İngiltere'de yayımlanan The Lancet dergisinde Rasha Khatib, Martin McKee ve Salim Yusuf'un imzasını taşıyan “Gazze'deki ölümleri saymak: zor ama gerekli” başlıklı makale yayımlandı.
19 Haziran itibarıyla Gazze'de ölü sayısının 37 bin 396 olduğu belirtilen yazıda, bölgedeki yıkım nedeniyle Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'nın veri toplamasının zor olduğu vurgulandı.
Yazıda, Bakanlığın ölü sayısı ve tespit edilen ölüm sayısını ayrı ayrı açıkladığı ve Gazze'de hayatını kaybedenlerin yaklaşık yüzde 30'unun kimliğinin tespit edilemediğine dikkat çekildi.
Makalede ayrıca, Ortadoğu'daki hava saldırılarını izleyen ve arşivleyen sivil toplum kuruluşu Airwars'ın, hava saldırılarında kimliği belirlenebilen bazı mağdurların isimlerinin bakanlık listelerinde yer almadığını ortaya çıkardığı belirtiliyor.
Gazze'deki binaların yüzde 35'inin yıkıldığı verilerine de yer verilen açıklamada, halen enkaz altında kalan ceset sayısının 10 binin üzerinde olduğunun altı çizildi.
Makalede, savaşların sadece şiddet olaylarına değil aynı zamanda sağlık sorunlarına da yol açtığına dikkat çekilerek, savaşlar sona erse bile etkilerinin sonraki yıllarda görüldüğü belirtiliyor.
Gazze'ye yönelik saldırılarda dolaylı ölüm sayısı 3 ila 15 kat daha fazla
Sağlık kurumlarının tahrip olması, su, yiyecek ve barınma sıkıntısı, güvenli yaşam alanlarının olmaması gibi nedenlerle dolaylı ölümlerin sayısının yüksek olacağı belirtilen makalede, dolaylı ölümlerin ise 3 ila 15 kat daha fazla olduğu belirtiliyor. doğrudan ölümlerden daha iyidir.
Makalede şu ifadelere yer veriliyor: “Bildirilen 37.369 ölümle karşılaştırıldığında dört dolaylı ölüm şeklinde ihtiyatlı bir tahmin yapıldığında, Gazze'nin 2022 yılındaki nüfusunun 2.375.000 259 olacağı düşünüldüğünde, 186.000'den fazla ölümün Gazze'ye yönelik saldırılara atfedilmesi mantıksız olmayacaktır. Tahmini ölü sayısı ise tüm nüfusunkine eşit olup yüzde 7,9'a tekabül ediyor.
Şubat ayında yapılan değerlendirmeye göre, ateşkesin sağlanamaması ve saldırıların aynı yoğunlukta devam etmesi durumunda ölü sayısının 6 Ağustos'ta 58 bin 260, salgın hastalıklar ve enfeksiyonların artması durumunda ise 85 bin 750 olacağı tahmin ediliyor. gerginlikler dikkate alınır.
Bu nedenle yazıda Gazze'de acil ateşkes sağlanmasının önemine vurgu yapılıyor ve gerekli tıbbi yardım, gıda, su ve temel ihtiyaçların dağıtımının hayati önemi vurgulanıyor.
Makalede, Gazze'deki ölü ve yıkım sayısının hesaplanmasının gelecekteki hesap verebilirlik, savaşın getirdiği yıkımın boyutunun belirlenmesi, çatışma sonrası toparlanma, altyapı yenileme ve insani yardım açısından önemli olduğu belirtildi.
Filistinliler kuzeye kaçmaya başladı
Yoğun saldırılar nedeniyle bölgedeki binlerce Filistinli kuzeye kaçmaya başladı.
İsrail savaş uçakları ve topçuları, gece boyunca saatlerce ağır bombalarla Gazze'nin merkezinin doğu, batı ve orta kesimlerini hedef aldı.
Saldırılar sonucunda bölgede onlarca ölü ve yaralının olduğu bildirildi.
Ambulanslar bölgeye giremiyor
Yoğun bombardıman nedeniyle ambulans ve sağlık ekiplerinin bölgeye giremediği ve bu nedenle yaralıların çoğunun hayatını kaybettiği belirtildi.
Görgü tanıkları, Gazze Şehri'ni sallayan şiddetli patlamaların duyulduğunu, patlamanın etkilerinin Gazze Şeridi'nin kuzey ve orta kesimlerinde de hissedildiğini bildirdi.
Gazze Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694'ü çocuk ve 10 bin 279'u kadın olmak üzere 38 bin 153, 87 bin Filistinlinin öldürüldüğünü açıkladı. Filistinliler yaralandı.