Oxford Üniversitesi'nde Filistin'e destek protestosu beşinci gününde

6 Mayıs'ta öğrenciler, üniversitenin silah şirketleri ve Barclays Bank ile olan ortaklığını protesto etmek amacıyla Oxford Üniversitesi Pitt Rivers Müzesi'nin önündeki alana çadırlar kurdu.

Öğrenciler, 50'ye yakın çadırın bulunduğu ve “Kurtarılmış Bölge” adını verdikleri bölgede, Gazze'de öldürülen kadın gazetecilerin adını taşıyan bir medya çadırı ve Gazzeli yazar ve şair Rıfat el-Arir'in adını taşıyan bir anma kütüphanesi kurdu. İsrail saldırılarında bile öldürülen.

Müslüman aktivistler camiye dönüştürdükleri bu alanda cuma namazını kıldı.

Oxford Üniversitesi Biyokimya Bölümü öğrencisi Daniel Knorr, “Oxford, yıllardır birçok alanda apartheid ve soykırımcı İsrail devletiyle işbirliği yapıyor” dedi. dedi.

Üniversiteden tüm yatırımlarına ilişkin bilgilerin açıklanmasını istediğini söyleyen Knorr, şöyle devam etti:


“Öğrenci harçlarımız bir soykırımın finansmanı için kullanılıyorsa bunu bilmek istiyoruz. Sonra da harçlarımızın soykırıma kullanılmasını istemiyoruz ve bunun derhal durdurulmasını talep ediyoruz. İsrail üniversiteleriyle bağların koparılması ve programlarının durdurulması gerektiğini, protesto eden ve vicdan sahibi olan öğrenciler için af talep ediyoruz. Bu yıkıcı soykırım savaşının ardından nihayet Gazze'nin yeniden inşası için yardım istiyoruz.”

Eylem alanındaki atmosfere de değinen Knorr, birçok kişinin Gazze'de yaşananlara bakmak yerine kabul etmediğini söyleyen adımlar attığını kaydetti.

Eylem alanında her akşam Gazze'de yaşananlarla ilgili anma törenleri ve bilgilendirmeler yapıldığını belirten Knorr, şöyle konuştu: “Yaşananlardan dolayı öfke ve acıyla doluyuz ve Gazze'de yaşananları hiçbir zaman unutamayacağız. “. dedi.

Geceleri çadırlarda geçirdiklerini hatırlatan Knorr, şöyle konuştu: “Yaşadığımız zorluklar, Gazze'dekilerin yaşadıklarının yanında hiçbir şey değil. Eğer hükümetiniz ve kurumlarınız soykırımda işbirlikçi ise bu kabul edilemez ve karşı çıkılmalıdır. Ne olur? başka yapılabilir mi?” Bu kadar insanın acı çektiği bir yerde yapılabilir mi?” dedi.

“Bir Yahudi olarak kamp yaparken kendimi daha güvende hissediyorum”

Üniversitenin Yahudi öğrencilerinden Kendall Gardner, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın üniversite yöneticilerine “okullardaki Yahudi öğrencilerin güvenliğini sağlama” çağrısına değindi.

Gardner, “Burada çadırlarda uyuyorum ve bir Yahudi öğrenci olarak kamp alanında kendimi genel olarak Oxford Üniversitesi'ne kıyasla daha güvende hissediyorum” dedi. dedi.

Yahudi öğrencileri kampa davet eden Gardner, şöyle devam etti:


“Bazı Yahudi öğrencilerin Gazze'de olup bitenler konusunda farklı görüşlere sahip olduğunu biliyoruz. Ancak mesele bu değil ve Refah'ta artan gerilim nedeniyle 1,7 milyon kişi yerinden edilme riskiyle karşı karşıya. “Güvensizlik riski oluşturuyorlar. Yahudi öğrenciler buraya gelip bizimle sohbet ederlerse mutlu oluruz. İnsanların gelip sohbet edebileceği hoşgörülü bir ortam yaratmaya çalışıyoruz.”

Gardner, üniversiteden İsrail ile işbirliklerini açıklamasını istedi ve özellikle silah şirketleriyle işbirliklerine son verilmesi yönünde çağrıda bulundu.

Barclays Bank ile iş birliğinin sona erdirilmesi gerektiğini vurgulayan Gardner, şunları söyledi: “Üniversiteyi, Filistin yönetimindeki yüksek öğrenim sektörünü canlandırma çabalarına destek vermeye çağırıyoruz.” Dedi.

Üniversite yönetiminin henüz taleplere yanıt vermediğini söyleyen Gardner, “Yönetim henüz bizimle görüşmedi. Ödül töreninde iki temsilcimiz taleplerimizi rektör yardımcısına iletti. Biz de aynı şekilde e-posta taleplerimizi ilettik. Ancak o günden (8 Mayıs) bu yana taleplerimize yanıt alamadık.” dedi.

Eylemin gidişatına göre protestoyu sürdüreceklerini söyleyen Gardner, “Bunun ne zaman olacağını bilmiyoruz ama gerçekleşene kadar burada kalmaya hazırız.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir