Türk Silahlı Kuvvetleri (DAK) Arama Kurtarma Taburu sorumluluğunda İnsani Yardım Tugayı'nda düzenlenen tatbikata AFAD, Türk Kızılayı, UMKE, Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ve Sincan Belediyesi ekipleri katıldı. Sincan'da komuta.
Senaryoya göre İstanbul'da çok sayıda ev ve iş yerinin yıkıldığı, enkaz altında çok sayıda ölüm ve yaralanmanın yaşandığı 7,1 büyüklüğünde bir deprem simüle edildi.
Acil durumun TRT radyo yayınlarında duyurulmasının ardından, depremin şiddetiyle tahrip olan bölge üzerinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait Cougar tipi helikopterle havadan keşif uçuşu gerçekleştirildi.
Keşif uçuşunun ardından DAK ekibi, Sikorsky helikopteri ile hızla afet bölgesine indi. Olay yerine gelen DAK ekibi, senaryo gereği enkaz altında kalan kişilerin yakınlarını olay yerinden uzak tutmak için güvenlik şeritleri oluşturdu. Helikopterden indirilenlerin de aralarında bulunduğu arama kurtarma köpekleri, enkaz altında kalan vatandaşların yerini tespit etmek için yaralıları aradı. Enkaz altında bir canlının tespit edilmesinin ardından belirlenen noktalarda dinleme cihazlarıyla çalışma başlatıldı. Bu sırada enkaz alanında çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale etti.
Daha sonra belirlenen noktalarda depremzedeler UMKE ekibi tarafından kaldırılarak hastanelere sevk edildi. Operasyon kapsamında arama kurtarma köpeklerinin cenazeyi bulmasının ardından cenaze taşıma aracıyla tahliye edildi.
Tatbikata Bulgaristan ve Maldivler'den askeri ataşeler de katıldı.
“Arama kurtarma personel sayımız 10 bin 426'ya çıkarıldı”
Tatbikat sonrası basın açıklaması yapan İnsani Yardım Tugay Komutanı Albay Hikmet Erdoğdu, komutanlığın herhangi bir doğal afet sonrasında ihtiyaç duyulduğunda bölgeye Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gönderilecek ilk unsuru olduğunu söyledi.
6 Şubat depreminde afet bölgesinde tüm unsurlarıyla çalıştıklarını vurgulayan Erdoğdu, şöyle konuştu: “Büyük afetten alınan dersler kapsamında bakanlığımızın koordinasyonunda afet ve acil durumlara yönelik aldığımız tedbirleri gözden geçirdik. Devletimizin tüm kurumları gibi biz de alınması gereken ek tedbirleri belirledik ve bu doğrultuda çalışmalarımızı başlattık.” dedi.
Albay Erdoğdu, AFAD'ın başlattığı “Arama kurtarmada 100 bin hedef” projesi kapsamında 2 DAK taburu daha kurarak sayılarını 3'e çıkardığını belirterek, şöyle konuştu:
“Uluslararası ortamda da görev yapabilen WAC birimlerimizden her biri 80 kişiden oluşan 11 ağır düzey arama kurtarma ekibi oluşturuldu. Her biri 38 kişiden oluşan 12 orta düzey arama kurtarma ekibi oluşturuldu. Mühendislik birimlerimizden oluşturuldu. Diğer birimlerimizde ise her biri 18 kişiden oluşan 505 deprem arama kurtarma ekibi oluşturuldu. Böylece arama kurtarma personel sayısı 10 bin 426'ya çıkarıldı. Ekiplerin yanı sıra 45 kentsel arama kurtarma ekibi de görevlendirildi. Arama kurtarma personeli yetiştirmek üzere güvenlik timleri ve her biri 366 personelden oluşan yardım taburları oluşturuldu.” “
Erdoğdu, şu ana kadar 6 bin işçiye eğitim verildiğini ve madencilerin kullandığı tekniklerin öğretilmeye başlandığını ifade etti.
Depremlerde yardımların entegre bir şekilde sağlanmasının uygun olacağının değerlendirildiğini belirten Erdoğdu, bu kapsamda Mehmetçik afet destek üssü projesine başlandığını ve Örnek Mehmetçik'te tüm konut birimlerini kapsayan afet destek üssünün oluşturulduğunu bildirdi. Tekirdağ'da.