Uluslararası Adalet Divanı Tüzüğü'nün 63. maddesi, Türkiye'nin İsrail soykırımı davasına müdahale etmesine izin veriyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Güney Afrika'nın İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davaya Türkiye olarak müdahale etme kararı aldık.” İfadesini kullandı.

Uluslararası Adalet Divanı Tüzüğü'nün (UAD) 63. maddesi, Türkiye'nin İsrail'e karşı açılan soykırım davasına dahil olması için gerekli temeli sağlıyor.

Devletler, UAD'ye açılan bir davaya 2 madde aracılığıyla müdahale edebilir.

Bunlardan ilki, Mahkeme Tüzüğü'nün 62. maddesine göre, “Devlet, davada verilecek karardan etkilenebilecek hukuki bir menfaati olduğunu düşünüyorsa, Mahkemeden müdahale yetkisi verilmesini talep edebilir”. Bu cümleye dayanmaktadır.

Nikaragua, Güney Afrika'nın Mahkeme Tüzüğü'nün 62. maddesi uyarınca açtığı davaya müdahale edeceğini belirtmişti.


Türkiye, İsrail'in UAD'de açtığı davaya İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri arasında müdahale eden ilk ülke olacak.

İkinci olarak, Mahkeme Tüzüğü'nün 63. maddesi kapsamındaki müdahale talebinde, uyuşmazlık konusu somut olaydan ziyade, uyuşmazlık konusu sözleşmenin nasıl yorumlanması gerektiğine ilişkin genel bir açıklama yapma imkanı bulunmaktadır.

Buna göre Türkiye, müdahale talebinin kabul edilmesi halinde, Güney Afrika davasının temelini oluşturan 1948 Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin nasıl yorumlanması gerektiğine ilişkin açıklamalarda bulunabilecek.

Türkiye bu adımı attığında, Güney Afrika'nın Gazze'de soykırım yapmakla suçladığı İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı davaya müdahale eden ilk İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülke olacak.

Uluslararası Adalet Divanı Tüzüğü'nün 63. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, Mahkemenin kararında yaptığı Soykırım Sözleşmesi yorumunun anlaşmazlığa taraf olan ülkeler için de bağlayıcı olacağı bilgisine sunulur. Anlaşmazlığa taraf olan ülkeler gibi. davaya karıştı.

Söz konusu bağlayıcılık, yalnızca Soykırım Sözleşmesi'nin nasıl yorumlanması gerektiğiyle ilgili olması ve Türkiye'yi etkileyen güncel veya tarihi olaylarla ilgili gelecekte herhangi bir hukuki işlem başlatılmasına temel teşkil etmemesi nedeniyle dikkat çekicidir.

UAD, Kolombiya'nın Mahkeme Tüzüğü'nün 63. maddesi uyarınca müdahale talebinde bulunduğunu duyurdu.

Ayrıca basında İrlanda, Belçika, Ürdün ve Libya gibi ülkelerin de İsrail'e karşı açılan davaya müdahil olma olasılığını değerlendirdiği yer aldı.


63. madde uyarınca müdahale

Ukrayna-Rusya soykırımı davasında Mahkeme, ABD hariç, 63. madde uyarınca “müdahale” talebinde bulunan 33 ülkeden 32'sinin taleplerini kabul etti.

Mahkeme, Gambiya ve Myanmar arasındaki benzer davada 63. madde kapsamında “müdahale” isteyen 7 devletin talebini incelemeye devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir