İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'daki baskınlarında 7 Filistinli yaralandı

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre İsrail ordusu, Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Nablus kentindeki Balata mülteci kampına baskın düzenleyerek 5 Filistinliyi gözaltına aldı.

Baskın sırasında İsrail'in vatandaşları dövmesine tepki gösteren askerler ile onlarca Filistinli genç arasında olaylar çıktı.

Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Nablus'taki olaylarda yaralanan 4 Filistinlinin tedavi altına alındığı belirtildi.

Açıklamada, yaralı Filistinlilerden birinin gerçek kurşunla, diğerlerinin ise kurşunla yaralandığı belirtilirken, İsrail ordusunun yaraladığı Filistinliler arasında bir kadının da olduğu belirtildi.

AA'ya konuşan yerel kaynaklar da olayların, İsrail ordusunun Batı Şeria'nın güneyindeki El Halil kenti yakınlarındaki Halhul kasabasına baskın yapmasının ardından çıktığını söyledi.

Yerel kaynaklar, 2'si gerçek mermi ve 1'i saldırı sonucu olmak üzere 3 Filistinlinin yaralandığının altını çizdi.

İsrail ordusunun ayrıca Batı Şeria'nın Ramallah, Beytüllahim, El Halil ve Kalkilya şehirlerindeki Filistinlilerin evlerine baskın düzenlediği kaydedildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik gözaltılar, baskınlar ve saldırılarda artış yaşanıyor.

İsrail'in Gazze'deki katliamında son durum

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in 278 gün boyunca Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli yerlerinde 4 “katliam” gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 52 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 208 Filistinlinin de yaralandığı iddia edildi.

Gazze'ye yönelik saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana hayatını kaybeden Filistinli sayısının 38 bin 295'e, yaralı sayısının ise 88 bin 241'e çıktığı bildirildi.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin çeşitli yerlerinde gerçekleştirdiği bombalamaların büyük yıkıma yol açtığına dikkat çekildi.

Açıklamada ayrıca, enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak İsrail'in engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ve sivil savunma yetkililerinin cenazelere ulaşamadıkları belirtildi.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Endonezya hastanesi, jeneratörleri çalıştırmak için gereken yakıtın yanı sıra ilaç ve tıbbi malzemede “kıtlık” yaşandığını duyurdu.

Endonezya hastanesinin geçtiğimiz aylarda İsrail tarafından bombalandığını hatırlatan Endonezya hastanesi hemşirelik hizmetleri müdürü Issam Nebhan, eski kapasitesi olan 140 hastanenin bazı bölümlerinin yıkılıp yanması nedeniyle bugün sadece 80 yatağın kaldığını söyledi. Hastanede hasta ve yaralılarla dolu oda kalmadı.

Refah'ta kara saldırısı

İsrail ordusu 6 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, zorla yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Refah'ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılması gerektiği uyarısında bulundu.

Daha sonra 7 Mayıs'ta İsrail ordusu Gazze'nin Refah bölgesine kara saldırısı düzenleyerek Mısır sınırının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurdu.

Refah sınır kapısı, İsrail'in bölgeyi işgalinin başladığı 7 Mayıs'tan bu yana kapalı.

Gazze Şeridi'nin İsrail dışında dış dünyaya açılan tek kapısı olan Refah sınırının kapatılması, gıda sıkıntısı çeken Gazze'ye insani yardım akışını önemli ölçüde etkiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir