The Times of Israel gazetesinin haberine göre, Parlamento'da yapılan oylamada Ajansın İsrail'de çalışmasını yasaklayan ilk yasa tasarısı 9'a karşı 58 oyla kabul edildi.
Ajans çalışanlarının hukuki dokunulmazlıklarının ve ayrıcalıklarının kaldırılmasını öngören ikinci yasa tasarısı 63 lehte, 9 aleyhte oyla kabul edilirken, UNRWA'nın “örgüt teröristi” ilan edilmesi ve İsrail'in bu örgütten sorumlu tutulması çağrısında bulunan üçüncü yasa tasarısı ise 9 aleyhte oyla kabul edildi. Kurumla ilişkilerinin kesilmesi kararı 50 aleyhte, 10 aleyhte oyla kabul edildi.
Tasarıların yasalaşması için geçmesi gereken ikinci ve üçüncü oylamaya hazırlık amacıyla Parlamentonun Dışişleri ve Savunma Komisyonu'na gönderileceği bildirildi.
Muhalefetteki Yisrael Beytenu (Evimiz İsrail) partisinin milletvekili Yulia Malinovsky, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İsrail ordu sözcüsünün UNRWA'yı terörizmle ilişkilendiren yeni açıklamalar yapmadığı bir gün geçmiyor” . Tasarının onaylanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
FKÖ ve El Fetih'in tepkisi
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi genel sekreteri Hüseyin el-Şeyh, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada UNRWA'yı terör örgütü ilan ettiğini söyledi.
“İşgalin, Filistin halkına karşı her gün işlenen en çirkin terör şekli olduğunu” vurgulayan Şeyh, İsrail parlamentosunun uluslararası bir insani kuruluşla ilgili aldığı karara, bu örgütü siyasi, mali açıdan destekleyen uluslararası bir pozisyon alınarak karşılık verilmesi gerektiğini vurguladı. ve ahlaki açıdan.
Fetih Hareketi yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu adımı “uluslararası hukuka açık bir meydan okuma ve Filistin halkının tarihi haklarını ortadan kaldırma girişimi” olarak nitelendirdi.
Açıklamada, uluslararası topluma İsrail'in aldığı kararlara karşı güçlü bir duruş sergilemesi ve İsrail'i uluslararası hukuka ve bu kararlardan kaynaklanan kararlara ve anlaşmalara saygı göstermeye zorlaması çağrısında bulunuluyor.
UNRWA'nın işleyişi ve İsrail'in talepleri
Birleşmiş Milletler üyesi devletlerin gönüllü katkılarıyla finanse edilen UNRWA, faaliyetlerine başladığı 1950 yılından bu yana Filistinli mültecilere gıda, sağlık, eğitim ve barınma gibi insani yardım sağlayan başlıca kuruluş oldu.
Ajans bugün 5,9 milyon Filistinli mülteciye destek sağlıyor.
UNRWA, yaklaşık 74 yıldır Filistinlilerin yaralarını iyileştirmeye çalışırken, tesisleri İsrail tarafından defalarca vuruldu, tonlarca gıda ve ilaç imha edildi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrailli yetkililerin UNRWA personelinin “terör örgütleriyle bağlantısı olduğu” ve “7 Ekim saldırılarına karıştığı” yönündeki iddiaları hakkında acil soruşturma yapılması çağrısında bulunmuştu. UNRWA, İsrail'in iddialarına ilişkin de soruşturma başlattı.
Bağımsız İnceleme Grubu, Gazze'de 13 bine yakın çalışanı bulunan UNRWA'nın tarafsız çalışabilme kabiliyetini araştırırken, Birleşmiş Milletler Ofisi, 7 Ekim'deki saldırılar kapsamında İsrail'in 12 UNRWA çalışanına yönelik suçlamalarını sürdürüyor. İç gözetim hizmetlerinin (OIOS)
Bağımsız İnceleme Grubu, 20 Mart'ta yayınladığı ara raporunda, UNRWA'nın tarafsızlık ilkesini uygulamak için gerekli mekanizmalara sahip olduğunu ve bazı alanların iyileştirilebileceğini vurguladı.