Kuzey Atlantik İttifakı NATO, 75 yıl önce kurulduğu Washington'da toplanıyor.
Bölgesinde nüfuzu ve nüfuzu giderek artan bir müttefik olarak ittifakın en büyük ikinci kara ordusuna sahip olan Türkiye'nin zirvede söyledikleri yakından izlenecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeme getirmeyi düşündüğü konular arasında terörle mücadele, Gazze ve Ukrayna öne çıkıyor.
Washington'da TRT News'e konuşan eski üst düzey Amerikan hükümet yetkilileri ve üst düzey uzmanlar, hem Türkiye'nin önemi hem de NATO zirvesinden beklentiler konusunda dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
NATO toplu savunma örgütü olarak kuruldu
NATO, Kuzey Atlantik İttifakı Örgütü, 1949 yılında Sovyetlere karşı kolektif savunma örgütü olarak Washington'da kuruldu.
Türkiye, 1952 yılında ABD'nin de aralarında bulunduğu 12 ülkenin oluşturduğu ittifaka katıldı.
NATO, Washington ile Moskova arasındaki Soğuk Savaş'ta Batı'nın caydırıcı askeri gücüydü ve üyeleri için nükleer bir şemsiye görevi görüyordu.
Sovyetler Birliği çöküp Soğuk Savaş sona erdiğinde NATO barışı sağlamak için önce Balkanlar'a, ardından terörle mücadele için Afganistan'a gitti.
Bu arada Sovyetlerin hayaleti hızla ortaya çıktı ve Rusya önce Gürcistan ve Ukrayna'yı işgal etti, Kırım'ı ilhak etti ve Ukrayna'daki savaş devam ediyor. Bugün, NATO müttefikleri 2024 Washington zirvesinde bir araya gelirken, Soğuk Savaş sonrası dönemin sona erdiği fikri ilgi kazanıyor.
“Soğuk Savaş'tan bu yana en tehlikeli güvenlik ortamı”
NATO, Washington zirvesini şöyle tanımlıyor: “Dünya Soğuk Savaş'tan bu yana en tehlikeli güvenlik ortamıyla karşı karşıyayken, Müttefikler milyarlarca vatandaşının korunması konusunda önemli kararlar almak üzere Washington'da buluşuyor.”
Soğuk Savaş sonrası dönemi geride bırakan NATO'nun 75. kuruluş yıldönümü nedeniyle Washington'da toplanan gündeminde Rusya ve Çin'e karşı toplu savunma, nükleer caydırıcılık ve küresel düzenin korunması yer alıyor. Odak noktası Ukrayna'daki savaştır.
ABD Dışişleri Bakanlığı eski müsteşar yardımcısı Emekli Tuğgeneral Mark Kimmitt, ittifakın daha güçlü ve daha maliyet etkin olduğunu belirterek, “75'inci yıl dönümünün NATO'nun ve özellikle Avrupa'nın kolektif güvenliğinin önemini teyit edeceğini düşünüyorum” dedi.
ABD Kongresi'ne yakın bir düşünce kuruluşu olan Heritage Foundation'ın dış politika ve terörizm konusunda kıdemli uzmanlarından James Carafano, NATO'nun köklerine geri döndüğünü söyledi.
Carafano, “Transatlantik topluluğunun savunması özgür ve istikrarlı bir Batı Avrupa'ya odaklanıyor; buna yönelik iki tehdit var” dedi. Bunlardan biri Rusya'nın istikrarsızlaştırıcı ve saldırgan eylemleridir. Diğeri ise sorunların Orta Doğu'dan Batı Avrupa'ya yayılmasıdır. “NATO bu iki konuya da odaklanıyor” dedi.
NATO Çin'in artan nüfuzunun farkında değil
NATO'nun doğu kanadı ısınırken Ortadoğu ve Pasifik de ısınıyor.
Brüksel ve Madrid'de düzenlenen NATO zirvelerinin metninde Çin'in yer alması, ittifakın caydırıcılık bölgesinin Pasifik'e doğru genişleyip genişlemeyeceği sorusunu akıllara getirdi.
NATO'nun yeni konseptinden alınan bu iki cümle, ittifakın kısa vadeli stratejisini özetlemektedir.
NATO metninde “Çin'in hırsları ve zorlayıcı politikaları çıkarlarımıza, güvenliğimize ve değerlerimize meydan okuyor. Çin ile Rusya arasındaki stratejik ortaklığın derinleşmesi ve karşılıklı olarak birbirini güçlendirerek düzeni baltalamaya yönelik uluslararası kurallara dayalı yaklaşımlar değerlerimize aykırıdır” deniliyor. ve ilgi alanları.”
NATO metninde yer alan bu açıklama, küresel ölçekte uzun yıllara dayanan bir faaliyetin habercisi sayılıyor.
Çin NATO'nun endişesi
James Carafano, NATO'da Çin'e yönelik endişelerin artacağını söyledi.
Carafano, “Kolektif savunma ittifakları, misyona ve herkesi birleştiren bir davaya bağlı olduklarında işe yarar” dedi. Dolayısıyla Çin hakkında daha fazla endişe olacak ve bence Çin'in Batı Avrupa'yı etkileme ve istikrarsızlaştırma yeteneği ittifakın asıl odak noktası olacak. “Siber güvenlik, savunma altyapısı, siyasi ve jeopolitik baskı, transatlantik toplumu Çin'in etkisinden korumak anlamına geliyor” diyerek Çin'e daha fazla önem verileceğini de sözlerine ekledi.
Türkiye'nin NATO'daki ağırlığı her geçen gün artıyor
İttifakın en büyük ikinci kara ordusuna sahip olan Türkiye'nin NATO'daki ağırlığı her geçen gün artıyor.
Türkiye, Soğuk Savaş döneminde Batı'nın güney sınırında komünizme karşı kilit ülke konumundaydı.
Soğuk Savaş sonrasında Kosova'da barışın korunması ve Afganistan'da küresel terörle mücadelede Türkiye'nin NATO'ya verdiği destekle önemi arttı.
Değişen dünya düzeninde nüfuzu giderek bölgesi dışına yayılan Türkiye'ye olan ihtiyacın giderek arttığı görülüyor. Türkiye'nin İttifak açısından stratejik önemi Washington ve Brüksel'de giderek daha fazla dile getiriliyor.
Emekli Tuğgeneral Mark Kimmitt, NATO'nun 75. yıl dönümü zirvesinin Türkiye'nin NATO'nun en güçlü destekçisi olduğunun tanınması için bir fırsat olduğunu söyledi.
Türk ordusunun benzersiz olduğunu belirten Kimmitt, şunları söyledi: “Türk ordusunun barışı koruma ve insani operasyonlardaki olağanüstü yeteneğini gördüm. Bu benzersizdir. Bu, ABD ordusunun iyi eğitilmiş olduğu bir şey değil. Türk Ordusu hem insani yardım hem de muharebe olmak üzere üç veya dört görevi entegre edebiliyor, bu yüzden Türk Ordusunu gerçekten seviyorum. Türk ordusu şu tavrı gösteriyor; Savaşabiliriz, barış yapabiliriz, barışı koruyabiliriz, insani operasyonlar yapabiliriz. “Bu açıkça ABD Ordusundan daha iyi yapabileceğiniz bir şey” dedi.
Mark Kimmitt, Türkiye'nin savunma sanayisinin onu en kritik NATO ülkelerinden biri haline getirdiğini vurguladı.
Kimmitt, “NATO bir bütün olarak Türkiye'nin güçlü savunma sanayii sayesinde daha da güçlendi” dedi.
Türkiye NATO'da en önemli role sahip ülkedir
James Carafano, ittifakta en önemli rolü oynayan ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.
Babası Charles Carafano'nun Kore gazisi olduğunu belirten James Carafano, şunları söyledi: “Babam bunu hep söylerdi. Biz her zaman Türk birliğinin yanında olmak istedik. Çünkü Türkler en çetin savaşçılardı. Herkes Türklerin yanında olmak istiyordu çünkü Türklerin olduğu yere düşmanın saldırmayacağını biliyorlardı. Babamın hayatta kalmasına yardım ettikleri için Türklere her zaman hayranlık duymuşumdur. Türkiye NATO'nun hayati bir parçasıdır. Hiç kimse, Avrupa'nın büyük bir kısmıyla ve dünyanın diğer yerleriyle bağlantısı olan Türkiye'den daha önemli bir rol oynayamaz” dedi.
James Carafano, ABD ve NATO'yu Türkiye'nin değerine yeterince önem vermemekle eleştirdi:
“İlişkide Türkiye'nin rolüne yeterince yatırım yapmadığımızı düşünüyorum. İkili ilişkilerde ve NATO bağlamında güney kanadını her zaman ihmal ettik ki bunun çok çok önemli olduğunu düşünüyorum. “NATO olarak Avrupa'ya gidip sadece 'sınırlarımızı Rusya'dan korumalıyız' diyemeyiz ve İran, ulusötesi terörizm, göç akışları, seyrüsefer serbestisi gibi konularda endişelenmeden yapamayız, Türkiye bunların hepsinde kilit rol oynuyor. “
Türkiye'den NATO'ya terörle mücadele uyarısı
NATO'nun genişleme süreci Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle hızlandı.
Soğuk Savaş ve sonrasında tarafsız kalan İsveç ve Finlandiya, Rusya'ya karşı çözümü NATO himayesine girerek buldu.
İttifakın en büyük ikinci ordusuna sahip olan Türkiye, bu iki ülkeden başta PKK terör örgütlerine desteğin durdurulması olmak üzere şartları yerine getirmesini istedi. Ankara, Türkiye'nin şartlarını kabul eden İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine yeşil ışık yaktı.
İttifakın en kritik üyesi olan Türkiye, müttefiklerine terör örgütlerine sığınak olmaktan çıkıp müttefik gibi davranmaları çağrısında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanlığı eski müsteşar yardımcısı Emekli Tuğgeneral Mark Kimmitt, ABD'nin terör örgütü PKK/YPG ile ortaklığını eleştirerek, “Sanırım kritik bir müttefike yönelik terör saldırısına destek veren bir örgüt olarak görülmek istemeyiz” dedi. .
Kimmitt, “Bu, yalnızca Trump yönetimiyle değil aynı zamanda Biden yönetimi ve ABD Savunma Bakanlığı ile de aynı fikirde olmadığım tek alan olabilir” dedi. Ben olaya stratejik düzeyde bakıyorum. Stratejinin büyük şemasında, bir NATO müttefikini mi, yoksa bir terör örgütünü destekler görünmek mi istiyoruz? “Bunun cevabının açık olduğunu düşünüyorum; en güçlü NATO müttefiklerimizden biriyle, bir terör örgütüne destek vererek ilişkimizden vazgeçmek istemediğimizi düşünüyorum” dedi.
ABD Kongresi'ne yakın düşünce kuruluşu Heritage Foundation'ın dış politika ve terörizm konusunda kıdemli uzmanı James Carafano da ABD'nin terör örgütü YPG/PKK ile ortaklığının gerçek bir sorun olduğunu söyledi.
“Türkiye, Avrupa ittifakının önemli bir üyesi olmasının yanı sıra Orta Asya ve Orta Doğu'da da bir güçtür.”
Carafano, “ABD'nin YPG ile ortaklığını hiçbir zaman kabul etmedim” dedi. Bütün bunların arkasındaki siyaseti anlıyorum, IŞİD sorununun yönetimine öncelik vermekle ilgiliydi. ABD'nin bunun orta ve uzun vadeli sonuçlarını hiç düşündüğünü sanmıyorum, uzun vadede sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum. “Suriye bölgesinde uzun vadede güvenliği sağlamanın tek yolunun ABD ve Türkiye'nin ortak politikaya sahip olması ve oradaki güvenlik çıkarlarını gözetmesi olduğunu düşünüyorum” dedi.
DePaul Üniversitesi profesörü Thomas Mockaitis şunları söyledi: “Türkiye, Avrupa ittifakının önemli bir üyesi olmasının yanı sıra Orta Asya ve Orta Doğu'da da bir güçtür. Ancak Türkiye aynı zamanda Rusya ile iyi ilişkiler kurmak istiyor. Biliyorsunuz Rusya genişliyor ve Kafkasya'ya doğru genişleyecek. Yani Türkiye orada çok önemli bir noktada. “Türkiye, büyük ölçüde coğrafyasından dolayı çok ama çok karmaşık ve çok katmanlı bir stratejik durumun içindedir” dedi.
Türkiye'nin Washington'daki kritik NATO zirvesinde vereceği mesajlar yakından takip ediliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO müttefiklerinden terörle mücadelede samimi destek vermelerini ve ittifak ruhuna uygun hareket etmelerini istemesi bekleniyor.
Türkiye, NATO zirvesinde müttefiklerine Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurması için İsrail'e baskı yapma çağrısında bulunuyor.
NATO'nun 75. yıl dönümü zirvesinin odak noktası Ukrayna'dır.
Çatışmanın tarafları olan Rusya ve Ukrayna ile müzakere edebilen tek NATO üyesi olan Türkiye'nin bu konuda göndereceği mesajlar dikkatle takip edilecektir.
Washington'daki kritik zirvede alınacak kararlar İttifak'ın konsepti ve geleceği açısından büyük önem taşıyor.