“Benzer vahşetlerin yaşanmaması için Srebrenica'yı unutmayacağız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Srebrenica soykırımının 29'uncu yıl dönümü dolayısıyla
Anma töreninde video mesaj gönderdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Değerli Bosna Hersek halkı, kıymetli annelerimiz ve şehit ailelerimiz, aziz kardeşlerim, sizleri en içten duygularla, saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Bugün insanlık tarihine kara bir leke bırakan Srebrenitsa soykırımının 29. yıl dönümünü kutluyoruz. Bu acı günde, şahsım ve milletim adına bir kez daha şehitlerimizin acılı ailelerine ve tüm Bosnalı kardeşlerimize başsağlığı diliyorum.

“Srebrenica'yı unutmayacağız ve unutulmasına izin vermeyeceğiz”

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı, davanın büyük aydını ve devlet adamı merhum Aliya İzzetbegoviç şunları söyledi: “Ne yaparsanız yapın soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekerrür edecektir.” Sözlerinin bilgeliğini ve acı gerçeğini unutmayalım.

Benzeri bir vahşetin dünyanın hiçbir yerinde tekrarlanmaması için Srebrenica'yı unutmayacağız ve unutulmasına izin vermeyeceğiz. Şehitlerimizin ruhlarının şad ve huzur içinde yatmasını niyaz ediyorum. Allah'tan tüm şehitlerimizi cenneti ve güzelliğiyle şereflendirmesini niyaz ediyorum.

Srebrenica'da sevdiklerini kaybeden anne ve kız kardeşlerimizin acılarının dün gibi canlı olduğunun bilincindeyiz. Şehitlerimizin ailelerine ve acısı her 11 Temmuz'da yenilenen Bosnalı kardeşlerimize Allah'tan sabır diliyorum.

“Filistin halkı Srebrenica'da yaşananların benzerlerine maruz kalıyor.”

Bilindiği üzere, Türkiye'nin de ortak sunucuları arasında yer aldığı 11 Temmuz gününün, Uluslararası Srebrenica Soykırımını Anma Günü olarak ilan edilmesine ilişkin karar tasarısı, 23 Mayıs'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edildi. Bu kararın hazırlanmasından benimsenmesine kadar her aşamada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Bu kararın, Srebrenitsa soykırımına benzer bir karanlığın dünyanın herhangi bir yerinde yaşanmaması için örnek teşkil etmesi gerektiğine inanıyoruz. Ancak bugün Filistin halkı, 29 yıl önce Srebrenica'da Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan vahşetin benzerlerine maruz kalıyor. Uluslararası kurum ve kuruluşlar, tıpkı 29 yıl önce olduğu gibi bugün de 16 bini çocuk olmak üzere yaklaşık 40 bin masum insanın katledilmesine tanık oluyor.

“Gazze'deki barbarlığın sorumluları er ya da geç hesap verecektir.”

Tüm dünya gibi biz de insanlık ve samimiyet sınavından geçiyoruz. Bunun bilinmesini istiyorum. Gazze'deki barbarlığın sorumluları er ya da geç, tıpkı Srebrenica'da olduğu gibi uluslararası hukuk önünde hesap verecek. Türkiye olarak adaletin yerini bulması ve katliamın faillerinin hesap vermesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.

Uluslararası mahkemelerin kararlarına rağmen Bosna Hersek'teki soykırımı inkar etmeye ve savaş suçlularını yüceltmeye devam edenlerden duyduğumuz üzüntüyü burada bir kez daha ifade etmek istiyorum. Savaş sonrası evlerine dönen insanlara yönelik saldırı ve tacizleri de kaygıyla takip ediyoruz. Etnik kökene bakılmaksızın her Bosna Hersek vatandaşının yaşadığı yerde kendini güvende hissetmesi için yerel makamlardan üzerlerine düşeni yapmalarını bekliyoruz.

“Desteğimizi her zaman sürdüreceğiz”

Bosna Hersek'te kalıcı barış ve istikrarın sağlanması için her türlü nefret söyleminden vazgeçilmeli, barış, hoşgörü ve uzlaşı kültürünü yaygınlaştırmanın yolları aranmalıdır. Bosna Hersek'te tüm kesimleri kapsayan bir iç uzlaşının hakim olmasını canı gönülden temenni ediyoruz.

Çatışma ve gerginliklerden kimsenin çıkar sağlamadığını herkesin aklında tutması gerekiyor. Türkiye, Bosna Hersek'in istikrar, barış ve refah havzasına dönüştürülmesi için üzerine düşeni yapmaya devam edecektir. Bosna Hersek'in toprak bütünlüğünü, siyasi birliğini ve egemenliğini her zaman koşulsuz desteklemeye devam edeceğiz.

Sizden kalplerinizi huzur içinde tutmanızı bekliyorum. Bu düşüncelerle sözlerime son verirken, Srebrenica şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Allah yardımcın olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir