Türksat 6A, fırlatma işlemleri için 4 Haziran'da ABD'ye gidecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A'nın uzaya gönderilmeye hazır olduğunu ve bu kapsamda paketleme süreçlerinin son aşamasına geçildiğini bildirdi.

Türksat 6A'nın entegrasyon ve testlerinin Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi'nde yapıldığını hatırlatan Uraloğlu, şöyle konuştu: “Uydu hizmetlerinde Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A ve Türksat 5A'mızla hizmetlerimize devam ediyoruz. Türksat 5B haberleşme uyduları Türkiye'nin en önemli projelerinden biridir.” “Türksat 6A milli haberleşme uydusu projemizde artık sona çok yaklaştık. Temmuz ayında uydumuzu uzayda göreceğiz.” dedi.

Uraloğlu, Türksat 6A'nın yapımını Türksat'ın öncülüğünde, TÜBİTAK Uzay, ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH gibi ulusal sanayi kuruluşlarının desteğiyle tamamladığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Ülkemizin en büyük araştırma geliştirme projesi olan Türksat 6A'yı başarıyla tamamladığımızı söylemekten gurur duyuyorum. Şu anda uydumuzun paketleme işlemleri Haziran Salı günü tamamlanmak üzere. Milli gururumuz Türksat 6A uydusu, Ankara'dan Antonov Ankara tarafından ABD Florida'daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü'ne 124 tipi uçakla 17 saatte fırlatılacak, SpaceX tesislerinin hangarına inecek. Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu ve Türksat 6A'nın yakıtına ilişkin testler burada gerçekleştirilecek “Doldurma işlemi SpaceX hangarında gerçekleştirilecek ve Temmuz ayının ikinci haftasında SpaceX Falcon 9 Roketi ile uzaya göndermeyi planlıyoruz. “

Uraloğlu, Türksat 6A'nın en yüksek yerlilik oranıyla tamamlanmasının arkasında Türksat'ın başlattığı teknoloji transferi eğitim programının bulunduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Ülkemizin uydu operatörü Türksat'ın başlattığı programla Türksat mühendisleri de Türksat'ın inşasında görev aldı. 3A'nın yanı sıra Türksat 4A ve Türksat 4B.” Türksat 5A ve 5B'nin inşasında uyduların tasarımı, üretimi ve testlerinde 12 Türksat mühendisi görev almış ve teknoloji transfer programı kapsamında uzay teknolojileri eğitimi alan Türksat mühendislerinin de katkılarıyla Türksat 6A, Türksat 6A'nın üretimine başlanmıştır. en yüksek yerlilik oranı “Biz ürettik”. değerlendirmesini yaptı.


“Türkiye artık bir iletişim uydusunu baştan sona inşa ederek ihraç edebiliyor.”

Türksat 6A üretiminin Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Uraloğlu, uydunun yapımına ilişkin şu bilgileri verdi:

“Proje kapsamında TÜBİTAK Uzay, Türksat 6A uydu yönetim alt sistemi, yörünge yönlendirme kontrol alt sistemi, güç alt sistemi, elektrikli tahrik alt sistemi, arayüz kontrol üniteleri ve faydalı yük haberleşmesi telemetri sinyal verici/beacon, uzaktan kumanda alıcısı, ASELSAN üretimini gerçekleştirdi. Yönsüz alıcı anteninden, alıcı test adaptörüne kadar tüm yerli ve milli telemetri, uzaktan kontrol ve mesafe ölçüm alt sistemlerini üreten ASELSAN, diğer taraftan Türksat 6A'nın görev yapmasına olanak sağlayan Türkiye'nin anten, alıcı, INET ve faydalı yük arayüz ünitesini üretti. Sistem tasarımından sorumlu olan TAI bu aşamada uydunun yapısal panellerini ve batarya panelini üreterek uyduya yerleştirdi. İlki Ar-Ge tarafından yapılan bu ürünler sayesinde Türkiye dünyanın önde gelen üreticilerinden biri haline geldi. iletişim uydularından oluşur. Bu ürünler sayesinde Türkiye, uzay alanında tecrübe kazanacak, “Bu parçaları ihraç etmenin yanı sıra, baştan sona bir iletişim uydusu inşa edebilir hale geldi.”

Bakan Uraloğlu, mevcut uyduların yedekliliğini sağlayacak Türksat 6A'nın aynı zamanda Türkiye'nin uydu kapasitesini de önemli ölçüde artıracağını vurgulayarak, 35 bin 786 kilometre mesafeye konumlandırılması beklenen uydunun 7,5 kilowatt güce sahip olduğunu söyledi.

Türksat 6A'nın coğrafi sabit haberleşme uydusu olarak televizyon yayıncılığı başta olmak üzere haberleşme hizmetleri ve geniş kapsama alanında ülkenin uydu haberleşme ihtiyacını karşılayabileceğini vurgulayan Uraloğlu, kapsama alanı dışında kalan Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'nın da hizmet verdiğini söyledi. Mevcut uyduların sunduğu hizmetler de kapsanacaktır.

Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A ile Türk uydularının ulaştığı nüfusun 3,5 milyardan 5 milyara çıkacağını belirterek, Türksat 6A'nın hizmete girmesiyle birlikte Türksat uydu hizmetlerinin bölgeye ihracatının önemli ölçüde artacağını kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir