SultanIII. II. Selim döneminde yaptırılmış olup Sultan II. Abdülhamid döneminde genişletilerek devlet sarayına dönüştürülen Yıldız Sarayı kompleksinin yenileme süreciyle ilgili basın toplantısı düzenlendi.
Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, toplantıda yaptığı açıklamada, kompleksin açılmasının Türkiye'nin tarihi ve kültürel mirası açısından önemine vurgu yaparak, şöyle konuştu: Ülkemizde Osmanlı'dan günümüze kalan 5 sarayın en büyüğü birkaç gün içinde yerli ve yabancı ziyaretçilerimizle buluşacak.” dedi.
Sarayın yaklaşık 100 yıldır ziyarete kapalı olduğuna dikkat çeken Yıldız, şu bilgileri verdi:
“Yıldız Sarayı, 1924'ten sonra çeşitli devlet kurumlarının idaresinde, farklı misyonlarla, farklı şekillerde değerlenen bir saraydı. Bu nedenle henüz ziyarete açılmamış bir saray. Bazı kısımlarında birçok kişi tarafından çalışmalar yapıldı. Yıllardır ancak her kurumun farklı çalışma sistemleri, restorasyon uygulamaları ve imkanları olduğunu dikkate alırsak, bu nedenle bu çalışmalar bir bütünlük sağlayamamıştır ve toplumumuzdan uzak kalmıştır, Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Yıldız'ın yapıları ve alanları O dönemde 8 farklı kuruma dağıtılan Saray, 2018 yılında Milli Saraylar Başkanlığı tarafından yeniden birleştirildi. “Cumhurbaşkanlığı idaresinde kültürel miras kurumu olarak yenilendikten sonra Milli Saraylar Başkanlığı bu çalışmaları devraldı.” “
Bunun Türkiye için tarihi bir nokta olduğunu sözlerine ekleyen Yasin Yıldız, şöyle konuştu: “Yüzlerce arkadaşımızın çabalarıyla burada 5,5 yıldır yürütülen restorasyon çalışmasında çok önemli bir aşamayı geçtik. Binanın bizim bölümü.” dedi.
Saray ziyaret ücretlerine de değinen Yıldız, şunları söyledi: “Milli Saraylara ait yerler ilk açıldığında belli bir süre ücretsiz ziyaret edilebilir. Ancak şu an için buraya bir giriş ücreti belirlemedik. Vatandaşlarımıza yönelik her zaman müze kart imkanımız bulunmaktadır. Bildiğiniz gibi Milli Saraylara ait yerler “Müze kartla gezilebiliyor, dolayısıyla tüm ziyaretçilerimizi burada ağırlıyoruz.”
Dr. Yıldız, Milli Saraylar Bilim Kurulu öncülüğünde 2022 yılından bu yana restorasyonu devam eden Edirne Sarayı'nın önümüzdeki yıllarda ziyarete açılacağını söyledi.
Açıklamanın ardından ziyaretçilere açık olacak yerler basına tanıtıldı.
Sarayın birçok bölümü tarihinde ilk kez ziyarete açılacak
Açılışı 19 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapılacak olan Yıldız Sarayı, 20 Temmuz'dan itibaren ziyaretçilerini ağırlayacak.
Uzun yıllar süren restorasyon, konservasyon ve çevre düzenleme çalışmalarının tamamlandığı Yıldız Sarayı'nda “Büyük Mabeyn Köşkü”, “Çevre Köşkü”, “Küçük Mabeyn Köşkü” ve Harem Binası”nın da aralarında bulunduğu pek çok yapı yer alacak. tarihinde ilk kez ziyaretçilerle buluşuyor.
Osmanlı döneminde yabancı devlet adamlarının ağırlandığı Mabeyn Köşkü, yakın zamana kadar başkanlık resepsiyonları için kullanılıyordu.
Tarihte “Hamid Bahçesi” olarak adlandırılan, bitki çeşitliliği, nehir benzeri doğal su yolu ve peyzaj tasarımıyla hayranlık uyandıran bahçe, açıldıktan sonra da ziyaret edilebiliyor.
Yıldız albümlerinden seçilmiş fotoğraf ve el yazmaları görücüye çıkacak
İlk kez ziyarete açılacak yapılar arasında “Konservatuar”, “Türk Hamamı”, “III. Selim Çeşmesi”, “Ada Köşkü” ve “Cihannüma Sarayı” yer alıyor.
Sultan II. Abdülhamid'in hayatına, kişiliğine ve liderliğine ışık tutan eserler, onunla özdeşleşen, Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyükleri arasında yer alan kütüphane ve marangozhane ile albümlerden seçilen fotoğraflar, tarih tutkunu Abdülhamid Yıldız'ın dikkatine sunulacak. ve ilk kez sanat.
Kütüphane bölümünde askeriyeden coğrafyaya, felsefeden casus romanlarına, astronomiden botanik ve zoolojiye kadar binlerce nadide esere rastlandı.
İlk kez görülecek yazma eserler arasında Muhibbi mahlasıyla şiirler yazan Kanuni Sultan Süleyman'ın divanı, Kanuni Sultan Süleyman'ın Irak seferini anlatan Matrakçı Nasuh'un kitabı, Katip'in “Cihannüma”sı yer alıyor. Ünlü hattatlardan Çelebi ve Kur'an-ı Kerim'den örnekler bulunmaktadır.
Yıldız Sarayı'nın Tarihi
Yıldız Sarayı kompleksi, Osmanlı İmparatorluğu'nun son sarayı olması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor.
Orijinal halini Sultan II. Abdülhamid döneminde saray, 33 yıl boyunca devletin idari merkezi ve padişah ve ailesinin ikametgahı olarak kullanıldı.
Saraylar, yönetim ve koruma yapıları ile parklardan oluşan Yıldız Sarayı, Sultan II. Abdülhamid'in 1909'da tahttan indirilmesinden sonra önemini yitirdi.
Son Osmanlı padişahı Sultan VI. Mehmed Vahdeddin döneminde bir süre kullanılan saray, 1922 yılında saltanatın kaldırılmasıyla kapılarını tamamen dış dünyaya kapatmıştır.
2018'de Milli Saraylara devredildi
Yıldız Sarayı, 1924 yılında Harp Okulu'na tahsis edilmiş ve 1946'dan sonra uzun süre “Harp Akademileri” olarak kullanılmıştır. 1978 yılında Kültür Bakanlığı himayesine giren külliye, 2015 yılında Cumhurbaşkanlığı'na bağlanmıştır. 2018 yılında Milli Saraylara devredilen saray, aynı yıl restorasyona alındı.
Beşiktaş'ın Yıldız Tepesi'nde yaklaşık 500 bin metrekare alan üzerine kurulan Yıldız Sarayı kompleksi, pazartesi hariç her gün ziyarete açık olacak.