Sınır Kartalları düzensiz göçe ve terörizme izin vermiyor

Sınır Kartalları, sarp dağlar, sarp kayalıklar, derin vadiler ve dere yataklarının bulunduğu İran'ın 560 kilometrelik sınırında yasa dışı geçişlere ve kaçakçılığa karşı 7/24 nöbet tutuyor.

İlk fiziksel önlem dikenli tellerle güçlendirilmiş beton duvarlardır. 4 metre yüksekliğindeki bu duvarların arkasında ayrıca 4 metre derinliğinde hendekler bulunmaktadır. Herhangi bir kaçışı önlemek veya yavaşlatmak için hat boyunca hendekler devam ediyor.

Sınır hattı sıfır noktasından itibaren 25 seviyeli güvenlik mimarisi ile korunmaktadır. Elektro-optik kuleler, termal ve PTS kameralar, kamera kapanı fonksiyonlu 360° dönebilen kameralar, mini mikro dronelar, insansız ve insanlı keşif uçakları, komuta birimleri, polis özel harekât timleri ve jandarma unsurları yoğun olarak etkin olarak kullanılıyor.


Yağmurda ve siste algılama yapılabilir

En büyük caydırıcı güç gözetleme ve keşif sistemleridir. ASELSAN optik kulelerinde bulunan Acar radar sistemi, yağmur ve sis koşullarında görüş mesafesinin kısıtlı olduğu durumlarda devreye girerek 40 kilometreye kadar menzil sağlıyor.

Hawkeye termal kameraları 12 kilometre mesafeden tespit yapıyor. Olası bir hareketlilik durumunda ekipler dakikalar içerisinde bölgeye ulaşıyor.

Güvenlik önlemleri arttıkça düzensiz göçmenler yeni geçiş yöntemleri bulmaya çalışıyor. Bunlardan bazıları dere yatakları ve menfezlerdir. Bunun için önlemler alındı.

Menfez girişlerine mobil sensörlerden oluşan bir sistem kuruludur. Ayrıca 360 derece dönebilen, güneş panelleri ile çalışan yeni nesil kamera tuzakları ile de izlenmektedir.


Geçiş girişimleri sınıra yaklaşmadan tespit edilebiliyor

Fiziksel sınır güvenlik sistemleri, modüler beton duvarlar ve elektro-optik sistemlerden önce kaçak göçmenleri ve kaçakçılıkla mücadele faaliyetlerini tespit etmek çok zordu. Ancak artık düzensiz göçmenlerin yasadışı geçiş girişimlerini sınır çizgisine yaklaşmadan tespit etmek mümkün.


Sınırlar beton duvarlarla örüldü

Türkiye'nin 2.949 kilometrelik kara sınırının 1.162 kilometresi beton duvarlarla örüldü.

İran sınırında yapılması planlanan 455 kilometrelik hattın 325 kilometresi tamamlandı.


Teröre giden yol yok

Sınır Kartalları yalnızca sınırda yasadışı göç veya kaçakçılıkla mücadele etmiyor, aynı zamanda terörist geçişlerle de mücadele ediyor. Son dönemde Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirilen nokta operasyonlarıyla köşeye sıkışan terör örgütü, sıklıkla İran sınırını kullanıyor.

Sınırın İran tarafında da gözetleme kuleleri var. İran sınır muhafızları ve kolluk kuvvetleri hat boyunca devriye geziyor. İranlı muhafızlar kimi zaman teröristlerin geçişlerine göz yumsa da Türkiye sınırını geçmeleri neredeyse imkansız.


57 bin 940 kişinin Türkiye'ye kaçak geçişi engellendi

Türkiye sınırında 60 bin kişi çalışıyor. Alınan tedbirler ve Türk askerinin mücadelesi sayesinde yıl başından bu yana 57 bin 940 kişinin kaçak olarak Türkiye'ye girişi engellendi. Milli Savunma Bakanlığı sınır güvenliğine önem veren herkesi sınırlara davet etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir