Başkan Yardımcısı Yılmaz, KKTC Başbakanı Ünal Üstel ile birlikte Güzelyurt soğuk hava deposu ve entegre tesislerini ziyaret ederek yetkililerden tesis hakkında bilgi aldı ve soğuk hava deposu tesisinin yapılacağı arazide incelemelerde bulundu.
Burada konuşan Yılmaz, geçtiğimiz hafta Üstel'i Ankara'da ağırladığını ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin narenciye sektöründe ileri meyve işleme ve soğuk hava deposu kapasitesinin geliştirilmesi projesi kapsamında mutabakat zaptı imzaladığını anımsattı.
Yılmaz, KKTC'de üretilen narenciyeler için ilk etapta 15 bin ton, sonraki dönemde ise 40 bin ton kapasiteli soğuk hava deposu tesisi kurulacağını, üreticilerin güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak depo inşaatına başlandığını belirtti. Narenciye ticaretinde mevsimsel sorunlardan daha az etkilenmektedir.
Tesisin güneş enerjisinden faydalanacak şekilde inşa edileceğini belirten Yılmaz, projenin ilk etabında konsantre tesisin hem taze meyve hem de konsantre ürünler için modernize edilmesi ve kapasitesinin artırılmasının planlandığını, Cypfruvex firmasının da bu projeye dahil olacağını söyledi. hem kapasitesini artırıyor hem de modernize ederek olduğundan çok daha güçlü ve etkin bir kurum haline getiriyor.
Yılmaz, fabrikalarda daha önce üretimi mümkün olmayan Tetra Pak meyve suyunun şişelenmesinin yanı sıra, büyük katma değeri olan ve mevcut sistemde atıl bir değer olan kuru tahıl üretiminin de gerçekleştirileceğini, soğuk ve soğuk depolanacağını söyledi. Tamamı modern raf sistemleriyle donatılmış donmuş tesisler inşa edilecek ve bu depolar da özel sektörün kullanımına açılacak ve başta Güzelyurt olmak üzere tüm Kıbrıslı üreticilerin hizmetine sunulacak.
“Planlı tarımı ve planlı üretimi güçlendirmeliyiz”
Soğuk hava depoları sayesinde taze meyvelerin yeni pazarlara değerinde satılabileceğini, böylece üreticinin korunabileceğini anlatan Yılmaz, soğuk hava depoları ile konsantre ürünlerin depolama kapasitesinin artırılacağını söyledi.
Tarımın modası geçmeyecek stratejik bir sektör olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:
“Dolayısıyla tarım sektörünün altyapısını daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Planlı tarımı ve üretimi güçlendirmeliyiz. Bu bağlamda tespit ettiğimiz en büyük eksikliklerden biri de depolama eksikliğiydi ve bu eksikliği tamamlayacak çok önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Özellikle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ni “Biz bu projeye dahil ettik. Soğuk hava depolarını başarıyla uygulayan ve işleten bir altyapıya sahiptirler. Türkiye'de bu lisanslı mevduatla ilgili çok başarılı çalışmalar yaptılar. Dolayısıyla bu tecrübemizi artık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de kullanıyoruz.”
Bu tesisin yanı sıra Güzelyurt Hastanesi'nin şantiyesinde de inceleme yapacaklarını belirten Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Burada tüm çalışmalarımızı ve planlamalarımızı tamamladık. Her şey yolunda giderse pazartesi günü ihaleye çıkacağız. Sağlıktan enerjiye, ulaştırmaya kadar pek çok sektöre odaklanacağız. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin can damarı olan altyapısını, ülkenin kalkınmasına destek vermeye devam edeceğiz. Sayın Başbakan, bildiğiniz gibi su altından boru hattıyla su taşıdık ve su sorununu anlattı. İçilebilirlik meselesi az çok çözüldü, şu anda tarım master planı üzerinde çalışmaya devam ediyoruz” dedi. Planlı tarımın altyapısı olan çok güzel bir master plan üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. toprak özelliklerine ve konuma göre bitki desenlerini ortaya çıkarıyor.”
“Gazze ve Filistin'de yaşananlar hepimiz için bir derstir.”
Bu yıl ilk kez KKTC'deki çiftçilere arpa desteği sunduklarını hatırlatan Yılmaz, çiftçilerin maliyetleri düşürmesi ve daha maliyetle üretim yapabilmesi için destek vermeye devam edeceklerini söyledi.
Yılmaz, Kuzey Kıbrıs'ın çıkmazlarla ve belirsizliklerle değil, refah, barış ve ilerlemeyle anılmayı hak eden bir coğrafya, ülke ve toplum olduğunun altını çizdi:
“Bu dönemde bölgemizde yaşanan gelişmelerin Doğu Akdeniz'de istikrarın önemini bir kez daha ortaya koyduğunun altını çizmek isterim. Siyasi açıdan baktığımızda Gazze ve Filistin'de yaşananlar hepimize örnek olur. İnşallah Bu yıl, Mutlu Barış'ın ellinci yılını kutlayacağız. Barış Harekatı'nı bir kez daha gerçekten anlıyor ve takdir ediyoruz. Eğer o Barış Harekatı olmasaydı, Kıbrıs Türkleri de bugün oradaki Filistinli kardeşlerimizin aynı kaderiyle karşı karşıya kalabilirdi. Bu adada çok farklı bir ortam oluştu. Dolayısıyla o barış operasyonunu gerçekleştirenleri, şehitlerimizi ve gazilerimizi şükranla andığımı bir kez daha ifade etmek istiyorum.
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti önümüzdeki dönemde de daha fazla teknolojiden, katma değerden, yapay zekadan ve yeni uygulamalardan bahseden, kalkınmasını ve gelişmesini çok daha üst seviyelere taşıyan güçlü bir ülke olmaya devam edecektir.” Yılmaz, Türkiye'nin bir vatan ve garantör devlet olarak Kıbrıs Türklerinin müreffeh bir geleceğe yönelik kararlı adımlarına her zaman destek vereceğini ve KKTC'nin garanti kaynağı olmaya devam edeceğini vurguladı.
Programın ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve KKTC Başbakanı Üstel, Güzelyurt Hastanesi'nin şantiyesinde inceleme yaparak yetkililerden bilgi aldı, ardından şehit Cengiz Topel'in anıtını ziyaret etti.