Mevsimsel grip, soğuk algınlığı ve diğer solunum yolu enfeksiyonları genellikle hafif olsa da bazı durumlarda zatürreye dönüşerek ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Uzmanlar, zatürrenin grip veya soğuk algınlığıyla karıştırılabileceğini ancak bazı kritik semptomların belirgin olduğunu söylüyor. Uzmanlar, yüksek ateş, üşüme, aşırı halsizlik, koyu renkli, balgamlı öksürük, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi durumların zatürre riskini artırdığını, zatürrenin özellikle yaşlı erişkinlerde, bebeklerde ve kronik hastalığı olanlarda ciddi olabileceğini söylüyor. hastalıklar.
‘BEKLENMEYEN BİR DURUM DEĞİL’
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, solunum yolu viral enfeksiyonlarının her yıl bu dönemlerde arttığını belirterek, şunları söyledi: “Şu anda viral solunum yolu enfeksiyonlarının mevsimsel olarak daha sık görüldüğü bir dönemde yaşıyoruz. grip, RSV (solunum sinsityal virüsü), HMPV’yi içerir.” (human metapneumovirus) ve COVİD-19 etkeni olan SARS-CoV-2 virüsünün aslında daha önce gördüğümüz normal dağılıma uyduklarını gözlemliyoruz. dedi.
‘LASTİK CİDDİ’
Zatürrenin grip ya da soğuk algınlığıyla karıştırılabileceğini belirten Prof. Bazen alt solunum yollarına ilerleyerek bronşit, bronşiyolit gibi hafif hastalıklara neden olabilir. Ancak zatürreyi günümüzde pek çok hasta ne yazık ki tanıyamıyor. “Doktorun 4 saat içinde doğru tedaviye başlaması, zatürreye bağlı ölümlerin önemli ölçüde azalması açısından önemli.”
“AYRIMCILIK YAPILMASI GEREKLİ”
Zatürre ile soğuk algınlığı arasındaki farklara vurgu yapan Özlü, “Bu ayrımın yapılması gerekiyor: ‘Zatürre mi, soğuk algınlığı mı?’, ‘Zatürre mi, yoksa bronşit gibi alt solunum yolu enfeksiyonu mu?’ Bu ayrımın yapılması gerekiyor. göğüs hastalığı olarak kabul edilir.” Ancak hastalar şu soruyu soruyor: “Zatürre olup olmadığımı nasıl anlarım?” diye soruyor.
Aslında tüm solunum yolu enfeksiyonlarında; Semptomlar ateş, genel halsizlik, halsizlik, boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı, geniz akıntısı ve burun tıkanıklığını içerebilir. Ancak zatürrede bu bozuklukların çok daha ciddi olduğunu biliyoruz. “Ateşiniz çok yüksekse, üşüme ve sıtma ataklarınız varsa, aşırı halsizlik ve yorgunluk halindeyseniz, genel sağlığınızı etkileyip yeme-içmenizi kesintiye uğratıyorsa zatürre olma ihtimali yüksek. dedi.
‘FİZİKSEL ÖKSÜRÜK VE SOLUNUM EN ÖNEMLİ BELİRTİLERDİR’
Zatürre tanısında en önemli belirtilerin nefes darlığı ve öksürük olduğunu belirten Özlü, şöyle konuştu: “Tedavili veya tedavisiz ilk günlerde şikayetleriniz azaldıktan sonra ikinci bir atak meydana gelirse; ateş ve rahatsızlıklarda artış varsa, bu da zatürrenin eklendiğinin göstergesi olabilir. Nefes darlığı çok önemli bir semptomdur.” Özellikle nefes almada zorluk çekiyorsanız özellikle yeni doğanlarda ve yaşlılarda solunum hızı dakikada 24’ün üzerine çıkar, nefes alırken hırıltı meydana gelir ve çocuklarda nefes almaya burun kanatları eşlik eder. Kalp atış hızı, kalp atış hızının dakikada 120’nin üzerinde olması gibi durumlar zatürre olasılığını artırıyor.