Kurum, Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklikleri içeren taslağı 11 Temmuz'da resmi internet sitesi üzerinden kamuoyuna açtı ve 15 gün boyunca yetkili kurumların ve sektörün görüşleri alındı. Sonraki aşamada EPDK'nın taslakla ilgili nihai kararını vermesi bekleniyor.
Elektrik piyasasında yapılacak iyileştirme ile sektörde daha adil ve sürdürülebilir bir yapının oluşturulması amaçlanıyor.
Çalışma projesi kapsamında öngörülen değişiklikle elektriğin kaybı ve kaçak kullanımına karşı caydırıcı tedbirler hayata geçirilecek. Yasadışı miktarların tespit edilmesi ve önlenmesine yönelik teknolojik olanaklar ve veri kullanımı artacaktır. Dağıtım şirketlerinin kaçak elektriğin tespiti, tahakkuku, faturalanması ve tahsili aşamalarındaki uygulamalarındaki eksiklikler giderilecek ve tüm süreçlerde uygulama yeknesaklığı sağlanacaktır.
Ayrıca faturalarını düzenli ödeyen konut abonelerinden yeni sözleşmelerde depozito bedeli alınmayacak. Sektörün dijitalleşen dünyaya uyum sağlaması için perakende sözleşmeleri dijital ortamda abonelere ulaştırılarak kağıt ve zaman israfının önüne geçilecek.
Kaçak kullanıma karşı tedbirler güçlendirilecek
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Erdeniz, söz konusu yönetmelik taslağının bazı operasyonel değişiklikler ve süreç iyileştirmeleri içerdiğini, özellikle belirsizliklerin ortadan kaldırılmasıyla uygulamada karşılaşılan sorunların önüne geçmeyi amaçladığını söyledi. kaçaklıkla mücadelede, sayaç okuma ve faturalandırma süreçlerinde.
Erdeniz, değişiklik hayata geçirildiğinde sürekli iyileştirme sürecinde yeni bir aşamaya girileceğini vurgulayarak sektörde şeffaflık ve hesap verebilirliğin güçleneceğini söyledi.
Kaçak elektrik kullanımını azaltmaya yönelik tedbirlerin piyasanın daha adil ve düzenli işleyişine katkı sağlayacağını belirten Erdeniz, kaçak elektriğin tespiti ve işlemlerinde standart prosedürlerin uygulanmasıyla süreçlerin daha tutarlı ve sorunsuz yönetileceğini söyledi.
Algılama ve birikim işlemlerinin belirli teknolojik standartlar ve çerçeveler kullanılarak gerçekleştirilmesinin önemine vurgu yapan Erdeniz, şöyle konuştu: “Uzaktan okuma ve izleme sistemleri gibi uygulamalar da işlemlerin hızlandırılması ve verimliliğin artırılması açısından önemli. “Yasadışı elektrik kullananlara karşı daha etkili önlemler ile tüketiciye fayda sağlayan çözüm.
Elektriği kaçak kullanan tüketicilere yönelik yüksek cezalar ve yüksek faturalandırma yöntemlerinin caydırıcı etki yaratacağını ve kaçak kullanım oranlarını azaltacağını vurgulayan Erdeniz, şöyle konuştu: “Kaçak elektrik kullanımına ilişkin ceza katsayısına ilişkin düzenleme, olumlu etki yaratacak bir dizi önlemi içeriyor” Ödeme alışkanlığının teşvik edilmesi, farkındalığın artırılması, sosyal sorumluluk bilincinin artırılması gibi birçok önemli fayda sunuyor” dedi.
Kaçak elektriğin tespit süreçlerinin fotoğraf ve video kayıtlarıyla belgelenmesinin işlemlerin şeffaflığını ve izlenebilirliğini artıracağını söyleyen Erdeniz, bunun hukuki süreçlerin daha hızlı tamamlanmasına yardımcı olacağını ve dağıtım şirketlerinin kayıplarıyla ve kaçakçılığıyla mücadele konusunda tüketicinin bilinçlenmesini sağlayacağını söyledi.
Sektörde dijitalleşme yaygınlaşacak
Sayaç okuma ve faturalama süreçlerindeki iyileştirmelerin tüketici güvenini artıracağını vurgulayan Erdeniz, şöyle konuştu: “E-posta gibi dijital yöntemlerle bildirim yapılmasına olanak sağlayan dijital çözüm süreçlerinin tüketicilerimizin daha fazla fayda sağlayacağı değişiklikler olduğunu söyleyebiliriz. Fatura ve elektronik bildirim yapılmasının daha fazla fayda sağlayacağını söyleyebiliriz. aynı zamanda dijitalleşmenin yaygınlaşmasına da katkı sağlayacak, “Çevre dostu bu uygulama hem işletmelere hem de tüketicilere operasyonel kolaylık sağlayacak, aynı zamanda kağıt israfını da önleyecek” dedi.
Erdeniz, düzenlemede yer alan teminat taksitlerinin ve bazı tüketici gruplarına sağlanan ek korumaların mali yüklerin daha yönetilebilir hale gelmesini sağlayacağını söyledi.
Söz konusu yönetmelik taslağının sektör tarafından olumlu karşılandığını belirten Erdeniz, şöyle konuştu:
“Sektör olarak projenin daha da geliştirilmesi için bir takım öneriler hazırlıyoruz. Amacımız elektrik dağıtım hizmetinin kesintisiz ve kaliteli bir şekilde devam etmesini sağlamaktır. Bu bağlamda çok duyarlı olduğumuzu belirtmek isterim. Elektrik projesinde kaçak elektrik tüketiminin önlenmesi ve tüketicinin korunmasına yönelik ek kuralların yer alması memnuniyet verici: “Bu kurallar, dağıtım hizmetlerinin şeffaflığını ve verimliliğini artırmak, tüketicilere daha güvenilir ve sürdürülebilir bir hizmet sunmak açısından büyük önem taşıyor. “
Erdeniz, “Faturalarını düzenli ödeyen konut abonelerinden teminat ücreti alınmaması”na ilişkin taslak maddeyle tüketici memnuniyetinin artırılması, ödeme disiplininin teşvik edilmesi ve müşteri bağlılığının güçlendirilmesinin amaçlandığını sözlerine ekledi.