İstanbul'da bir kişinin, komşusundan imzalamasını istediği boş kağıdı 325 bin liralık banknota dönüştürmesi, komşusu hakkında soruşturma açılmasına neden oldu.
Boş kağıda imza atan komşu çocukları, “85 yaşındaki babanın sahtekarlıkla boş kağıt imzalamaya zorlandığı” iddiasıyla babalarının “borca girmeme kararlılığını beyan etmesi” talebiyle dava açtı. yaşlılığından dolayı kağıt bir poliçeye dönüştü.”
Sanık, “12 yıllık komşusu olan yaşlı adama, iyi komşuluk nedeniyle işyerinde kalması zor ve riskli olan, kısa bir yolculuk için evde kalması ve geziden döndüğünde 325 bin lira verdiğini” iddia etti. Komşusu paranın çalındığını bildirdi.”
Sanık daha sonra komşusuyla bir senet düzenlediğini, davacının da bu durumu kabul eden imzalı bir belgeye sahip olduğunu ve senetin onun huzurunda imzalandığını belirterek davanın reddini istedi.
İstanbul 3. Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi davayı kabul ederek yaşlı komşunun borcunun olmadığına hükmetti.
İlk derece mahkemesi kararında, faturadaki imzanın davacıya ait olduğu ancak faturanın sahte düzenlendiği ve gerçekte davacının davalıya herhangi bir borcunun bulunmadığı tespit edilmiştir.
İmzayı kötüye kullanmak suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Yerel mahkeme kararında, sanığın krediye gerekçe olarak ileri sürdüğü durumun hayatın normal akışıyla bağdaşmadığı belirtilerek, sanığa 2 yıl 6 ay hapis cezası verildiğinin de altı çizildi. Kadıköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce “alenen imzayı kötüye kullanmak” suçundan hapis cezasına çarptırıldığı, kararın kesinleştiği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verildiği öğrenildi.
Sanık kararı temyiz etti. Temyiz başvurusu esastan reddedilen sanık, bu kez davayı Yargıtay'a taşıdı.
Yargıtay Onbirinci Hukuk Dairesi, temyiz isteminin esastan reddi kararının usule ve hukuka uygun olduğunu tespit ederek kararı onadı.