BM: Gazze'de insani yardımın güvenli dağıtımını sağlayacak ortam henüz oluşturulmadı

Gazze'deki insani durum Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde görüşüldü.

Burada üye ülkelere brifing veren Birleşmiş Milletler Orta Doğu Özel Koordinatörlüğü (UNSCO) İnsani Yardım Koordinatörü Muhannad Hadi, Gazze'deki herkesin yaralanma ve hastalık riski altında olduğunu söyledi.

Hadi, barınaklarda çocukların gece boyu ağladığını, kadınların ortalama 4 ayda bir banyo yapmasına izin verildiğini, çocuklarını açlıktan ve travmadan koruyamayan ebeveynlerde intihar eğilimlerinin bulunduğunu söyledi.

Hadi, “Gazze'deki sivil toplumun acilen korunması gerekiyor. Aynı zamanda insani personel, operasyonlar ve tesisler de vahşi saldırılardan korunmalıdır.” dedi. Dedi.

“Gazze'deki kriz 10 aydır devam etmesine rağmen insani yardımın güvenli dağıtımını sağlayacak ortam henüz oluşturulmadı.” Hadi, UNRWA'nın çok büyük bir yük üstlendiğini kaydetti.

UNRWA'ya yönelik kampanya ve saldırıların kabul edilemez olduğunu vurgulayan Hadi, bunların insani yardım operasyonlarını tehlikeye attığını vurguladı.

Hadi, gerekli koşullar sağlanmadan Birleşmiş Milletler'in Gazze halkına gerekli yardımı sağlamakta zorluk çektiğini belirterek, tarafların yardım çalışanlarını korumakla yükümlü olduğunu kaydetti.

Hadi: “Gazze'deki riskler kabul edilemez.” Gazze'deki insani durumun nesiller boyunca herkesi rahatsız edeceğini söyledi.

Gazze'de yapılması gerekenleri bildiklerini belirten Hadi, şöyle konuştu: “Ancak yapabileceklerimiz ile yapmamız gerekenler arasında uçurum var.” dedi.

Hadi, yardım görevlilerinin hazır olduğunu ancak “gerekli yetkinin” verilemeyeceğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir