Stoltenberg ve Blinken Ukrayna hakkında konuştu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, NATO zirvesi kapsamında Washington'da ikili görüşme gerçekleştirdi.

Stoltenberg, toplantı öncesinde yaptığı basın açıklamasında Rusya'nın son dönemdeki saldırılarına dikkat çekti.

Stoltenberg, Rusya'nın çocuk hastanesini hedef aldığını ve çok sayıda çocuğun öldüğünü iddia ederek, “Bu saldırılar Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşın vahşetini ortaya koyuyor ve neden Ukrayna'ya destek olmamız gerektiğini gösteriyor.” Dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Stoltenberg ile Blinken arasındaki görüşmeye ilişkin açıklamasında, ikilinin ortak savunma yatırımlarını ve ittifakın kendisini tehditlerden nasıl koruyacağını tartıştığı belirtildi.

Açıklamada Stoltenberg ve Blinken'in yük paylaşımı konusunda kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşıladığı belirtildi.

Açıklamada, ikilinin 11 Temmuz'da yönetim düzeyinde toplanacak NATO-Ukrayna Konseyi'ni de görüştüğü ve Ukrayna'nın NATO üyeliği için “köprü kurulacağı” belirtildi.

NATO zirvesi İttifakın 75. yıldönümünü kutlayacak bir törenle başlayacak

Liderler, 1949 yılında 12 ülkenin Washington'da “Kuzey Atlantik Anlaşması”nı imzalamasıyla kurulan NATO'nun 75. kuruluş yıldönümünü kutlamak üzere “Andrew W. Mellon Oditoryumu”nda bir araya gelecek.

10 Temmuz'daki aile fotoğrafının ardından yapılacak ilk oturumda liderler, NATO'nun savunma ve caydırıcılık yeteneklerinin geliştirilmesine ilişkin konuları tartışacak.

Zirve gündeminin en önemli maddelerinden biri olan Ukrayna'ya destek konusunun ilk günkü toplantılarda gündeme getirilmesi gerekiyor.

Liderler, zirve görüşmelerinin ardından ABD Başkanı Joe Biden ve eşinin ev sahipliği yapacağı resepsiyona katılacak.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken üye ülkelerin dışişleri bakanlarını ağırlayacak, Savunma Bakanı Lloyd Austin ise savunma bakanlarını ayrı resepsiyonlarla ağırlayacak.

Washington'da zirve düzenlemek sembolik

NATO zirvesinin bu yıl Washington'da düzenlenmesi sembolik bir önem taşıyor.

1949 yılında 12 ülkenin Washington'da “Kuzey Atlantik Anlaşması”nı imzalamasıyla kurulan ittifak, bu yıl 75'inci yılını kutluyor.

Washington'da 50. yıl dönümünü kutlayan NATO, ABD'de en son 2012 yılında zirve düzenlemişti.

Ev sahibi ülke ABD'de mevcut başkan ve Demokratların 2024 başkan adayı Joe Biden'ın sağlık durumu gündemin ana maddesi olmaya devam ediyor.

NATO'nun zirvede atacağı adımların yanı sıra Biden'ın kritik toplantılardaki davranışları ve görevine devam etme niyeti zirveye gölge düşürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir