Güney Avrupalı ​​turistler aşırı sıcaktan kaçmak için Danimarka'ya akın ediyor

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Güneyde aşırı sıcaklar devam ederken Danimarka, serin iklimi ve uzun gündüz saatleriyle birçok kişi için cazip bir yaz tatili olarak görülüyor.

REKLAM

Güney Avrupa'da yaz başından bu yana süren bunaltıcı sıcaklar, serin iklimiyle kuzey ülkelerini cazibe merkezi haline getirdi. Özellikle Danimarka, kavurucu yaz sıcağından kaçmak isteyen turistlerin giderek daha popüler bir tercihi haline geliyor.

Resmi Danimarka Meteoroloji Enstitüsü (DMI) tarafından yakın zamanda yayınlanan rapora göre, Temmuz 2024'te ulusal ortalama sıcaklık 16,2 santigrat derece.

Güney Avrupa'nın büyük bölümünde yüksek sıcaklıklar çok farklı bir hikaye anlatıyor.

İtalya, haziran ortasından bu yana neredeyse sabit sıcaklık dalgalarına maruz kalıyor; ülkenin bazı bölgelerinde rekor sıcaklıklar 40 dereceyi aşıyor. Fransa da birkaç gün boyunca yüksek sıcaklık uyarısı yayınladı ve geçen hafta ülke genelinde sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıktı.

Güney Avrupa kuzeye doğru ilerliyor

Danimarka'nın ikonik Nyhavn, Kopenhag'ın hareketli kalabalığının ortasında, güney Avrupa'nın dört bir yanından gelen turistler daha serin iklime sahip şehre akın ediyor.

Normalde Madrid'de yaşayan Sagrario, kızıyla birlikte İskandinavya gezisi sırasında Danimarka'ya uğradığını söyledi.

Sagrario'nun kızı Sofia, “Madrid'de üç haftadır en düşük sıcaklığın 30 derece, en yüksek sıcaklığın ise 40 derece olduğu bir sıcak hava dalgası yaşıyoruz” dedi.

Geleneksel olarak Kuzey Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) gelen turistleri hedefleyen Kopenhag'ın konaklama sektörü, Güney Avrupa'dan gelen ziyaretçilerde önemli bir artış fark etti.

Kopenhag'daki Sanders Oteli'nin sahibi Kolpin Hotels CEO'su Karim Nielsen euronews'e şöyle konuştu: “Güney Avrupa'dan, özellikle de Fransa, Yunanistan, İspanya ve İtalya'dan gelen turist sayısında kesinlikle güçlü bir artış görüyoruz.”

Artışın özellikle son iki yılda yüksek olduğunu belirten Nielsen, şöyle konuştu: “Burada Hotel Sanders'ta normalde yüzde 80 civarında Amerikalı misafirimiz var ama bu sayı aslında biraz azalıyor. İstihdam oranımızın yaklaşık yüzde 10'u da buradan geliyor. Güney Avrupa, özellikle İspanya ve İtalya.” Bunun yüzde 3-4'lük resmi rakamlarla karşılaştırıldığında oldukça büyük bir artış olduğunu görüyoruz” dedi.

Nielsen bu artışı, kuzeyde daha serin bir iklim arayan güney Avrupa'dan gelen konuklara bağlıyor.

Sermayeyle sınırlı değil

Kopenhag'a yaklaşık 80 kilometre uzaklıktaki Güney Zelanda, serin bir yaz tatili arayanlar için yeni gelişen bir destinasyondur.

Præstø'daki geleneksel bir Danimarka misafirhanesi olan Jungshoved Præstegaard'ın sahibi Filip Rasmussen de şunları söyledi: “Güney Avrupalı ​​misafirlerin Danimarka'ya gelme eğilimi yaklaşık üç yıl önce başladı. Bunu geçen yıl gerçekten gördük. Ve bu yıl son derece yüksek kelimesini kullanacağım. “Misafirlerimizin yüzdesi belki yüzde 5'ten yüzde 30-35'e çıktı” dedi.

Rasmussen, bu artışta Fransız bir seyahat acentası ile yapılan yeni anlaşmanın da katkısının olduğunu vurgulayarak, güney İsviçre, İtalya ve İspanya'dan gelen ziyaretçi sayısında da ciddi bir artış yaşandığına dikkat çekti.

“'Danimarka'yı neden ziyaret ediyorsunuz?' “İlk söyledikleri şey sıcak hava dalgasıdır” diye ekledi.

REKLAM

Jungshoved Præstegaard'da kalan Marsilya sakinleri Patricia Levantis ve Franck Wattinne, Ağustos ayının sonunda Danimarka'nın serin ikliminin tadını çıkardıklarını ve bu sayede açık hava etkinliklerinin keyfini çıkardıklarını söylüyorlar.

Güney Zelanda ve Moen'in resmi turizm organizasyonu Sydsjælland & Møn'u ziyaret etmek de bu eğilimi doğruladı.

Serin bir iklimden daha fazlasını sunar

Danimarka'daki turizm endüstrisindeki paydaşlar, yeni turist akınının yalnızca Güney Avrupa'dan değil, aynı zamanda Hollanda ve Belçika gibi kuzey Avrupa'nın diğer bölgelerinden de geldiğini söylüyor.

“Sadece Avrupa'nın güneyinden gelenler değil. Eskiden güneye gidenler de var ama artık kuzeyi tercih edip bizim kalitemizi görüyorlar. Yazın ortasında gecelerimiz çok çok daha uzun oluyor. hatta beyaz geceler bile var” dedi Rasmussen.

REKLAM

Yaz ortasında, gündönümünde, Danimarka'da güneş akşam 22:00'ye kadar batmaz ve ziyaretçilere, örneğin İtalya'dan neredeyse bir saat daha fazla gün ışığı sağlar.

Danimarka'nın resmi turizm kurumu Visit Danimarka'nın verilerine göre, geçen Haziran ayında başkenti ziyaret eden İtalyan ve Fransız turist sayısı yüzde 23 arttı. Sayı 2019'da 49.000 civarındayken 2024'te 60.000 civarına çıktı.

Danimarka'nın başkent bölgesinin resmi turizm kuruluşu Wonderful Copenhagen'ın açıkladığı bu verilere göre, Kopenhag son dönemde geceleme rekorları kırdı. Ancak Wonderful Copenhagen, rekor kıran trendin serin iklime değil, şehrin kültürüne ve mutfağına atfedilebileceğini iddia ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir