz beslenme, hastalık ve ölümden korunması için acil eyleme geçilmesi gerektiği vurgulandı.
“Ülke giderek açlık tehlikesiyle karşı karşıya”
Açıklamada, çatışmalar nedeniyle ülkenin “artan bir kıtlık riskiyle” karşı karşıya olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
“Bu, özellikle küçük çocuklar arasında can kaybı da dahil olmak üzere feci sonuçlara yol açacak, önümüzdeki aylarda yağmur mevsimi başlarsa çocukların ve annelerin durumu daha da kötüleşecek, bu da yerel toplulukları izole edecek ve hastalık oranını artıracak.”
“Fashir'deki insan hakları ihlallerine ilişkin raporlar dehşet verici”
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sudan Özel Temsilci Yardımcısı ve Sudan İnsani Yardım Koordinatörü Clementine Nkweta-Salami de yaptığı açıklamada, batıda Kuzey eyaleti Darfur'un merkezi olan Fashir'de ölümler ve insan hakları ihlalleri rapor edildiğini söyledi. Sudan “korkunç”.
Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu ailelerin güvenli bir yer aramak için şehri terk etmelerinin engellendiğini vurgulayan Salami, “Çatışmanın taraflarının sağlık tesislerini, mülteci kamplarını ve hayati önem taşıyan sivil altyapıyı hedef aldığına dair çok rahatsız edici raporlar alıyoruz” dedi. dedi.
Salami, Fashir'deki birçok mahallede artık elektrik ve su hizmetlerinin bulunmadığını, insanların gıda ve sağlık hizmetlerine erişiminin sınırlı olduğunu kaydetti.
Sudan'daki savaş
Sudan'da Ömer El Beşir'in 30 yıllık iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesinin ardından sivillerin katılımıyla kurulan hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ile HDK arasındaki iktidar mücadelesi bir yılı aşkın süredir sürüyor.
2023 Nisan ayı ortasında başlayan ve Sudan'ın çoğu eyaletinde devam eden savaşta ordu kuzey ve doğu eyaletlerinde hakimiyetini korurken, HDK'nın batı ve güney eyaletlerinde etkili olduğu görülüyor.
Savaşın sona erdirilmesi amacıyla Suudi Arabistan ve ABD'nin arabuluculuğunda başlatılan Cidde görüşmeleri, Sudan'a komşu ülkelerin Mısır öncülüğünde başlattığı barış girişimi, Hükümetlerarası Otorite'nin Doğu Afrika Kalkınmasına yönelik çalışmaları ve Afrika'nın başkenti Manama'da yapılan görüşmeler. Bahreyn'de sonuç alınamadı.
En büyük krizin yerinden edilme ve yerinden edilme olarak kaydedildiği Sudan'da, çatışmalar nedeniyle BM'ye göre 16 binden fazla insan hayatını kaybetti, 8,7 milyon civarında insan yerinden edildi ve 25 milyondan fazla insan insani yardıma ihtiyaç duyuyor. dünyada açlık. yer almak.