Science Daily dergisinin haberine göre, ABD Ulusal Bilim Vakfı'nın (NSF) girişimiyle yürütülen araştırmada, Kuzey Pasifik'teki Cascadia dalma zonu boyunca deniz tabanının altındaki birçok karmaşık yapıya ilişkin kapsamlı veriler elde edildi.
Britanya Kanada Kolumbiyası kıyıları ile ABD'nin Washington ve Oregon eyaletleri açıklarında 41 günlük bir çalışma sonucunda elde edilen verilerden, Cascadia dalma zonunda yerkabuğunun iki katmanının birbirine doğru kaydığı tespit edildi. diğer .
Araştırmacılar, kullanılan yeni teknolojilerle bu katmanların şekli ve hareketlerine ilişkin elde edilen verilerin, endişe verici derecede büyük depremler ve dev dalgalar üretebileceklerini gösterdiğini söyledi.
Araştırmacılar, çalışmada elde edilen verilerle bir sonraki Cascadia depreminin büyüklüğü ve konumuna ilişkin tahminlerin daha doğru çıktığını kaydederek, bölgedeki kabuksal plakaların hareketinin beklenenden daha büyük büyüklükte bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu değerlendiriyor.
Araştırmacılar, bu veriler göz önüne alındığında bölgede olası kuvvetli bir depremin ne zaman meydana geleceğini tahmin etmenin oldukça zor olduğunu kaydetti.
Bölgede meydana gelmesi muhtemel depremin büyüklüğünün 9 veya daha büyük olabileceğini söyleyen araştırmacılar, bunun 2011 yılında Japonya'da Fukushima nükleer felaketine neden olan depreme benzer bir etki yaratabileceğini tahmin ediyor.
Natural Resources Canada'da sismolog olan John Cassidy, Global News'e yaptığı açıklamada, bölgede son 10.000 yılda 19 büyük deprem yaşandığını belirterek şöyle konuştu: “Yani her 4 ila 5 yüzyılda bir deprem olacağı tahmin ediliyor. ” Dedi.
Bölgedeki son büyük depremin Ocak 1700'de meydana geldiğine işaret eden Cassidy, araştırmada elde edilen verilerin “beklenen büyük depreme” hazırlık açısından önemli bilgiler sağladığını söyledi.
Dünyadaki tüm depremlerin yüzde 90'ı, büyük depremlerin ise yaklaşık yüzde 80'i, “Ateş Çemberi” olarak adlandırılan Pasifik sismik bölgesinde meydana geliyor. Tektonik depremler dünyada meydana gelen depremlerin hemen hemen tamamını oluşturur.