Bakan Bayraktar, çeşitli programlar için geldiği Rize Valiliği'ni ziyaret etti. Vali İhsan Selim Baydaş tarafından karşılanan Bayraktar, Rize'deki yatırımlar hakkında bilgi aldı.
Bayraktar daha sonra AK Parti il başkanlığına giderek, Başkan Yardımcısı Yunus Çoruh ve örgüt üyeleriyle görüştü.
Rize Ticaret Borsası'nda “Enerji Koordinasyon Toplantısı”na katılan Bayraktar, 2024 yılında elektriksiz ve enerjisiz bir dönemin düşünülemeyeceğini söyledi.
Elektrikli araçların hayatta yer almaya başladığını ve Togg'un bu konuda önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Bayraktar, artık her alanda kaliteli ve kesintisiz gücün sağlanması gerektiğini vurguladı.
Türkiye'nin enerji ihtiyacının arttığını kaydeden Bayraktar, Türkiye'nin elektrik ve doğalgaz ihtiyacının 2002'den 2024'e kadar 3 kat arttığını ve artan talebin karşılanması gerektiğini söyledi.
Bayraktar, Türkiye'nin enerji sektöründe dışa bağımlılık sorunu yaşadığını, Karadeniz'de Sakarya gaz sahasının açılmasıyla birlikte doğalgaz sektöründe dışa bağımlılığının azaldığını vurguladı.
Bakan Alparslan Bayraktar şunları söyledi:
“2022'de enerji ithalatına 96,5 milyar dolar ödedik. 2023'te bunu 70 milyar dolara düşürdük. Bazı yıllarda bu miktar azalıyor, artıyor ama neredeyse her yıl bu para bir taraftan ithalata gidiyor. Bir yandan artan talebe karşı çalışıyoruz, bir yandan da “Enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak için çalışıyoruz. Bu iki konu tüm AK Parti hükümetlerinde önceliğimiz olmuştur.”
“Yenilenebilir enerji kurulu kapasitesinde Avrupa'da 5. sıradayız”
Hedefin Türk Yüzyılında enerjide dışa bağımlılığı azaltmak olduğunu ve Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında yüksek potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:
“Rize'de 350 megavatlık yenilenebilir enerji santrali kuruldu ama Türkiye genelinde son 20 yılda yapılan rüzgar ve güneş yatırımlarında dünya 11'incisi olduk. elbette gidecek çok yolumuz var.” “Rüzgar, güneş ve jeotermal enerjiden en iyi şekilde faydalanmalı, çevreye saygılı, çevresel etkisi iyi hesaplanmış projeler üretmeliyiz ancak yenilenebilir enerji de bizim için vazgeçilmez sektörlerin başında geliyor.”
Bayraktar, Türkiye'de 27 bin megavatlık güneş ve rüzgar enerjisi kurulu gücü bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bunun da ötesinde, her yıl 5 bin megavat olan kurulu gücü 2035 yılına kadar 60 bin megavat'a çıkarmak istiyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde ülkemiz.” .” dedi.
Türkiye'nin 70 yıllık hayalinin nükleer enerjiden elektrik olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu: “Bugün dünyanın en büyük nükleer santralinin şantiyesi olan Akkuyu'dan bahsediyorum. 33 bin kişi gece gündüz çalışmaya devam ediyor. İnşallah. Önümüzdeki birkaç ay içinde ilk reaktörün elektriğiyle 70 yıllık hayalimizi gerçekleştireceğiz.” “İlk reaktörden elektrik üretmeye başlayacağız. 2028 yılında Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'u nükleer enerjiden gelecek. Sinop ve Trakya projeleriyle de Türkiye bu konuda çok önemli bir menzile girecek.” dedi.
“Şu anda 20 milyon haneye doğalgaz ulaştırıyoruz.”
Bayraktar, Türkiye'nin milli enerji ve madencilik politikası ve dışa bağımlılıkla mücadele kapsamında çalışmaların yürütüldüğünü, denizlerde çok yoğun bir arama döneminin başladığını anlattı.
Türkiye'nin Sakarya doğalgaz sahasından 2,5 milyon aileye yetecek doğalgaz ürettiğini belirten Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Daha gidecek çok yolumuz var. Şu anda 20 milyon aileye doğalgaz ulaştırıyoruz. Daha fazla ihtiyaç duyulan mahallelerimiz, henüz teslim edilmeyen ilçelerimiz var, ayrıca Çamlıhemşin'de daha fazla aileye doğalgaz ulaştırılacak. Daha sonra onların ihtiyaçlarını gazımızla karşılayacak şekilde bu üretim rakamlarını artırmamız gerekiyor.” Öte yandan daha çok keşiflere, özellikle de Karadeniz'de yeni keşiflere ihtiyacımız var. Bu anlamda hepinizin bildiği gibi Rize açıklarında bir arama programımız var. Amacımız en kısa sürede petrole işaret edeceğine inandığımız sondajları gerçekleştirmek” dedi.
Bakan Bayraktar, 2016 yılında yapılan strateji değişikliğiyle karadan ulaşılamayan yerlerde petrol arama çalışmalarına başlandığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:
“Gerçekten terör vebasıyla mücadele ettiğimiz Güneydoğu Anadolu bölgesinde, bugün Gabar'ın 45 bin varil ürettiği, yenilmez olduğu söylenen Şırnak ve Gabar başta olmak üzere Türkiye'nin en büyük kara kaynaklı petrol keşfini Eylül 2021'de gerçekleştirdik. Gabar ve çevresindeki yeni kuyularda yapacağımız yeni sondajlarla Türkiye'nin petrolde dışa bağımlılığını daha da arttırarak bu rakamı 100 bin varile çıkarmayı umuyoruz. “Türkiye'yi enerji ve maden sektöründe bağımsız kılmayı ve Türk Yüzyılında net ihracat yapan bir ülke olmayı kendimize hedef koyduk.”
“Temmuz ayında yaptığımız artışla vatandaşlarımız 1000 liranın 400'ünü ödüyor.”
Enerjinin vatandaşa daha ucuza ulaşması için Kovid-19 salgını sırasında çok ciddi devlet yardımları yapıldığını vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu:
“Sakarya doğalgaz sahası keşfinin ardından Sayın Cumhurbaşkanımızdan gelen müjde, 2023 yılı Mayıs ayında cami, cemevi ve konutlarda faturaların bedava olacağı yönündeydi. 12 ay boyunca 25 metreküp doğalgaz, genel olarak ısınma amaçlı değil. Evlere ama mutfaklara yetecek kadar doğalgaz, toplamda 300 metreküp gazın toplamı neredeyse 87-88 milyar liraya ulaştı ama yine de toplamda 584 milyar doğalgaz ve elektrik desteğimiz olduğunu söylüyorum. Temmuz ayının 1000 lirasının 400 lirasını vatandaşlarımız ödüyor “Devlet olarak halen 1000 lira doğalgazın 700 lirasını karşılıyoruz”.
Bayraktar, enerji yardımlarında yapmayı düşündükleri değişikliklerin olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bu destek gruplarında başta gerçekten ihtiyaç sahibi olmak üzere düşük gelirli vatandaşlarımızı, aynı zamanda aylık elektrik tüketimi 100 milyon lira olan varlıklı vatandaşlarımızı da tutmak istiyoruz. Evinde elektrikli araç kullanan ve evde tüketimi yüksek olan 400-500 kilovat.” “Bu vergileri ödemek zorunda. Bu nedenle desteği gelir grubuna göre biraz daha farklılaştırmak istiyoruz.” dedi.
Programa Vali İhsan Selim Baydaş, AK Parti Rize Milletvekili Muhammed Avcı ve diğer ilgililer katıldı.