
Sorumluluğu altındaki 4 ilde 840 bin abonenin enerji ihtiyacını karşılayan VEDAŞ, bölgenin zorlu coğrafyasındaki vatandaşlara kesintisiz enerji sağlamak için yatırımlarını sürdürürken bir yandan da kaçak elektrik kullanım oranını düşürmeye çalışıyor.
VEDAŞ yetkilileri bu amaçla halk toplantıları düzenleyerek kanaat önderleriyle buluşuyor, okullarda bilgilendirmeler yaparak kaçak elektrik kullanımının zararlarını anlatıyor, teknolojik imkanları kullanarak kaçak ve kaçak elektrikle mücadelesini sürdürüyor.
500.000 aileye yetecek enerji ekonomiye kazandırıldı
Teknolojik yatırımlarla il, ilçe, mahalle, köy ve trafo düzeyinde kayıp ve kaçakları aylık, günlük ve saatlik olarak tespit edebilen şirket, abonelerin tüketimlerindeki değişiklik ve sıfırlamaları da görebiliyor.
Bu çalışmalarla yıl sonuna kadar 4 ildeki kayıp-kaçak oranını ortalama yüzde 28'e düşürmeyi hedefleyen VEDAŞ, kayıp ve kaçakçılığı ortadan kaldırarak 500 bin aileye yetecek enerjiyi ekonomiye kazandırdı.
VEDAŞ bölge müdürü Fatih Talay, Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'de 840 bin aboneye hizmet verdiklerini, hizmetlerden 2 milyon 100 bin kişinin yararlandığını söyledi.
Talay, geçen yıl sonunda kayıp-kaçak oranının Van'da yüzde 29,43, Muş'ta yüzde 25,09, Bitlis'te yüzde 24,03 ve Hakkari'de yüzde 52,16 olduğunu söyledi. 4-5 puanlık bir iyileşme daha beklediklerinin altını çizdi.
Bu yılı yüzde 27-28 civarında kayıp-kaçak oranıyla kapatmayı hedeflediklerini belirten Talay, şöyle konuştu: “Hedefimiz önümüzdeki 5 yıl sonunda bölgemizdeki kayıp-kaçak oranını Türkiye ortalamasına getirmek. 2013 yılı başında bölgemizde kayıp-kaçak oranının yüzde 70'i aştığı, yıllar içinde yaptığımız saha araştırmalarının da gösterdiği gibi: “Teknolojik yatırımlar sayesinde bu oranı sonuna kadar yüzde 28'e düşüreceğiz. 2024'ün.” dedi.
“Yusufeli Barajı'nın neredeyse bir yıllık elektrik üretimine eşdeğer”
Kayıp ve kayıplar önlendiğinde tüketilen enerjinin de azaldığını vurgulayan Talay, şöyle konuştu:
“Kayıp-kaçak oranında 40 puanın üzerinde iyileşme sayesinde neler değişti? Dağıtım sistemimizde 2013 yılında 3,9 milyar kilovatsaat enerji tüketildi. 2023 yılında ise 3,3 milyar kilovatsaat enerji tüketildi. dağıtım sistemi Bölge genelinde sisteme eklenen 307 bin yeni aboneye rağmen milyarlarca kilovatsaat enerji dağıtım sistemi. Yani yaptığımız çalışmalar sayesinde suiistimallerin önüne geçilerek enerji tüketiminde azalma sağlanırken yıllık bir artış yaşandı. 2013 yılında 2,6 milyar kilovatsaat enerji kaybı ve yıllık 1,6 milyar kilovatsaat enerji kaybı. Bu miktar, yaklaşık 500 bin hanenin elektrik tüketiminden düşülerek depolanan enerjiye dönüştürülmesiyle, neredeyse Türkiye'nin yıllık elektrik üretimine eşdeğer oluyor. Artvin Yusufeli, Muş Alparslan Çanakkale, Edirne, Malatya, Trabzon, Van'da 1 ve 2 barajı var “Türkiye gibi büyükşehirlerin yıllık tüketimi 1,6 milyar kilovat saatin altında”.
“Yasadışı birikim mevzuatın dışında değil”
Tesisat bazlı yerinde ölçüm ve ölçüm çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini belirten Talay, kaçak elektrikle mücadele kapsamında büyük teknolojik yatırımlar yaptıklarının altını çizdi.
Uzaktan sayaç okuma, kontrol, raporlama, kesme ve açma işlemlerini yapabilen PLC teknolojisini bölgeye getirdiklerini söyleyen Talay, bu anlamda ülkede yaygın olan en akıllı şebeke sistemini işlettiklerini söyledi.
Talay, PLC teknolojisi ile il, ilçe, mahalle, köy ve trafo düzeyinde kayıp ve kaçak oranlarının aylık, günlük ve saatlik olarak tespit edilebildiğini, abonelerin tüketimlerindeki değişiklik ve sıfırlamaların görülebildiğini anlattı.
Böylece kaçak kullanım oranının yüksek olduğu bölgelerde daha etkili hale geldiklerini belirten Talay, şöyle konuştu:
“Sonuç olarak saha çalışmalarımız, teknolojik yatırımlarımız, bilgilendirme toplantılarımız ve tüketicilerimizle kurduğumuz güçlü iletişim sayesinde kaçak elektrik kullanımı tespit edildiğinde elektrik piyasasına uygun aksiyonlar alınıyor. Şirketimiz tarafından düzenlenen kaçak tahakkuklar mevzuata aykırı değildir ve olamaz. Kanuna aykırı kullanım, günlük kullanım süresi ve kullanım amacı hariç değildir.”
Kayıp ve kaçak oranların yüksek olduğu bölgelerde çalışırken zaman zaman tüketicilerden kaynaklanan engellerle karşılaşabildiklerini belirten Talay, bu durumda geri durmadıklarını ve gerekirse kolluk kuvvetlerinin de desteğiyle çalışmalarına devam ettiklerini, Gerekli hukuki işlemleri başlatın.
“Ahırları elektrikli ısıtıcılarla ısıtanları gördük”
Sızıntı ve sızıntıların tespitinde çok ilginç yöntemlerin kullanıldığını hatırlatan Talay, şöyle konuştu: “Tesislerimizde yılda en az 2-3 kez sızıntı kontrolü yapıyoruz. Bu kontroller sırasında sıklıkla bizi şaşırtan kaçak kullanım yöntemleriyle karşılaşıyoruz. Mesela kaçak hatları gömerek, enerjiyi eve getirerek: “Sayaçlara kontaktör sistemlerle müdahale eden, ahırları elektrikli sobalarla ısıtan, hatta özel ve gizli transformatörler takan yöntemler gördük. Biz bu yöntemlere karşı her zaman hazırlıklı olduk. Saha denetim çalışmalarımız ve teknoloji yatırımlarımız sayesinde yasa dışı kullanımları daha kolay tespit edebilir hale geldik” dedi.
Kesintisiz ve kaliteli güç için teknoloji yatırımlarını ağlarına entegre ettiklerini belirten Talay, şöyle konuştu:
“Şebeke ihtiyaçlarımızı göz önünde bulundurarak 2024 yılında yaklaşık 3 milyar liralık yatırım yapacak bir proje planladık ve projelendirdik. Şu anda bu projeler kapsamındaki saha çalışmalarımız 4 ilimizde eş zamanlı olarak devam ediyor. Yatırımlarımız arasında havai şebekenin yer altına alınması, alternatifin devreye alınması da yer alıyor. Şebekeler, cadde ve sokakların aydınlatılması, ayrıca 300 milyon liralık saha bakım faaliyetlerimiz de 2024 yılında şebekemizi daha verimli yönetmeye devam ediyor.”