Depremden zarar görmeyen Titus Tüneli turizme katkı sağlıyor

Merkezi Kahramanmaraş olan 6 Şubat 2023 depreminde Hatay'da çok sayıda konutun yanı sıra tarihi ve turistik yapılar da hasar gördü.

Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, farklı din, mezhep ve etnik kültürden insanların yüzyıllardır barış ve kardeşlik içinde yaşadığı kentte, depremler, turizme katkı sağlayan yerler ve bulundukları işyerleri nedeniyle çok sayıda insan hayatını kaybetti. yerlebir edilmiş.

Camileri, kiliseleri, müzeleri ve gastronomisi ile her yıl yerli ve yabancı pek çok kişinin ziyaret ettiği Hatay'da, Roma döneminde inşa edilen Titus Tüneli depremden etkilenmeyen yerler arasında yer alıyor.

Samandağ ilçesinde bulunan, dağdan gelen suların taşıdığı kum ve çakılların limanı doldurmasını önlemek amacıyla Roma imparatoru Vespasianus'un emriyle 69 yılında yapımına başlanan 380 metre uzunluğundaki Titus Tüneli, 81 yılında oğlu Tito döneminde tamamlanan bina, depremden zarar gören şehrin turizmine katkı sağlamaya devam ediyor.

“Çok güzel ve şaşırtıcı bir yer”

Depremin vurduğu Hatay'ı ziyaret etmek için öğrencileriyle birlikte gelen Ordu Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Abdullah Yüksel, şehrin tarihi bölgelerini de gezdiklerini söyledi.

Hatay'ın yıkıma rağmen tarif edilemez bir güzelliğe sahip olduğunu anlatan Yüksel, şöyle konuştu: “Buradaki durumu görmek, manevi durumu paylaşmak ve sohbet etmek için öğrencilerimizle geldik. Çok verimli bir Tüneli gördük, çok güzel ve güzel. muhteşem bir yer herkesin görmesini tavsiye ederim.” Dedi.

Öğrencilerden Işık Özyürek, tünel ziyareti sırasında çok duygulandığını söyledi. Gezilerde hem eğlendiklerini hem de üzüntü duyduklarını anlatan Özyürek, şöyle konuştu: “Gün içinde St. Pierre Kilisesi'ne gittik. Şehrin camilerini, sokaklarını gördük. Gerçekten çok büyük bir yıkım var ve bu bizi üzdü. Hatay gerçekten çok güzel bir yer ve tarihin evi gibi, bence “burayı gerçekten çok beğendim”.

Öğrencilerden Yusuf Alp Korkmaz, 380 metre uzunluğundaki tünelin hem yapım tarihi hem de görünümü açısından çok güzel olduğunu söyledi.

Hatay'da yaşayan Deniz Nalça, deprem sonrasında kentte birçok binanın yıkıldığını hatırlatarak, Roma döneminde yapılan tünelin yıkılmamasının ve buranın kentin en önemli turistik noktalarından biri olmasının mutluluğunu yaşadığını söyledi. şehir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir