ABD seçimleri, Çin ve Brezilya emtia piyasasını etkiledi

Dünya çapında merkez bankaları enflasyonla mücadelede sona yaklaşırken, faiz indirimine yönelik beklentiler de gün geçtikçe netleşiyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl üç kez faiz indirimi yapması beklense de ülkede yapılacak seçim sonuçlarının yarattığı belirsizlikler emtia fiyatlarını da etkiledi.

Geçtiğimiz hafta ABD seçimlerine ilişkin belirsizlikler, Çin ekonomisine ilişkin endişeler ve Brezilya'da tarım ürünleri başta olmak üzere artan üretim nedeniyle emtia piyasasında satış baskısı hakim oldu.

Altın rekordan bu yana geri dönüş yaptı

Geçtiğimiz hafta ons bazında altın yüzde 0,4, gümüş yüzde 5,1, platin yüzde 3,9 ve paladyum yüzde 6,5 değer kaybetti.

Ons altının fiyatı 2.483 doların üzerinde rekor kırsa da, Fed'in Eylül ayında faiz indirimine başlayabileceği beklentilerinin güçlü kalması nedeniyle bu seviyeden satışla 2.400 dolara geriledi.

Analistler, para politikasındaki sıkılaştırmanın yakında hafiflemeye başlayacağı yönündeki tahminlere rağmen, altının ons fiyatının rekor seviyelerden kar satışı nedeniyle düştüğünü bildirdi.

Dolara olan talebin artması değerli metalleri de olumsuz etkiledi.

Gümüş hem endüstriyel hem de yatırım aracı olarak kullanıldığı için fiyatlarında dalgalanmalar yaşanıyor.

Analistler, ABD başkan adayı Donald Trump'ın seçilmesi durumunda yeşil enerji yatırımlarının durdurulabileceğini ve ikinci planda kalabileceğini belirterek, bakır ve gümüşün yeşil enerji projelerinde yaygın olarak kullanıldığına ve Trump'ın seçilmesinin bu iki emtia enstrümanına olan talebe ilişkin endişeleri ön plana çıkardığına dikkat çekti. .

Geçen hafta OTC piyasasında fiyatlar sterlin bazında bakırda %8,1, kurşunda %3,8, nikelde %3,5, çinkoda %5,5 ve alüminyumda %14,9 düştü.

Çin'deki zayıf ekonomik veriler özellikle ana metalleri olumsuz etkiledi

2. Çin'in GSYH'si beklentilerin altında kalarak geçen yılın aynı dönemine göre %4,7 arttı.

Ülkede perakende satışlar %2 artarak Aralık 2022'den bu yana en yavaş artışı kaydetti.

Analistler, açıklanan verilerin ardından Çin hükümetinin ekonomiyi desteklemek için ek önlemler alabileceğini kaydetti.

Öte yandan, Çin'i yöneten Komünist Parti'nin (ÇKP) 3. Genel Kurulu'nda (toplam toplantı), ülkenin önümüzdeki 10 yıldaki ekonomik hedeflerini belirleyecek reformlara ilişkin ekonomik alanda beklenen kararların alınamaması , ana metal satışları üzerinde baskı yarattı.

Enerji sektöründe Brent petrolünün varil fiyatı yüzde 3 düşerken, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören İngiliz Isı Birimleri'nde (MMBtu) doğal gazın fiyatı yüzde 8,6 düştü.

Eski ABD Başkanı Trump'a düzenlenen suikast girişiminin ardından diğer para birimleri karşısında değer kazanan ABD doları, petrol fiyatlarındaki düşüşte büyük rol oynadı.

Ayrıca dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Çin'den gelen zayıf ekonomik veriler, ülkedeki talebin olumsuz etkileneceği yönündeki spekülasyonları körükleyerek fiyatların düşmesini destekledi.

Tarım sektöründe de sert düşüşler kaydedildi

Chicago Ticaret Borsası'nda kile başına fiyatlar buğdayda %1,1, mısırda %2,2, soya fasulyesinde %2,8 ve pirinçte %2,7 düştü.

Hindistan'ın pirinç ihracatına yönelik kısıtlamaları kaldıracağı haberlerinin arz endişelerini hafifletmesiyle pirinç fiyatları düştü.

Düşen petrol fiyatlarından kaynaklanan talep kaygıları mısır fiyatlarının gerilemesine neden oldu.

Intercontinental Exchange'de sterlin fiyatları pamukta yüzde 0,7, şekerde yüzde 2,8 ve kahvede yüzde 4,2 düştü. Ton kakao fiyatı haftayı %7'lik düşüşle tamamladı.

Brezilya'da yağışların artmasının ardından üretim endişelerinin azalmasıyla kahve fiyatları düşerken, ülkede üretimi artan pamuk ve şeker fiyatlarında da düşüş görüldü.

Kakao fiyatları, Batı Afrika'da hava koşullarının iyileşmesi nedeniyle arzın azalmasına ilişkin endişeler nedeniyle keskin bir düşüş yaşadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir