9-11 Temmuz tarihleri arasında Washington'da düzenlenen NATO liderler zirvesinin oturum aralarında, Türkiye'nin NATO'daki temel ve öncü rolünü vurgulayan program SETA Vakfı'nın Washington binasında gerçekleştirildi.
Toplantı, Siyaset, Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Vakfı'ndan (SETA) Kadir Üstün'ün açılış konuşmasının ardından İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan, Türkiye'nin NATO'ya bakış açısını, NATO İttifakına sivil ve askeri katkılarını konu alan video filmle başladı. ve NATO.
Toplantının moderatörlüğünü SETA Washington Araştırma Direktörü Kılıç Buğra Kanat gerçekleştirdi. Toplantıya, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan, Türk Atlantik Konseyi Temsilcisi Richard Outzen ve MEF Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Kibaroğlu da konuşmacı olarak katıldı.
“NATO Liderler Zirvesi”nin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla niteleneceğinin belirtildiği toplantıda, NATO'nun başarılı bir örgüt olmasının nedeninin İttifak üyesi ülkeler arasındaki işbirliği olduğu ifade edildi.
NATO'nun Avrupa-Atlantik güvenliği için bir büyüme ve gelişme stratejisi önerdiğinin altının çizildiği toplantıda, son yıllarda yaşanan şiddetli çatışmaların geleneksel savaş yöntemlerinin hâlâ İttifak'ın gündeminde olması gerektiğine işaret ettiği vurgulandı.
Türkiye'nin NATO'daki etkisi
Toplantıda Türkiye'nin NATO'ya üye olduğu günden bu yana Balkanlar, Afrika, Orta Doğu ve daha birçok bölgede nüfuz sahibi olduğu vurgulandı.
Toplantıda, Türkiye'nin milli ve yerli savunma sanayisinin gelişmesinin İttifak'ın gücünü artırdığı ve Türkiye'nin iyi bir yönetici olduğunu kanıtladığı ifade edilirken, İttifak üyelerinin tamamının her konuda aynı düşünmediği, ancak İttifak'ın her konuda aynı fikirde olduğu ifade edildi. güvenliğin ve barışın tesisi için güçlü iş birliğinin sürdürülmesi faydalı olacaktır.
Toplantıda Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşındaki temel hedefinin; Türkiye'nin ilk hedefi iki ülkeyi yeniden birleştirerek savaşı bitirmek olan ve tüm dünyanın gözü önünde sivillerin katledildiği Gazze'de; Amacın ateşkesin sağlanması ve masum insanların korunması olduğu vurgulandı.
Gazeteci ve araştırmacılar Bassam Barabandi, John Kavulich, Alan Makovsky, Jeffrey Mankoff, Peter Martin, Aurelia Pugnet, Kristan Talman, Shaun Tandon, Fatma Tanis, Abigail Williams, Courtney Kube ve Roy Gutman'ın katıldığı toplantıda konuşmacılar, Türkiye ile ilişkilere değindi. Türkiye NATO'yla. İlişkileri hakkında sorular soruldu.
NATO'nun barış ve güvenlik açısından önemine dikkat çekilen toplantı, Türkiye'nin NATO'ya bakış açısının ve İttifak'ın güncel siyasi konulara yaklaşımının vurgulanmasıyla sona erdi.