İstanbul'da sıcaklar etkili olmaya devam edecek

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, yaptığı açıklamada, Türkiye'ye Afrika ve Arap Yarımadası'ndan yeni bir sıcak hava dalgasının geldiğini söyledi.

Bu nedenle hava sıcaklıklarının arttığını belirten Toros, haziran ayı başlarında sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıktığını söyledi.


Güneşin altında sıcaklık çok daha yüksek

prof. Dr. Hüseyin Toros, Marmara Bölgesi ve İstanbul'da sıcaklığın 32 dereceye kadar çıktığına dikkat çekerek, güneş altında sıcaklığın çok daha yüksek olduğunun altını çizdi.

İstanbul'da uzun yıllardır en yüksek ortalama sıcaklığın haziran ayında 26,9 derece olduğunu belirten Toros, şöyle konuştu: “İstanbul'da 4 Haziran'da haziran başı olmasına rağmen sıcaklık 32 derece civarında kaydedildi”. dedi.


“Vatandaşlarımızın bu sıcak günlerde dikkatli olması gerekiyor”

prof. Sıcaklıkların hafta sonuna kadar etkili olmaya devam edeceğini belirten Dr. Toros, şöyle devam etti:

“Ülkemiz yüksek basıncın izobarik sırtın üst seviyelerine kadar uzanmasının etkisi altındadır. Sırt, yüksek basınç merkezinin yerdeki uzantısıdır. Hava bir yüksek basınç merkezi olarak çöker ve çökerken ısınır. Bu da Afrika ve Arap Yarımadası'ndan gelen sıcak hava dalgasıyla birlikte sıcaklıkların artmasına neden oldu. “Sırt nedeniyle İstanbul'da sıcaklıklar normalin yaklaşık 5 derece üzerinde. Yüksek basınç alanının genişlemesi, Türkiye'nin güneyindeki sıcak iklimle birlikte sıcaklıkların normallerin üzerinde seyretmesine neden oluyor.”

Bu sıcak günlerde vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirten Toros, özellikle yaşlı ve hamile kadınların sıcak saatlerde dışarı çıkmaması gerektiğini söyledi.


“İstanbul'da yağış beklenmiyor”

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Meteorolog Dr. Güven Özdemir, Haziran ayının ilk günlerinde Afrika sıcaklıklarının hissedilmeye başladığını söyledi.

Yüksek sıcaklıkların oluşmasında Afrika ve Arabistan'dan gelen aşırı sıcak hava akımlarının etkisi olduğunu söyleyen Özdemir, bu durumun hem nemli iklime hem de aşırı yüksek sıcak hava dalgalarına neden olduğunu açıkladı.

Dr. Özdemir, şunları söyledi: “İstanbul'da cuma gününe kadar sıcaklıklar mevsim normallerinin 7-8 derece üzerinde olacak. Cuma günü yurdun iç kesimlerinde sağanak yağış olabilir ancak İstanbul'da yağış beklenmiyor. 27 dereceye düştü.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir