Türkiye'nin de üyesi olduğu ITU'nun en önemli idari organı olan ITU Konseyi'nin yıllık olağan toplantısı Cenevre'de yapılıyor.
Toplantıda Türkiye'yi temsilen Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan başkanlığındaki heyet hazır bulundu.
Konseyin bu yılki gündemindeki en önemli maddelerden biri, Filistin telekomünikasyon sektörünün yeniden inşasının desteklenmesine ilişkin karar taslağıydı.
Oylama öncesi burada konuşan Sayan, BM Genel Kurulu ve BM Güvenlik Konseyi'nin Filistin'e ilişkin daha önce aldığı kararları hatırlatarak, BM sisteminin önemli bir parçası olan ITU'ya “kimseyi geride bırakmama” yönündeki sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulundu. .
“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da sıklıkla vurguladığı gibi, kalıcı ateşkes ve Gazze'ye insani yardım temel önceliğimizdir.” Sayan, Filistin'de telekomünikasyon sektörünün yeniden inşasına yönelik yardım ve destek sağlanmasına yönelik bu öneri üzerinde anlaşmaya varılmamasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin, Filistin'de telekomünikasyon sektörünün yeniden inşası için her türlü çabaya her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirten Sayan, şöyle konuştu: “Uluslararası toplum, Filistin halkına olan borcunu ancak bağımsız, egemen ve coğrafi açıdan bütünleşmiş bir Filistin devleti oluşturarak ödeyebilir. Türkiye, Gazze” “Kan dökülmesini durdurmak ve saldırganlığı önlemek için yorulmadan çalışıyoruz.” dedi.
Karar taslağı 34 lehte oyla kabul edildi.
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 33 ülkenin ortak sunduğu tasarı, üye ülkelerin Filistin telekomünikasyon sektörünün yeniden inşası için yardım ve destek sağlamasını, ITU'nun Filistin'in telekomünikasyon ihtiyaçlarını etkili bir şekilde karşılarken altyapıyı modernize etmek için mali destek sağlamasını ve düzenli destek sağlamasını gerektiriyor. Konuya ilişkin raporlar ve ITU ofislerinin koordineli çalışmaları.
Müzakerelerin ardından hazırlanan uzlaşma metni taslağına son anda karşı çıkan ABD'nin talebi üzerine gizli oylama yapıldı.
48 üyenin yer aldığı Konsey oylamasında 9 üye çekimser kalırken, tasarı 34 kabul, 5 ret oyla kabul edildi.
Oylamanın ardından AA muhabirine açıklamalarda bulunan Sayan, şunları söyledi: “Oylama öncesi zorlu tartışmalar nedeniyle uzlaşmayla çözülemeyen müzakerelerde Suudi Arabistan, Filistin, Endonezya, Güney Afrika, Küba gibi aday ülkelerle iş birliği yaptık. “Başta Türkiye olmak üzere bazı ülkelerin karar taslağının kabulünü engelleme çabalarını boşa çıkardık. Böylece Türkiye'nin öncülüğünde İTÜ'de Filistin lehine büyük bir sonuç elde edildi. Kararın kabul edilmesiyle sonuçlanan oylamanın ardından birçok ülke, sürecin başarıyla tamamlanmasındaki katkılarından dolayı heyetimizi tebrik etti. dedi.
Üye ülkelere “Filistin'i destekleme” çağrısı
Tasarının bir parçası olarak, ITU Genel Sekreteri Doreen Bogdan-Martin, Filistin telekomünikasyon sektörünün yeniden inşasına destek sağlamaya yönelik faaliyetleri koordine etmek ve gelecekteki ITU toplantılarına rapor sunmakla görevlendirildi.
İTÜ hesabının sosyal medya platformunda yayınladığı paylaşım
Gönderide, “Karar, üye devletlere Gazze'nin telekomünikasyon altyapısının onarımı ve korunmasını destekleme çağrısında bulunuyor. ITU, görev alanının bir parçası olarak Filistin'e yardım sağlamaya devam edecek.” ifadesine yer verildi. ifadeler kullanıldı.