Bakan Kacır'ın açıklamalarından dikkat çeken noktalar şöyle:
Türkiye'nin uydu geliştirme hayali 40 yıllık bir hayal. İMECE uydusu ile Türkiye bu düzeyde başarıyı yakalayabilen az sayıdaki ülkeden biri haline geldi.
“Türkiye'nin ilerleme kaydettiği bir projeydi”
İletişim uydularının yerelleştirilmesi ve millileştirilmesi çok hızlı gerçekleşmedi. Türksat 6A, Türkiye'nin atılım yaptığı bir projeydi. 8 Temmuz haftasında uzaya fırlatılacak. Türksat 6A'nın üretimiyle Türkiye, milli haberleşme uydusu üretebilen 11 ülkeden biri oldu. Uydunun tüm fonksiyonlarının uzay ortamında çalışacağı belirlendi.
Türkiye, yüksek teknoloji alanında şimdiye kadar üretilmiş en pahalı teknoloji platformunu faaliyete geçirmiş olacak. Türksat 6A projesi, Türkiye'nin bugüne kadar geliştirdiği milli teknoloji platformları arasında hem platforma binen kilogram yük açısından en yüksek değere sahip proje hem de platform değeri en yüksek projedir.
Türksat 6A ile Türksat 5A ve 5B arasındaki fark, uydu haberleşme teknolojisinde vatandaşlık kazanılmasıdır. Bu yeteneğin kazanılması önümüzdeki dönemde Türkiye'ye yeni haberleşme uydu projelerini getirecektir.
Ekonomik değer açısından en büyük fayda, Türkiye'nin daha önceki Türksat uydularının yanı sıra, 1,5 milyar nüfuslu Güneydoğu Asya coğrafyasına haberleşme uydularıyla da erişmesi olacak.
“Çok geniş bir coğrafyaya erişim sağlayacak”
Türksat 6A çok geniş bir coğrafyaya erişim sağlayacak. Türkiye 4,5 milyar nüfusa hizmet verebilecek.
“Hedefimiz uzay teknolojilerinde tamamen bağımsız bir Türkiye”
Türkiye artık yılda birkaç kez uzay heyecanını yaşayan bir ülke. Bunları çoğaltacağız. Nihai hedefimiz uzay teknolojilerinde tam bağımsız bir Türkiye.
Her iki astronotumuz da ilk görevlerini gerçekleştirmek üzere eğitimlerini başarıyla tamamladılar. İki astronotu eğitmek önemliydi. Tuva Cihangir Atasever de Alper Gezeravcı olarak yetiştirildi. Projenin başlangıcında yörünge altı araştırma uçuşu planlandı. Tuva Cihangir Atasever, ilk günden beklediğimiz gibi ek maliyet getirmeyecek yörünge altı araştırma uçuşu görevini Haziran ayında gerçekleştirecek. İrtifa normal yolcu uçağından 10 kat daha yüksek olacak.
Türkiye, uzay sınırlarının ötesinde mikro yerçekimini deneyimleyecek ve bu ortamda araştırma yapacak bir değil iki astronota sahip olacak.
“KAAN ile hedefe adım adım ilerliyoruz”
KAAN'ın ilk hedefi, 2028 yılında 20 adet KAAN'ın Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine dahil edilerek Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilebileceği noktaya ulaşmak. TUSAŞ bu projeyi büyük bir kararlılıkla yürütüyor.
Türkiye'nin dünyada bir avuç beşinci nesil savaş uçağı geliştirebilen ülkelerden biri olması hedefine doğru adım adım ilerliyoruz.
“30 bine yakın Togg yollarda”
Togg çok önemli bir teknoloji projesi. Bizim için gerçekten çok önemli bir proje. Yollardaki togglu araç sayısı 30.000'e yaklaşıyor.
Togg Ankara'da bir araştırma merkezi kurdu. Togg'a otonom sürüş kabiliyeti sağlanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.
“Almanya'da 2025'in başlarında satışa çıkacak”
Avrupa pazarında ilk hedef Almanya. Togg'un 2025'in başlarında Almanya ile Avrupa pazarına girmesi ümit ediliyor. Togg hiçbir zaman rekabetten geri adım atmadı. Togg'un ihracat yolculuğunda destek olacağız.
Bu arada yazılım geliştirme çalışmaları da devam ediyor. Son yeniliklerden biri de yüz tanımaydı.
Ayrıntılar yakında…