İsrail ordusunun Gazze'deki Müslüman ve Hıristiyan kutsal mekanlarına yönelik saldırıları sürüyor

İsrail, 2,3 milyon nüfuslu ve 18 yıldır ablukaya alınan Gazze Şeridi'ne yaklaşık 8 ay boyunca hava, kara ve deniz yoluyla saldırdı.

Gazze Şeridi'ne karadan giren İsrail askerleri bölgede çeşitli “ihlaller” gerçekleştiriyor ve bunları kişisel sosyal medya hesaplarında paylaşıyor.

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan görüntülerden birinde askerlerin Gazze Şeridi'nin en büyük üniversitesi olan Aksa Üniversitesi'nin kütüphanesini ateşe verdiği, bir diğerinde ise Kur'an-ı Kerim'i yaktığı görüldü.

İsrail Ordu Radyosu 23 Mayıs Perşembe günü yaptığı yayında, “İsrail askerinin Kur'an-ı Kerim'i ateşe atarken kendisini filme aldığını” bildirdi.

Ordu Radyo'nun X sosyal medya platformunda paylaşılan 3 saniyelik görüntünün yeri ve zamanı hakkında herhangi bir bilgi verilmedi.

Videoda, sol elinde silah tutan bir İsrail askerinin, diğer eliyle sayfaları açık Kur'an-ı Kerim'i büyüyen ateşe fırlattığı görülüyor.

İsrail askerlerinin 23 Mayıs'ta Gazze Şeridi'nde bir camiyi ateşe verdikleri anın fotoğrafını da sosyal medyada paylaştı.

Aynı gün, bir İsrail askerinin Gazze Şeridi'nin en büyük üniversitesi olan Aksa Üniversitesi'nin kütüphanesini ateşe vermesinin görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı.

Gazze Şeridi'nde sivillere yönelik katliamları ve insani yardım girişini engelleyen ablukaları nedeniyle aylardır uluslararası alanda tepki gören İsrail ordusu, 15 Mayıs'ta Gazze'de bir camiyi havaya uçurduğunu gösteren bir video yayınladı.


Gazze'deki Hıristiyanların yüzde 3'ü öldürüldü

Gazze Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanlığı'nın verilerine göre İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ndeki yüzlerce camiyi hava saldırılarıyla hedef alıyor.

Gazze'deki kiliseleri de hedef alan İsrail ordusu, 3 kiliseyi bombaladı, buraya sığınan Hıristiyanlar öldürüldü ve yaralandı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı ve Gurbetçiler Faresin Agabakyan Şahin, 21 Mayıs Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ndeki Hıristiyanların yüzde 3'ünü katlettiğini belirtti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılar kapsamında kiliseleri tahrip ettiğine dikkat çeken Şahin, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'daki Hıristiyanlar için de zorluk yarattığını söyledi.

Filistin Bakanı Şahin, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında kaç Hıristiyan'ın öldürüldüğüne ilişkin bilgi vermedi. Resmi Filistin ajansı WAFA'ya göre Gazze Şeridi'nde 1.200 Hıristiyan yaşıyordu.


Gazze'de şu ana kadar 604 cami tamamen yıkıldı

Gazze Vakıflar ve Diyanet İşleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Müslüman ve Hıristiyan tapınaklarına saldırmaya devam ettiğini söyledi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İşgalci, Gazze Şeridi'ne yönelik aralıksız saldırılarıyla dini, insani ve uluslararası hukuku ihlal etmeye devam ediyor. İşgalci, Gazze'deki evleri, hastaneleri, camileri, kiliseleri ve her türlü tapınağı yıkıyor. 604 cami yıkıldı, 200 cami hasar gördü, 3 kilise yıkıldı.”

İsrail ordusunun mezarlıkları da bombaladığına dikkat çekilen açıklamada, “İşgalci, Gazze Şeridi'nin çeşitli yerlerinde 60 mezarlığı hedef aldı, mezarlıklardan ölüleri aldı, 1000'den fazla cesedi çalıp vahşice parçaladı” denildi. ifadeler kullanıldı.

Açıklamada, Gazze'deki Vakıflar ve Diyanet İşleri Başkanlığı binası başta olmak üzere 15 binanın İsrail ordusu tarafından yıkıldığı, İsrail'in düzenlediği saldırılarda Vakıflar ve Diyanet Bakanlığı'nda çalışan 91 Filistinlinin öldürüldüğü belirtildi. Yaklaşık 8 ay süren bir operasyondur.

Açıklamada, Gazze Şeridi'nde kadın ve çocukların yanı sıra ibadethanelere yönelik saldırılardan ABD ve Tel Aviv yönetimi sorumlu tutuluyor.

Gazze Hükümeti Basın Bürosu Genel Müdürü İsmail es-Sevabite, AA'ya yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze'de 604 caminin tamamen yıkıldığını, 200 caminin kısmen hasar gördüğünü, 3 kilisenin de yıkıldığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir