Gürcistan'da parlamento binasının kapısını çevreleyen protestoculara polis müdahale etti

Başkent Tiflis'te hükümetin parlamentoya sunduğu “dış nüfuzun şeffaflığı” konulu yasa tasarısına karşı gösteriler gece saatlerine kadar devam etti.

Binlerce protestocu parlamento binası çevresinde toplanarak tasarının ikinci oylamada kabul edilmesine tepki gösterdi.

En üst düzeyde güvenliğin ilan edildiği binanın kapılarını bazı protestocular kuşatmaya çalıştığında güvenlik güçleri biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Protestocular, Meclis binasının iç avlusunda görev yapan polis ekiplerine çeşitli malzemeler fırlattı.

Barikat kurmaya çalışan protestocular, binanın ana girişinin önünde ateş yaktı.

Parlamento önünde gösteriler devam ederken, bazı aktivistler kentteki birçok caddeyi trafiğe kapatmaya çalıştı.

Gürcistan İçişleri Bakan Yardımcısı Aleksandre Darakhvelidze, protestolar sırasında yaşanan olaylara ilişkin bir açıklama yaptı.

Protestocuları parlamento binasına izinsiz girmeye çalışmakla suçlayan Darakhvelidze, son iki gün içinde yaşanan olaylarda 7 polisin yaralandığını söyledi.


“Dış Nüfuzun Şeffaflığı”na ilişkin yasa tasarısı ikinci onayını aldı

İktidardaki Gürcü Rüyası partisinin parlamentoya sunduğu “dış nüfuzun şeffaflığı” konulu yasa tasarısı 1 Mayıs'ta ikinci oylamada kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda yapılan oylamada iktidar partisinin sunduğu yasa tasarısına 83 milletvekili destek verirken, 23 milletvekili hayır oyu verdi. Tasarı daha önce ilk oylamada kabul edilmişti.

Tasarının kanun olarak kabul edilebilmesi için parlamentoda üç kez geçmesi gerekiyor.


Tasarıda “yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten örgüt” tanımı kullanılacak.

Parlamento Çoğunluk Lideri Mamuka Mdinaradze, yaklaşık bir ay önce yaptığı açıklamada, Gürcistan'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına sağlanan finansmanın yüzde 90'ından fazlasının şeffaf olmadığını iddia etmişti.

Mdinaradze, ülkesindeki uluslararası finans kuruluşlarının Gürcistan'daki STK ve medya gibi kurumlara sağladığı fonlar hakkında şeffaf bilgi edinmenin mümkün olmadığını belirterek, “Dış Nüfuzun Şeffaflığı” konulu yasa tasarısını yeniden sunma kararı aldıklarını söyledi.

Tasarının içeriğinin geçen yılki yasa tasarısı ile aynı olduğunu belirten Mdinaradze, “yabancı etki ajanı” yerine “yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten örgüt” tanımının kullanılacağını söyledi.

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, hükümetin açık ve şeffaf bir şekilde çalıştığını söyleyerek, ülkesinde faaliyet gösteren tüm STK'ların da şeffaf bir şekilde çalışması gerektiğini vurguladı.


Geçen yıl gösterilere neden olmuştu

İktidardaki Gürcü Rüyası Partisi “dış nüfuz şeffaflığı” yasa tasarısını ilk olarak Mart 2023'te parlamentoya sundu.

Tasarıda, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcü kuruluşlarının “yabancı ajan” olarak kaydolmaları gerektiği, aksi takdirde para cezasına çarptırılacakları öngörülüyor.

Muhalefet ve Devlet Başkanı Salome Zurabishvili, tasarının Rusya'nın talimatıyla hazırlandığını öne sürerek iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Muhaliflerin tasarıyı reddetmek için gösterilere başlaması üzerine parlamentoda milletvekilleri arasında çatışmalar çıktı ve Tiflis sokaklarında protestolar yaşandı.

Gösterilerin yoğunlaşması üzerine Gürcü Rüyası Partisi parlamentodan ön onay alan tasarıyı geri çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir