“Afetten etkilenen 110.000 işçimiz ve vatandaşımızın 1.240 şantiyede konut inşaatı devam ediyor.”

Yılmaz, Hatay ziyareti kapsamında AFAD il merkezinde düzenlenen il değerlendirme toplantısına katıldı.

Burada konuşan Yılmaz, depremden etkilenen vatandaşların ihtiyaçlarının en kısa sürede karşılanarak yeni ve güvenli evlerine yerleştirilmesi için var güçleriyle çalıştıklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Öncelikli gündem deprem bölgesi ve afetlere hazırlıktır.

Yılmaz, depremin siyaset üstü ve ihmal edilemeyecek bir konu olduğunu, 2024 bütçesinde deprem çalışmalarına yaklaşık 1 trilyon 30 milyar liralık bir bütçe ayrıldığını ifade ederek, geçen yıla göre 2020'de deprem çalışmalarına 1 trilyon 30 milyar liraya yakın kaynak ayrıldığını söyledi. 2023-2024'te merkezi yönetimin tek başına deprem çalışmalarına 2 trilyona yakın kaynak ayıracağını açıkladı.

Şehirleri, konutları, caddeleri, meydanları ticaret, üretim ve istihdam altyapısıyla yeniden tasarlayıp inşa ettiklerini belirten Yılmaz, sosyal ve ekonomik hayatı canlandırmaya çalıştıklarını anlattı.

“Bu muhtemelen küresel ölçekteki en büyük operasyonlardan biri.”

Yılmaz şunları söyledi:

“Hedefimiz, yaklaşık 401 bin konut ve 41 bin iş yerinden oluşan 442 bin hak sahibinin hiçbirini mağdur etmeden evlerine, işyerlerine dönmesidir. 11 ilçemizin 460 bin özerk bölümünün büyük bir kısmı için ihale çağrısı Depremden etkilenen illerimizde inşaat çalışmaları tamamlanıp aynı zamanda başlanmış olup, 1240 şantiyede, afetten etkilenen 110 bin işçimiz ve vatandaşımızın güvenli ve dayanıklı konutlarının inşaatı devam etmektedir. Bu muhtemelen en büyüklerinden biridir. Küresel ölçekte çalışmalar sürüyor Böylesine küresel bir inşaat faaliyetinin, merkezi ve yerel düzeyde güçlü bir koordinasyon gerektirdiği açık. “Koordinasyonu sağlayacak mekanizmalar kurduk.”

Şubat ve mart aylarında 76 binin üzerinde konutun hak sahiplerinin belirlenerek vatandaşlara iletildiğini belirten Yılmaz, her ay 10-15 bin adet olmak üzere tamamlanan konut ve köy evlerinin teslimlerinin etaplar halinde devam ettiğini kaydetti.

Bu yıl sonuna kadar 200 bin konutu, 2025 yılı sonuna kadar da tüm hak sahiplerinin ev ve işyerlerini teslim etmeyi hedeflediklerini söyleyen Yılmaz, vatandaşlara kira yardımı, taşınma yardımı gibi farklı isimler altında doğrudan yapılan ödemelerin tutarlarının da olduğunu ifade etti. Destek ödemesi, tahliye ödemesi 128 milyar lira olacak. Lirayı aştığını söyledi.

Yerinde dönüşüme önem verdiğini, yeni kanunla kentsel dönüşüm çalışmalarının önündeki yasal engelleri kaldırdığını ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'nü kurduğunu belirten Yılmaz, şehirleri dönüştürmek için harcanacak kaynakların telafi etmekten çok daha ucuz olduğunu söyledi. yıkımlar yapacaklarını ve en önemli şeyin bu şekilde kurtaracakları hayatlar olacağını söyledi.

Yılmaz, afetzedelerin talepleri doğrultusunda Dönüşüm Projesini yerinde başlattıklarını, bu kapsamda konut ve köy evi hibesi şeklinde 1,5 milyon lira hibe ve kredi, Yerinde Başvurular sağladıklarını hatırlattı. Dönüşüm Projesi Afetten etkilenen şehirlerde dönüşüm projesi 256 bin'e ulaştı ve 28 binden fazla vatandaş sürece başladı, bu bağlamda vatandaşlara bir ücret karşılığında hibe ve kredi, tipik projeler ve tipik sözleşmeler verildiğini söyledi. inşaat sürecinde her türlü vergiden muaf olduklarını ve kendi evlerini sağlam ve güvenli bir temel üzerine şantiyede inşa etme imkanına sahip olduklarını belirtti.

Yılmaz, İLBANK aracılığıyla depremden etkilenen kentlerdeki altyapı projelerine yönelik yerel yönetimlere 64 milyar liralık mali destek sağladığını belirten Yılmaz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın depremden etkilenen kentlerin meydanlarını canlandırdığını kaydetti. Deprem, tarihi ve kültürel mirasını koruyor.

“Deprem sonrası kentteki çiftçilere 1 milyar liranın üzerinde hibe ve yatırım desteği sağladık.”

Yılmaz, depremden en fazla zarar gören illerden biri olan Hatay'da 391 bin 964 bağımsız bölümde orta ve üzeri hasar tespit edildiğini, yararlananların ise 157 bin 8 kişi olduğunu, toplamda 160 bin konutun bulunduğunu söyledi. 141 bini kentsel, 19 bini kırsal olmak üzere inşa edildi.

73 bin 759 konut ihalesinin tamamlandığını, 10 bin 831 konutun arsasının çekildiğini, 5 bin 233 konutun ise teslim bildiriminin yapıldığını belirten Yılmaz, 71 bin konutun ihale aşamasında olduğunu, 16 bin konut için de yer seçiminde bulunduğunu kaydetti. evler.

Bu süreçte evleri orta ve büyük hasar gören afetzedelerin, hem ev sahibi hem de kiracıların barınma ihtiyaçlarına yönelik olarak kira desteği ödemeleri yapıldığını belirten Bakan, şöyle devam etti:

“Konut ve altyapı inşaatlarının yanı sıra, Hatay'ın üretimini ve rekabet gücünü yeniden kazandırmak, ekonomisini eski günlerine ve daha iyiye taşımak bu nedenle çok boyutlu, organize bir şekilde Yatırım Teşvik çalışmaları yürütüyoruz. sanayi bölgeleri, hobiler ve bölgesel katkı projeleri çalışmalarımızın dördüncü bölümünü oluşturuyor, İskenderun Sanayi Bölgesi ve Kırıkhan Roketsan Sanayi Bölgesi 44 hektarlık alanda savunma sanayine öncülük eden Kırıkhan İlçemizde önümüzdeki yıllarda sanayicilerimize ev sahipliği yaparak üretimimizi güçlendirecek, Türkiye'nin milli teknoloji hareketinin itici gücü olan öncü firmalardan biri olan Roketsan, burada kuracağı katma değerli, yüksek performanslı, yüksek teknolojik içerikli üretim tesisleriyle ilimizde ve ilimizde önemli bir istihdam potansiyeli yaratacaktır.

Bu bölge Zeytin Dalı Harekatı'nın stratejik karargâhıydı. Artık bu değerli yatırımla yerli ve milli savunmamızın merkezlerinden biri olmasını bekliyoruz. Deprem nedeniyle büyük zarar gören şehrimize umut veren bu girişimlere destek vermeye devam edeceğiz. “Tarım alanında deprem sonrasında kentteki çiftçilere 1 milyar liranın üzerinde hibe ve yatırım desteği verdik.”

Yılmaz, Türkiye genelinde pamuk üretiminde prim, mazot ve gübre desteklerinin bulunduğunu, Türkiye'de ilk kez yüzde 75 sübvansiyonlu pamuk tohumu desteğinin Hatay ilinde hayata geçirildiğini ve 2019'da 190 ton sertifikalı pamuk tohumu üretildiğini söyledi. Antakya, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı 76 bin dönüm alan üzerinde. Hassa, Belen ve Altınözü ilçelerinde 3 bine yakın üreticiye dağıtıldığını bildirdi.

AFAD, TOKİ, Emlak Konut, İller Bankası ile tüm kamu kurum ve kuruluşları Hatay'ı ve depremden etkilenen tüm illeri ayağa kaldırana kadar durmayacaklarını vurgulayan Yılmaz, çalışmalarda emeği geçen ve kentlerine ve ailelerine dönen tüm kurumlara teşekkür etti. Geçici olarak gittikleri yerlerden ilk fırsat. Kendisine sarılan vatandaşlara teşekkür etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir