Sabancı Holding, İrlanda merkezli Mannok'un yüzde 94,7 hissesini satın aldı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Bu, Çimsa'nın döviz gelirlerini %70'e çıkarma ve dış pazarlarda büyüme stratejisi kapsamında İspanya ve ABD'de gerçekleştirdiği son anlaşmaların ardından son üç yıldaki üçüncü büyük yatırımıdır.

REKLAM

Sabancı Holding iştiraki Çimsa, Kuzey İrlanda'nın Fermanagh bölgesinde faaliyet gösteren yapı ürünleri şirketi Mannok'un %94,7 hissesini satın aldı.

Mannok'un yerel ekibi, şirkete 330 milyon Euro değerindeki anlaşmada kalan %5,3'lük hisseyi elinde tutacak. Mannok yerel yönetim tarafından yönetilmeye devam edecek.

Şirket daha önce Fermanagh doğumlu işadamı Seán Quinn'e ait bir şirketler grubu olan Quinn Group altında faaliyet gösteriyordu.

Bir zamanlar İrlanda'nın en zengin iş adamı olan Quinn, 2011 yılında Anglo Irish Bank'taki milyarlarca dolarlık hissesini sattıktan sonra şirketin kontrolünü kaybetti.

Quinn, Mannok'un elinden alındığından beri şirket ve bazı çalışanları çok sayıda saldırı ve sabotaj girişiminin hedefi oldu.

2019 yılında şirket müdürü Kevin Lunney'in evinden kaçırılıp dövüldüğü, saldırganların göğsüne QIH (Quinn Industrial Holdings) harflerini yazdıkları iddia edildi.

Quinn'in görevden alınmasından bu yana Mannok Holdings'e ve grupla bağlantılı kişilere yaklaşık 70 saldırı düzenlendi.

Çimsa CEO'su Umut Zenar, “Bu anlaşmanın Mannok için yeni bir dönemin başlangıcı olduğuna inanıyoruz” dedi.

“Sınırdaki konumu nedeniyle Mannok'un Birleşik Krallık ve AB pazarlarına benzersiz erişimi var ve biz Mannok'u Batı Avrupa'daki varlığımızı genişletmek için önemli bir basamak olarak görüyoruz” diye ekledi.

Mannok CEO'su Dara O'Reilly şunları söyledi: “Gelişimimizin bu aşamasında uzun vadeli, stratejik ve iyi sermayeli bir sahip elde etmek Mannok için doğru bir hamle ve Sabancı'daki yeni çalışma arkadaşlarımızla çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz”.

Kuzey İrlandalı inşaat şirketi yaklaşık 800 kişiyi istihdam ediyor ve İrlanda Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık'ta üretim tesisleri ve dağıtım ağlarına sahip.

Mannok'un cirosu bir önceki yıla göre %1,8 azalarak 2023'te 311,9 milyon euroya ulaştı.

FAVÖK/FAVÖK (faiz, vergi, amortisman ve amortisman öncesi kazanç) yıllık %74 artışla 44,9 milyon euroya yükseldi.

Sabancı Topluluğu 14 ülkede 60.000'den fazla kişiye istihdam sağlıyor.

Bu anlaşma, Çimsa'nın döviz bazlı gelirlerini %70'e çıkarma ve dış pazarlarda büyüme stratejisi kapsamında İspanya ve ABD'de gerçekleştirdiği son anlaşmalardan sonra son üç yıldaki üçüncü büyük yatırımını temsil etmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir