Projeyi ABD'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde yürüten Yue Jessica Wang şunları söyledi: “Mısır nişastasını ve suyu yavaşça karıştırdığımda kaşık kolayca hareket ediyor. Ancak kaşığı kaldırıp tekrar karışıma koymaya çalıştığınızda, geri girmiyor. Sert bir yüzeye saplamak gibi.”
Wang, bundan yola çıkarak darbe aldığında sertleşen ve iletken özelliklere sahip bir malzeme geliştirdiklerini söyledi.
Bunun için araştırmacılar önce 4 farklı polimerden oluşan sulu bir çözelti hazırladılar, ardından bu çözeltiyi ince bir tabaka üzerine yayıp kurutdular.
Katı polimer tabaka üzerinde yapılan deneylerde malzemenin darbe aldığında sertleştiği gözlemlendi.
Araştırmada yer alan Di Wu, karışımda iki tip pozitif yüklü ve iki negatif yüklü polimer kullanıldığını, aralarındaki etkileşim nedeniyle maddenin sertleştiğini söyledi.
Bu etkileşimi köfte ve spagettiye benzeten akademisyen, “Pozitif yüklü moleküller suyu sevmedikleri için köfte benzeri mikro yapılarda bir araya geliyorlar” dedi. Araştırmacı, köfte benzeri bu yapıların darbelerin enerjisini kırılmadan absorbe edebildiğini söyledi.
Wang, gelecekte malzemenin kalp-damar hastalıklarını izlemek için kullanılan sensörlerde, çeşitli giysilerde ve akıllı saatlerde kullanılabileceğini söyledi.