SPK Kripto Platformları Beyanı

Oluşturulma tarihi: 20 Eylül 2024 16:31

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto platformlarına ilişkin yeni ilke ve ilkelerini açıkladı.

class = “medyanet-inline-adv”>

SPK, kripto para platformlarının sağlıklı işleyişini sağlamak ve sektörde meydana gelebilecek çeşitli olumsuzlukların önlenmesi amacıyla ilke ve esaslar belirlemiştir.

Buna göre, müşteriler adına açılacak hesapların, ilgili platformun müşterilerine ait olduğu açıkça belirlenecek ve amacı dışında kullanılamaz.

Ayrıca platform müşterilerinin nakit transferlerinin ilgili mevzuat uyarınca banka veya bu konuda yetkili kuruluşlar aracılığıyla yapılması zorunlu olmakla birlikte, müşteri nakitleri platformlar tarafından alınamaz, müşteriye elden teslim edilemez veya herhangi bir şekilde platformlarda saklanamaz. platformlar.

Açıklanan esaslara göre tüm müşteri siparişlerinin, platformların yönetim kuruluna bildirdiği platform yetkili personeli aracılığıyla platformların web siteleri, mobil uygulamaları veya platformlara kayıtlı telefonları üzerinden alınması kabul edilirken, müşteri siparişlerinin işleme alınmaması kabul edilmektedir. Bunlardan farklı olarak veya farklı sosyal medya kanalları (Whatsapp, Telegram vb.) aracılığıyla alınan siparişlere ilişkin kayıtların güvenli ve doğru bir şekilde saklanması gerekmektedir.

class = “medyanet-inline-adv”>

İnternet sitesi veya mobil uygulama üzerinden alınan siparişler için, siparişin tarih, saat ve kaynağının yanı sıra elektronik ortamda saklanan verilerin zaman damgası ve dosya bütünlüğü değerlerini gösteren gerekli elektronik log kayıtları. Telefonla alınan müşteri siparişlerinde, ses kayıtlarında ve sipariş kayıtlarında değiştirilemeyecek ve tahrif edilemeyecek şekilde Veri ve kayıtların arşivlenmesine ve ilgili veri verilerinin saklanmasına imkan verecek bir altyapının oluşturulması zorunlu olacaktır. ve kayıtların bu esaslara uygun olarak 8 Kasım 2024 tarihinden itibaren uygulanmasına geçilecektir.

Ayrıca döviz bürosu benzeri bir tesiste çalışmak, kripto paraların alım satımı, ilk satışı veya dağıtımı, takası, transferi, gerekli depolama işlemlerinin yapılması veya müşterilerin kripto paralarının nakde veya kripto paralara çevrilmesi gibi işlemler sıradan bir meslek sayılabilir. , ticari veya mesleki bir faaliyet. Yürürlüğü 6 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 99/A ve 109/A maddeleri kapsamında değerlendirilecektir. 7518.

class = “medyanet-inline-adv”>

KRİPTO PARA PLATFORMLARINDA İADE SÖZÜ İÇEREN PROMOSYON KAMPANYALARI DÜZENLENMEMEKTEDİR.

SPK ilke ve esaslarına göre platformların sunmaya yetkili olduğu hizmetlerle ilgili olarak; Yazılı basın, internet, telefon, radyo, televizyon, sinema gibi her türlü iletişim kanalı ile her türlü yazılı iletişim araç ve ortamları, görsel ve elektronik ortamda yapılacak yayın, duyuru, reklam ve duyurularda objektif olmak zorunda kalacaklar. . açık hava ve basılı materyaller gibi.

Platformlar, yanlış, gerçek dışı veya yanıltıcı bilgilere dayanan, müşterilerin deneyim ve bilgi eksikliklerini istismar eden yayın, duyuru, duyuru ve reklam yapamaz, başkaca yazılı ve sözlü beyanlarda bulunamaz.

class = “medyanet-inline-adv”>

Platformlar ayrıca mevzuatın izin verdiği haller dışında yayın, duyuru, duyuru ve reklamlarında kayıplara karşı mutlak getiriyi garanti edemeyeceklerdir.

Açıklanan esaslara göre, platformlardan Merkezi Kayıt Kuruluşu AŞ’ye (MKK) veri aktarımı yapılabilmesi için platformların, MKK tarafından belirlenen yöntem ve sürelere göre sistem entegrasyonunu gerçekleştirmesi ve ilgili şartları sağlaması gerekecek. altyapıların teknik özellikleri MKK tarafından belirlenecek.

Platformların müşterileriyle dahil olduğu işlemlerde, platformların cüzdanlarında bulunan kripto varlıkların satışı kadar satış yapılması esas olacak. Müşteri eşleştirme işlemlerinde platformlar, kripto varlıkların hesaplarında tutulması ve ilgili taraflara aktarılmasından sorumlu olacak.

class = “medyanet-inline-adv”>

Platformlar bir yandan müşterinin kripto varlıklarını ve nakitlerini hiçbir şekilde kendi lehlerine veya üçüncü şahıslar lehine tasarruf edemeyecekken, diğer yandan kripto varlık ödünç verme işlemlerini gerçekleştiremeyecek, müşteriye kredi verilmesine neden olacak işlemler veya kaldıraçlı işlemler. Bu madde kapsamında açılan pozisyon ve işlemler, müşterileri mağdur etmeyecek şekilde ve uygun geçiş süresi içerisinde kapatılacaktır.

Kripto varlıkların müşteri cüzdanlarında saklanmaması halinde, platformların kayıtlarındaki müşteri hesaplarında kripto varlıkların saklandığı cüzdanların anahtarlarının kontrolü en geç 8 Kasım 2024 tarihine kadar platformlarda olacaktır. Bu hükme aykırı talepler Kanunun 110/A maddesi kapsamında değerlendirilecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir