İzmir'de denizin rengi değişti – Son Dakika Haberleri

İzmir'in iki farklı semtinde denizin rengindeki farklılık dikkat çekti. Karşıyaka İlçesi'ndeki Mavişehir balıkçı barınağı çevresinde denizin rengi yeşile döndü.

Sahil boyunca renk değişimi fark edilirken, Balçova İlçesi Çakalburnu Dalyanı mevkiinde de bir renk değişimi daha meydana geldi.

Burada denizin renginin kahverengiye döndüğü gözlenirken, çevreye kötü bir kokunun yayılması dikkat çekti.

Sebebi ortaya çıktı: Plankton patlaması

Deniz bilimcisi Prof. Dr. Doğan Yaşar, plankton patlaması nedeniyle renk değişikliklerinin meydana geldiğini söyledi.

Renk değişimleriyle birlikte kötü bir koku da yayıldığını belirten Doğan Yaşar, şöyle konuştu: “Bu renk değişimleri tamamen plankton yani mikroorganizmalardan kaynaklanıyor. Karşıyaka'da yeşil renk burada gördüğünüz gibi kırmızımsı bir renk. Bu zamanda da ağır bir koku var bunun sebebi de denizdir.” Her litre suda yaklaşık 1 milyon organizma bulunmaktadır. Bunlar sıcaklık ve kirlilikle birlikte artarak deniz suyunda yaklaşık 2 milyona ulaşır ve suda oksijen bırakmaz. çevre ve ölmek.

Bazen mavi, yeşil, kırmızımsı veya beyaz göreceksiniz. Bu renkler türlere göre değişiklik göstermektedir; Yani ölü plankton nedeniyle oluşan bir renktir bu. Maalesef ülkemizdeki en büyük sorunlardan biri denizlerin şu anda foseptik olarak kullanılmasıdır. 1955 yılında Türk denizlerinde ilk kez İzmir'in gölgesinde muhteşem bir plankton patlaması meydana geldi. Bunun sonucunda binlerce balık öldü” dedi.

İzmir'de denizin rengi değişti

'Kirlilik' ve 'arınma' vurgusu

Doğan Yaşar, “Fabrikalarda maalesef arıtma sistemi çalışmıyor” diyerek, denizlerin kirlenmesinin bu nedenle meydana geldiğini sözlerine ekledi.

İzmir'deki kokunun kaynağına dikkat çeken Doğan Yaşar, şunları söyledi: “Marmara Denizi'nde bir hafta önce müsilaj olgusu yeniden başladı. Bütün bunların tek nedeni var: kirlilik. Arıtılmadan denize bırakılan su İzmir'de durum biraz farklı, arıtma tesisleri açısından çok iyi bir şehirdi ama maalesef özellikle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın vefatından sonra fabrikalar arıtma tesislerini çalıştırmadı, Ahmet Piriştina Körfez oldukça güzelleşmişti.

Yüzmeye 'birkaç yıl kaldı' dedik; Ama ne yazık ki onun vefatından sonra İzmir'de büyük hatalar yapıldı. Aziz Kocaoğlu döneminde inanılmaz büyük bilimsel hatalar yapıldı. Önce su yollarının tabanları çimentolandı ve bu sonun başlangıcı oldu. Bu kokunun ana nedenlerinden biri de budur; yani derelerin tabanını çimentolamak. “Su ile toprağın ilişkisini keserseniz doğal olarak kokacaktır ve öyle de oldu” dedi.

İzmir'de denizin rengi değişti

“Bunlardan bazıları zehirlidir, balık yerse ölür.”

Plankton patlamalarının deniz canlılarına zarar verebileceğini belirten Doğan Yaşar, şöyle devam etti:

“Geçen yıl buralarda toplu balık ölümleri yaşandı. Ortamda oksijen kalmayınca bu planktonlar ölüyor, bir kısmı zehirli. Balık bunları yerse ölür, yani doğrudan herkesi etkiler, herkesi etkiler. Canlıların tek bir işi var, bu kadar da zor olmamalı, arınma testlerinin çalışması gerekiyor, hepsi bu.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir