Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin Rusya ile ilişkilerini 'ciddi bir tehdit' olarak görüyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 yıl aradan sonra geçen ay Kuzey Kore'ye yaptığı ilk ziyaret bölge ülkelerini endişelendiriyor.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve Japonya Başbakanı Kishida Fumio, ABD'deki NATO liderler zirvesine katıldı.

Zirveye ittifak üyesi olmayan “Hint-Pasifik ülkesi” statüsüyle katılan Kishida ve Yoon, 35 dakikalık toplantıda bölgesel gelişmeleri ele aldı.

Toplantıda Yoon, Kuzey Kore'nin Rusya ile imzaladığı “askeri ve ekonomik iş birliğini güçlendirecek” ortaklık anlaşmasından bahsetti.

Güney Koreli lider, ortaklık anlaşmasının “küresel güvenlik ve Doğu Asya bölgesi için ciddi endişelere yol açtığını” söyledi.

Kishida, Japonya ve Güney Kore liderlerinin “stratejik konularda sağlam bir güven ve anlayış ilişkisine” sahip olmasının önemli olduğunu söyledi.

Rusya ile Kuzey Kore arasında gelişen ilişkilerin “ciddi bir tehdit” oluşturduğu konusunda hemfikir olan liderler, son dönemdeki bölgesel güvenlik sorunlarını ele aldı.

Yoon ve Kishida toplantı sırasında “Asya ve Avrupa'nın karşı karşıya olduğu güvenlik sorunlarının giderek daha fazla bölünemez hale geldiği” konusunda anlaştılar.

2025'te 60. yıl dönümü

İkili, Tokyo-Seul diplomatik ilişkilerinin normalleşmesinin 60. yıl dönümüne gelineceği 2025 yılının başarısı için yakın iletişimin önemini vurguladı.

Japonya, Yeni Zelanda, Güney Kore ve Avustralya'nın liderleri 9-11 Temmuz tarihleri ​​arasında Washington'da düzenlenen NATO liderler zirvesine davet edildi.

Zirvede Kishida'nın, ittifak üyesi olmayan “Hint-Pasifik 4 (IP4) ülkeleri” liderlerinin bir araya geleceği bir toplantıyı koordine etmesi bekleniyor.

“Küresel Stratejik Ortaklık Anlaşması”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, haziran ayında Kuzey Kore'ye resmi bir ziyarette bulundu ve taraflar arasında “kapsamlı bir stratejik ortaklık anlaşması” imzalandı.

Putin, anlaşmada taraflardan birinin saldırıya uğraması durumunda karşı tarafın askeri yardım sağlayacağının sözünü verirken “ittifak” kelimesini kullanmaktan kaçındı.

mevkidaşı Kim Jong-un ile görüşen Putin, anlaşmayla Rusya'nın Kuzey Kore ile “askeri ve teknik işbirliğinin geliştirilmesini göz ardı etmeyeceğini” söyledi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un anlaşmayı bir “pakt” olarak nitelendirdi ve ilişkilerin “yüksek ittifak” düzeyine çıkarıldığını vurguladı.

Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması kapsamında, her iki tarafın da saldırıya uğraması durumunda karşı tarafın askeri yardım sağlamayı taahhüt ettiği belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir