Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla Şanlıurfa’da “GAP eylem planına ilişkin bilgilendirme ve istişare toplantısı” gerçekleştirildi.
Kacır, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma yolunda tüm bölgelerin yer aldığını belirterek, kalkınma yolundan Güneydoğu Anadolu bölgesinin de hak ettiği payı aldığını vurguladı.
Kacır, bölgede verimli ve planlı üretimin gerçekleştirilmesi için sanayi çarklarının hızla dönmesini sağladığını belirterek, “Bölgemizde 9 ilde organize edilen 20 yeni sanayi bölgesinin oluşturulmasıyla 360 binden fazla sanayi bölgesinin önünü açtık. Ek istihdam yatırım teşvik sistemimizle 1,1 trilyon liralık yatırım tutarımız var.” Sadece bu yıl tamamlanan yatırımlarla, Diyarbakır’da 710 bin vatandaşa istihdam sağlayacak 15 bin 400 yatırımın önünü açtık. “Şanlıurfa’da 1.242, Şanlıurfa’da 9.922, Mardin’de 10.228, Batman’da 9.929 kişiye istihdam yarattık.” dedi.
class = “medyanet-inline-adv”>
“Cazibe Merkezleri Destekleme Programı” kapsamında Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da 43 projeye 3,2 milyar lira destek sağladıklarını belirten Kacır, Kunduracılar Sanayii’nin kurulmasıyla Şanlıurfa’yı sanayi ayakkabı sanayinde üretim merkezi haline getirdiklerini söyledi. Program kapsamındaki bölge. Kacır, söz konusu ilde ayakkabı sektöründe çalışan sayısının 2013 yılında 11 iken bugün 4 bin 400’ün üzerine çıktığını belirtti.
Diyarbakır’daki tarihi yapıların restorasyon çalışmalarına da destek verdiklerini kaydeden Kacır, bölgeye yönelik diğer yardımlar hakkında da bilgi verdi.
Kacır, “Çalışan ve Üreten Gençler Programı” kapsamında 1,1 milyar liralık destekle Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Siirt ve Şırnak’ta özel sektörün kullanımına hazır 80 sanayi binası inşa ettiğini ve 3 bin 700’den fazla gence hizmet verdiğini söyledi. burada çalıştıklarını, kadın çalıştırdıklarının altını çizdi.
class = “medyanet-inline-adv”>
“GAP BÖLGESİNDE SON 11 YILDA 6,6 MİLYAR KAYNAK KAYNAKLANDI”
Bölgede Ar-Ge ve inovasyon altyapısını güçlendirerek yenilikçi fikirlerin ticarileşmesi için 6 teknopark, 19 Ar-Ge merkezi ve tasarım merkezi kurduklarını vurgulayan Kacır, şöyle konuştu: “Verdiğimiz destek, etkin teşvik mekanizmalarımız ve gerçekleştirdiğimiz yeni yatırımlarla hayata geçirerek kadim coğrafyamız ileriye dönük bir üretim ve üretim merkezi haline geldi.” “İnovasyon merkezi olarak kendini yeniden şekillendiriyor.” dedi.
Kacır, bölgenin birçok bölgesinde büyük projeleri hayata geçirdiğini belirterek, “Bölge Kalkınma Başkanlığımız son 11 yılda GAP Bölgesi’nde sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen 1038 projeye 6,6 milyar lira kaynak sağladı” dedi. dedi.
class = “medyanet-inline-adv”>
Bakan Kacır, Türkiye’nin tarımsal üretim potansiyeli en yüksek coğrafyalarından biri olan bölgenin tarımsal üretimini ve verimliliğini artırmayı geleceğin inşasının anahtarı olarak gördüklerini söyledi.
Bu kapsamda bölgede tarımsal üretim potansiyelini artırmak amacıyla hayata geçirilen “Küçük Ölçekli Tarımsal Sulama Programı” ile 318 bin dekar alanı sulamaya açtıklarını söyleyen Kacır, şöyle konuştu: “Önümüzdeki yıldan itibaren çalışmalara başlayacağız. 49 bin vatandaşımıza 52 bin 500 yüzölçümü daha sulamaya açıyoruz.” dedi.
Bölgeyi kalkındıracak çok boyutlu müdahale araçlarını içeren “Bütünleşik Kırsal Kalkınma Programı”nın ilk etabını tamamladığını anlatan Kacır, bölgedeki gelişmeleri de dikkate alarak “Yeni Nesil Bütünleşik Kırsal Kalkınma Programı”nı başlattığını söyledi.
class = “medyanet-inline-adv”>
“BÖLGEMİZDEKİ 9 İLİN EKONOMİSİNİ GÜÇLENDİRECEK YATIRIMLARI HIZLA YAPICAĞIZ”
Kacır, GAP bölgesini ülkenin gıda deposu haline getirdiğini, çiftçilerin tarlada ek ekipmana ihtiyaç duymadan doğru hasat tarihini ve ihtiyaç duydukları gübre miktarını belirlemelerine olanak sağlayan yerli ve milli yazılım olan “GAP Precise”ı hayata geçirdiklerini söyledi. alan.
“Ulusal Bölgesel Kalkınma Stratejisi” ile şehirlerin potansiyelini harekete geçirecek projeleri belirlediklerini vurgulayan Kacır, şöyle konuştu: “Bölgemizdeki 9 ilin ekonomisini güçlendirecek, yer altı ve yerüstü zenginliklerini değere dönüştürecek yatırımları hızla hayata geçireceğiz. .” dedi.
class = “medyanet-inline-adv”>
Kacır, bu strateji kapsamında Gaziantep’te orta-yüksek ve yüksek teknolojili üretim ve ihracatın artırılmasını ana hedef olarak belirlediklerini, tekstil ve mobilya sektörlerinden yeni yatırımlarla Diyarbakır ile Şanlıurfa’yı birleştireceklerinin altını çizdi.
Şehirleri daha fazla tanıtarak, lojistik altyapılarını ve bağlantılarını daha da güçlendirerek önemli turizm merkezleri haline gelmelerini sağlayacaklarını belirten Kacır, bölge illerine yönelik diğer hedefleri anlattı.
“PROGRAM 570 BİN KİŞİYE İSTİHDAM KAZANDIRACAK”
Kacır, 2024-2028 dönemini kapsayan, Ulusal Bölgesel Kalkınma Stratejisi doğrultusunda GAP’a yeni bir soluk getirecek ve kazanımları artıracak yeni projeleri içeren GAP Eylem Planı’nın, tüm tarafların katkısıyla titiz bir çalışma sonucunda oluşturulduğunu söyledi. ilgilenen taraflar.
Plan kapsamında sürdürülebilir ve akıllı tarım uygulamalarıyla sulama hedeflerine ulaşmayı ve kırsal alanlarda ekonomik katma değeri artırmayı hedeflediklerini belirten Kacır, şöyle konuştu: “Bütünleşik ve entegre bir anlayışla GAP bölgesi vizyonumuzun çerçevesini çizen 5 öncelikli dönüşüm programı oluşturduk. Kaynak kullanımında verimliliği garanti eden sürdürülebilir kalkınma yaklaşımı.
Bakan Kacır, program doğrultusunda Silvan, Kralkızı-Dicle ve Mardin sulamaları, Adıyaman Koçali ve Gömükan Barajı sulamaları ile su kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlayacak maliyetleri düşürecek küçük ölçekli sulama işleri projelerini hayata geçireceklerini söyledi.
Katma değer yaratacak bu dönüşümü 2028 yılına kadar 475 bin hektar alanı sulamaya açarak gerçekleştireceklerini anlatan Kacır, şöyle konuştu: “570 bin kişiye istihdam sağlayacak programla hedefimiz katma değeri 1.605 hektar artırmak. dolar cinsinden ‘kuru tarım ve GAP Bölgesi’nin tarımsal brüt katma değerden ülke içindeki payının yüzde 100 artırılması.’ “Tarımsal üretimin değeri yüzde 19 ve yüzde 21,5’e yükseldi.” dedi.
Kacır, “Tarımda Hassas Dönüşüm Programı” ile akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, rekabetçi tarım ürünlerinde entegre kaynak verimliliği, sulama pompalarının verimliliği ve iyi pamuk uygulamalarının 64 milyar liralık bütçeyle hayata geçirileceğini bildirdi.
Kacır, hayvancılık altyapısının geliştirilmesi, meraların iyileştirilmesi ve optimize edilmesi, taşlı toprakların iyileştirilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının tarımda kullanımının yaygınlaştırılması ve 50 bin dekar taşlı toprağın tarıma açılmasına yönelik projelere de odaklanacaklarını söyledi.
Programın hedefleri arasında küçükbaş hayvan sayısının 11,8 milyona çıkarılması, hayvan başına süt üretiminin 0,75 litreden 0,9 litreye çıkarılması ve sulama pompalarının verimliliğinin yüzde 53’e çıkarılmasının yer aldığını vurgulayan Kacır, şöyle konuştu:
“GAP Bütünleşik 2.0 Programı ile ekili tarıma uygun arazilerin az olduğu ve sulamadan yararlanamayan kırsal kesimde yaşayan nüfusun sosyo-ekonomik koşullarının tarım dışı gelir ve istihdamla iyileştirilmesini hedefliyoruz. Bütçe öngörüyoruz.” Bu hedefler için 4,6 milyar.”
GAP Entegre Kırsal Kalkınma Programı, Anadolu, GAP Bedestenden Dijital Platformlara Programı ve GAP Sosyal Yatırım Programları ile bölgede yapılacak yeni yatırımların önünü açacaklarını vurgulayan Kacır, tescilli coğrafi işaretli ürün sayısını artıracaklarını söyledi. AB’de 2028 yılı sonuna kadar 3’ten 13’e. Kırsal alanda öne çıkan 9 üründe ekonomik değer yaratmak, en az 50 diğer kooperatifi desteklemek ve 3 sosyal etki bağı uygulamak. amacına dikkat çekti.
Bakan Kacır, 19 milyar lira bütçeli “Turizm Odaklı Ekonomik Büyüme Programı” ile bölgenin kültürel mirasını koruyacaklarını, altyapıyı güçlendireceklerini ve destinasyonların yeşil dönüşümüne öncelik vereceklerini vurgulayarak, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Vereceğimiz eğitimlerle hizmet kalitesini artıracağız ve turizm odaklı tanıtım ve markalaşma projeleriyle bölgedeki turist hareketliliğini artıracağız. Projelerimizle yapılacak yeni yatırımlarla turizmde yatak kapasitesini artıracağız. 2028 yılı itibarıyla sertifikalı tesislerde geceleme sayısı 98 bin 696 artarak 8,1 milyon, ortalama geceleme sayısı ise 2,6 milyon oldu. Ayrıca ziyaretçi kabul merkezleri ve yeşil dönüşüm projeleri de hayata geçirilecek. tarihi kalıntılar, sürdürülebilir ekoturizm köyleri, kültürel mirasın korunması ve yaşatılmasına yönelik çalışmalar ve kültürel güzergahların oluşturulması gibi çalışmaları da yürüteceğiz.
“DÖRLÜLMÜŞ HİLALİN YILDIZI DAHA GÜÇLÜ PARLAYACAK”
Son olarak “Emek Yoğun Sanayi Sektörlerinde Dönüşüm Programı” ile emek yoğun sektörlerde nitelikli yatırımların hayata geçmesini sağlayacaklarını belirten Kacır, bu plan için 16 milyar lira kaynak tahsisi öngördüklerini belirtti.
Kacır, 2028 yılına kadar özel sektöre ait 2 büyük ölçekli yatırım ve yerel kalkınmayı teşvik programı kapsamında 36 yeni yatırımı bölgeye kazandıracaklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Yatırıma dönüştürmeyi düşündüğümüz 70 ürünü de belirleyeceğiz. GAP Eylem Planı kapsamında 2024-2028 yılları arasında 198 projeye toplam 496 milyar lira kaynak aktaracağız. Projelerin hayata geçmesiyle birlikte, Tahminimiz bölgemizde kişi başına düşen gelirin yıllık 49 bin lira daha artması yönünde. Hep birlikte bölgemizin bereketini artıracağız. Geleceğin büyük ve güçlü üretim merkezi Suriye’de artacak projeler kararlılıkla hayata geçiriliyor. Öte yandan gelişmeler, ortak mutabakat zaptı imzaladığımız Karayolu başta olmak üzere sınır bölgesindeki illerimiz için önemli ekonomik işbirliği fırsatlarına işaret ediyor. Irak’la varılan mutabakat, önümüzdeki dönemde GAP Bölgesi’nden başlayıp Irak Sınır Kapısı’na kadar Bereketli Hilal’deki şehirlerimizin ekonomisini ve ticari faaliyetlerini geliştirecektir. Kapıkule “Ülkemizin yıldızı daha da parlayacak. Kazanan hem bölgemiz hem de ülkemiz olacak” dedi.