“Ermenistan'la imzalanan barış metninin yaklaşık yüzde 90'ı üzerinde anlaşmaya varıldı.”

Aliyev, Şuşa'da düzenlenen “Yalan Haberleri Yaymak: Dezenformasyonla Mücadele” başlıklı Küresel Medya Forumu'nun açılışında bölgesel ve küresel gelişmeleri değerlendirdi.

Dezenformasyonun dünyada yaygınlaştığına dikkat çeken Aliyev, Azerbaycan'ın da yıllardır dezenformasyona maruz kaldığını söyledi.

Aliyev, “Artık Azerbaycan hakkında doğru haberler çıkınca şaşırıyoruz. Etnik temizliğe ve işgale maruz kalmamıza rağmen saldırgan olarak gösterildik.”

“Amerikan seçimlerinde kimin kazanmasını istiyorsunuz?” sorusuna yanıt veren Aliyev, şunları söyledi: “Karar Amerikan halkı tarafından verilecek ama bu dünya için de büyük önem taşıyor. Çünkü bazı ülkelerin kaderi etkileniyor. ABD Başkanı'nın aldığı kararlarla Trump'ın seçim kampanyasında dile getirdiği fikirlerden biri de savaşların olmaması gerektiği yönündeydi. Bu konuşmanın “saygıyı hak ettiğini” söyledi.

Aliyev, ülkesinin Rusya ile ilişkilerine ilişkin şunları söyledi: “Rusya ile ilişkilerimizde çözülemeyecek hiçbir sorun yoktur. Karşılıklı saygı, anlayış ve çıkarların gözetilmesi doğrultusunda işbirliği yapıyoruz. Sık sık üst düzey toplantılar yapıyoruz. Buluşacağız. Yine yılın sonuna doğru gündemimiz şu anda çok geniş. “İkili ilişkilerde neredeyse tüm sorunları çözdük, yeni jeopolitik durum nedeniyle koridor Rus tedarikçiler için daha önemli hale geldi” dedi.

Aliyev, bazı Avrupa ülkelerinin Azerbaycan'a karşı önyargılı bir tutum sergilediğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Önceden Batı'nın bize karşı tavrına şaşırıyorduk ama artık umursamıyoruz. Bu, Azerbaycan'ı uyduya çevirmeyi amaçlıyordu. Biz bunu engelledik. Biz bağımsızız.” “Biz dış politikayı, kendi kendine yeten ekonomiyi, üretken işbirliğini seçtik. Avrupa Parlamentosu'nda veya Avrupa Konseyi'nde kendimizle ilgili yapılan açıklamalar bizi ilgilendirmiyor” dedi.

Aliyev, İkinci Karabağ Savaşı'nda zafer kazandıklarını hatırlatarak, “İşgali, fedakarlıklarımızı ve zaferimizi unutmayacağız ama bu konulara takılıp kalmayacağız.”

“Güney Kafkasya'da barış içinde yaşama fırsatı var”

Gürcistan ve Ermenistan'ın dış politikasında güçlü dönüşümler yaşandığını vurgulayan Aliyev, şöyle devam etti:

“Herkes 'Barışçıl bir Güney Kafkasya istiyoruz' diyor. Bunlar kadeh kaldırırken güzel sözler. Ancak gerçek jeopolitikte durum böyle değil. Ermenistan ve Gürcistan'da yeni dış politikaların şekillendiği bir dönemde analiz yapmamız gerekiyor. Siyasetimiz değişmedi, değişmeyecek de “Güney Kafkasya'da artık barış içinde birlikte yaşama fırsatı var ama Gürcistan ve Ermenistan'daki dış politikadaki değişikliklerin nasıl yansıyacağını görmek için beklemeliyiz.”

Aliyev, Sovyetler Birliği'nin son döneminde Ermenistan'da yaşayan yüz binlerce Azeri'nin sınır dışı edildiğini belirterek, şöyle konuştu: “Ermenistan'dan sürülen Azerilerin tarihi topraklarına nasıl dönecekleri konusunda Erivan yönetiminden açıklama bekliyoruz. İnanıyorum ki. Azeriler bir gün Ermenistan'a dönecek. Biz oraya tanklarla değil arabalarla gideceğiz.” “dedi.

“Barış anlaşması metninin yaklaşık yüzde 90'ı üzerinde anlaşmaya varıldı.”

Ermenistan'la yapılan barış görüşmelerine de değinen Aliyev, şunları söyledi:

“Görüşmeler devam ediyor. Barış anlaşması metninin yaklaşık yüzde 90'ı üzerinde anlaşmaya varıldı. Ermenistan ve Azerbaycan'ın, Minsk Grubu'nun dağıtılması için AGİT'e ortak başvuru yapması bekleniyor. Minsk Grubu artık faaliyette değil. Eşbaşkanlar, ABD ve Rusya çatışıyor, ancak Fransa bizim rızamız olmadan çatışıyor.” Minsk Grubu'nun var olması imkansızdır. Öte yandan Ermenistan'ın anayasasının da değiştirilmesi gerekiyor. Bu müdahale etmek anlamına gelmez. onların iç işleri. Ermenistan'ın bağımsızlık beyannamesinde şöyle bir madde var: “Zamanında fikir değiştirmemek için anayasalarını değiştirmeliler ve bizi Eylül 2020'de attığımız adımların benzerini atmaya zorlasınlar.”

“Mevcut Amerikan yönetiminden derin bir hayal kırıklığı yaşıyoruz.”

Aliyev, Azerbaycan'ın mevcut ABD yönetimiyle ilişkileri hakkındaki soruya şöyle yanıt verdi: “Mevcut ABD yönetiminden derin bir hayal kırıklığı yaşıyoruz. Azerbaycan'ın Güney Kafkasya'daki çıkarlarını gözetmeyenler bizim için kesinlikle kabul edilemez. başaramayacak.” .

“Filistin'in bağımsızlığını her zaman destekledik”

İsrail-Filistin çatışmasına da değinen Aliyev, “Bu çatışmanın bir an önce sona ermesi gerekiyor. Biz uzun yıllardır Filistin'i ekonomik ve siyasi olarak destekledik. Biz iki devletten yanayız. Çözüm yaratılmalı, bir Filistin devleti kurulmalı ve Doğu Kudüs bu devletin bir parçasıdır.” “Davet edilirsek arabulucu olarak katkıda bulunabiliriz ama Arap Birliği'nin daha etkili olması gerekir” dedi.

“Azerbaycan Rus gazını satmıyor”

Aliyev, Azerbaycan'ın Rusya doğalgazı sattığı yönündeki iddialara ilişkin ise şunları söyledi: “Biz Rus gazı satmıyoruz. Evet, o dönemde 1 milyar metreküp doğalgaz için anlaşma imzalamıştık. Bu tamamen ticari bir anlaşmaydı. Yılda 25 milyar metreküp doğalgaz ürettik.” “Milyarlarca metreküp gaz ihraç ediyoruz. Azerbaycan'ı Rus gazı ihracatçısı olarak göstermek tamamen yalan haberdir” dedi.

Üç gün sürecek olan foruma 50 ülkeden 150'den fazla katılımcı katılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir